De vakantie komt eraan, tijd voor nieuwe kleren!

duurzaam eerlijke kleding winkelen Column Leuk!070 Karen Kameraat Column L

Engelse vlag magazine Leuk!070 explore The Hague region Nu de zon wat vaker gaat schijnen en de vakantie in aantocht is, krijgt iedereen zin om de luchtige zomerkleren weer uit de kast te halen en natuurlijk ook om nieuwe kleren te kopen! Maar dan wel graag kleding waar niet alleen jij blij van wordt, maar ook degenen die het gemaakt hebben.

De Rana Plaza-ramp

In 2013 stortte in Bangladesh een acht verdiepingen tellende textielfabriek genaamd Rana Plaza in. Dit was de dodelijkste ramp ooit. Meer dan 1000 mensen kwamen om het leven en meer dan 2000 raakten gewond.

Sindsdien weet iedereen dat de meeste kleding niet onder al te beste omstandigheden wordt gemaakt. Werkdagen van 12 uur, maandsalarissen van 65 euro en onveilige fabrieken zijn bepaald geen uitzondering. Steeds meer consumenten willen dat niet meer en zijn op zoek naar ‘eerlijke’ kleding.

EerlijkWinkelen

Stichting EerlijkWinkelen wijst de weg naar winkels die producten verkopen die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. We laten zien dat bijna voor ieder product een duurzaam alternatief te vinden is, dat nog leuk, hip en goed is ook! Je hoeft je leven niet drastisch om te gooien om de wereld een beetje beter te maken! Al shoppend de wereld verbeteren, wie wil dat nu niet?

Begonnen in Den Haag

We zijn daar ooit mee begonnen in Den Haag en inmiddels we actief in 55 gemeenten. We zijn dus heel blij dat Leuk!070 ons heeft gevraagd om een 4-wekelijkse column te schrijven met praktische informatie over wat je nou moet kiezen als je voor het schap staat. En waarom dan? Daarnaast ook tips over waar je in Den Haag en omgeving eerlijke producten kunt vinden.

Okee, waar vind ik die kleding dan in 070?!

Helaas is Den Haag niet bepaald een voorloper als het gaat om winkels die kleding verkopen die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en milieu. Maar ze zijn er wel degelijk!

normal gets you nowhere

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in ‘normal gets you nowhere’ in het Zeeheldenkwartier. Ze verkopen vooral basics, en bedrukken ook kleding. Alle kleding hier is van biologische katoen en heeft het Fair Wear-label. Daarnaast heeft ‘normal gets you nowhere’ de grootste collectie Toms-schoenen van Den Haag, een eerlijk schoenenmerk. Koop je één paar, dan geeft de TOMS een paar aan een kind in nood.

En verder

Andere winkels zijn Wwen in de Prinsestraat en Art & Casey in de Korte Poten. In deze winkel is niet alle kleding fair fashion, maar het eerlijke assortiment groeit en de eigenaars kunnen je precies vertellen welke merken fatsoenlijk omgaan met mens en natuur.

Ketens met eerlijke kleding

Ben je meer van de mainstream modeketens? Ook daar is genoeg keus. Ik noemde hierboven al even het Fair Wear-label. Dit label en het Made-By-label helpen bedrijven bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in fabrieken. Het is dus geen garantie dat kleding helemaal fatsoenlijk geproduceerd is, maar wel teken dat de bedrijven er in ieder geval serieus mee bezig zijn.

Er zijn heel wat grote merken die zich hebben aangesloten bij een van de twee labels, zoals G-Star, Vanilia, Expresso en Filippa K. Op de sites van de labels vind je een compleet overzicht! Op de app (en website) van EerlijkWinkelen vind je nog meer leuke adresjes.
Karen Kameraat Column duurzaam eerlijk winkelen Column Leuk!070Karen Kameraat – Karen’s missie is een eerlijk inkomen voor iedereen wereldwijd! Daarom geeft ze trainingen aan ondernemers in ontwikkelingslanden en informeert zij consumenten in Nederland over eerlijke producten. Karen is spreker op TEDx Talk. Website: www.eerlijkwinkelen.nl en www.nyota.nl

Vond jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter