Yeah… de zomer begint! Tijd om te barbecueën!

Lekker en gezond eten recepten Den Haag column LEUK!070 online magazine Den Haag L

Wij zijn als mens de enige soort die zijn eten kookt; de enige die vuur kan maken. Het koken en bakken van voedsel heeft ons mens gemaakt. Je zou kunnen zeggen dat het in onze natuur ligt. Het zit ‘ingebakken’ in onze biologie. Ons lichaam is aangepast aan gekookt voedsel. Als we alleen maar rauw zouden eten, zouden we net zoals sommige dieren de halve dag aan het kauwen zijn. En daar hebben we natuurlijk absolúút geen tijd voor.

Grote buik voor rauw voedsel

Alleen rauw voedsel eten zouden we niet eens kunnen verteren. Dan zou ons spijsverteringsstelsel er anders uit moeten zien. Kijk bijvoorbeeld naar een gorilla, die heeft een hele grote buik. Die buik heeft hij nodig om al die rauwe stengels, boomschors, bladeren en fruit te verteren.

De man bij het vuur

Barbecueën is een soort van overblijfsel van het ritueel bereiden van vlees. De man bij het vuur was de leider van de gemeenschap. Dat de man vaak nog steeds over de barbecue gaat, vind ik dus wel wat hebben. Ik maak de salade wel, terwijl het hedendaagse alpha-mannetje met de krant wappert en de kolen schuffelt.

Vuur verbindt

Barbecueën staat voor gezelligheid, lange en warme avonden in de tuin, het park of op het strand. Vaak spontaan, want hey, we leven in Nederland! Vuur verbindt ons. Eten ook trouwens.

Zelf eet ik niet heel vaak vlees meer, maar een mooi stukje vlees op de barbecue is heerlijk. Net als een lekker visje, bijvoorbeeld zalmforel in aluminiumfolie. Wat goede kruiden erover en meer heb je niet nodig. Alhoewel, een bijgerecht is wel lekker én gezond.

Zomerse wraps

Wraps zijn altijd makkelijk mee te nemen en te bereiden. Dus mocht je in een park gaan barbecueën, is het wel makkelijk om deze vooraf te maken en mee te nemen. Op (meergranen) wraps is qua beleg van alles lekker. Lekker met hummus, avocado, sla en taugé.

Koude Vietnamese loempiaatjes

Lekker en gezond eten Den Haag column Leuk!070 bij de BBQ xxsKoude Vietnamese loempiaatjes zijn ook een goed, fris en gezond idee. De rijstvellen zijn verkrijgbaar bij de toko in een verpakking van 40 vellen. Ze zijn lang houdbaar in een gesloten plastic zak buiten de koelkast, dus dat is makkelijk.

Bereid de vellen voor

Het maken van de rolletjes is heel eenvoudig. Neem een grote kom en vul die met warm water. Week daarin het rijstpapier zo’n 10 tot 30 seconden. Week ze tot ze zacht zijn; ze zijn dan nagenoeg doorzichtig. Zodra een vel plat ligt, kun je gelijk beginnen met vullen en het maken van een pakketje.

De vulling

Je kunt de vellen vullen met allerlei vers- en fijngesneden groenten zoals wortel, sla, paprika en taugé. Ook kan je kiezen voor vis, vlees of garnalen. Vlees, kip en bepaalde soorten vis natuurlijk wel eerst bereiden én af laten koelen (!) voor je het in de loempia rolt.

Maak er een kadootje van

Nu kun je het rijstpapier mooi als een kadootje inpakken. Het rijstpapier plakt vanzelf aan elkaar. Probeer ze niet te strak te rollen; het papier kan dan scheuren. Je kunt ze zo eten, dus zonder te frituren.

Frisse zomersalade

Lekker en gezond eten Den Haag column Leuk!070 BBQ xxsGoed, ik ging over de salade toch?! Ik houd me graag aan m’n woord. Dit is een lekker en fris recept voor bij de barbecue.

De ingrediënten
  • rucola;
  • roquefort schimmelkaas;
  • verse dadels – in stukjes gesneden;
  • bieten-falafelballetjes van Tivall;
  • verse rode kool – fijn gesneden;
  • wat walnotenolie en rode balsamico.
Bereiden
  • Doe alle ingrediënten in een kom of – als je het meeneemt – in een afsluitbare bak.
  • Giet er wat walnotenolie en rode balsamico over.
  • Meng alle ingrediënten.

Volgende keer

Over vier weken gaan we groenten grillen op de barbecue… so stay tuned.

Voor nu: geniet van de zon, de warme zwoele avonden en de gezelligheid van de zomer… én natuurlijk van de barbecue en al het lekkere eten!

Eet smakelijk!
dvoedingsconsulente - healer - Jenske Moermond - Den HaagJenske Moermond, voedingsconsulente – Jenske is de eigenaresse van Fashionably Healthy. Als voedingsconsulente en healer van (emotionele) blokkades is het haar doel mensen in balans te brengen. Haar praktijk is gevestigd aan de Koninginnegracht in Den Haag. – Website: fashionablyhealthy.nl

Vond jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter