Mike Eelkema van Lukewarm Ocean

Haagse band Lukewarm Ocean gitarist zanger Mike Eelkema portret Leuk!070 L

Mike (26) woonde een groot deel van zijn leven in het Laakkwartier. Hij groeide op met muziek van onder andere The Beatles; ging naar de havo en de HALO en werd als vanzelfsprekend sportleraar.

Na een nieuwsgierig uitstapje naar Delft, is hij weer blij terug te zijn in Den Haag. “Den Haag is de stad waar ik het liefste ben. Niet te groot, niet te klein. Iedereen is lekker recht door zee.” Samen met zijn vriendin woont hij nu in het centrum van Den Haag.

Mike is één van de mannen van de band Lukewarm Ocean. Vraag je aan Mike wat voor muziek ze maken, krijg je geen duidelijk antwoord. “Onze muziek is denk ik een vertaling van wat wij zelf allemaal luisteren… en die lijst is kneiterlang. Kom zelf maar luisteren.”

Donderdag 23 juni speelt Lukewarm Ocean in Paardcafé, hoog tijd om deze ‘medemaker’ aan het woord te laten.

Daar zijn The Beatles heilig

“Volgens mij was ik bijna 15 toen ik zei: ‘ik wil gitaar spelen’. Ik groeide op met muziek van de The Beatles, U2, Pearl Jam, … er was thuis altijd muziek om mij heen. Daar zijn The Beatles heilig.”

Op gitaarles

“Mijn eerste gitaar, een akoestische, kreeg ik van mijn ouders en ging op gitaarles. Ik had les van een onwijs jonge gast, die uiteindelijk een vriend van me werd. De lessen leken al snel meer op jamsessies. Na een klein half jaar dacht ik: ‘zonde van die 5 euro elke woensdag’ en ben het toen mijzelf verder gaan leren.”

Dat stukje Beatles

“Noten lezen leerde ik op gitaarles, maar interesseerden mij geen f***k. Door zelf muziek te maken, leerde ik luisteren, tonen herkennen en wat wel en niet werkt.

Ik raad dat dan ook iedereen aan die wil leren spelen, het te leren door zelf spelen; door veel te spelen; te jammen; zelf dingen uitvinden; hoe werkt wat?. Misschien is dat dat stukje Beatles?”

Beroepskeuze gebaseerd op niets

“In die zelfde tijd deed ik eindexamen havo op het IMC bij het station in Rijswijk. Natuurlijk kwam dé grote vraag: ‘wat ga je doen?’. Ik sportte redelijk veel; heb altijd atletiek gedaan. ‘Dan de HALO; ik word wel gymleraar’. Een keuze gebaseerd op helemaal niets.

Na 5,5 jaar was ik klaar met de HALO en tijdens mijn afstuderen ben ik gaan werken als jeugdsport coördinator.”

Het begin van Lukewarm Ocean

“Zo’n tweeënhalf jaar nadat ik begon met spelen, ging ik pas nadenken over een bandje. Dat bandje werd Lukewarm Ocean. Enkele bandleden zijn in de loop der tijd af- en aangehaakt. Nu – sinds vorig zomer – speel ik in deze band met mijn twee beste vrienden.’’

Haagse band Lukewarm Ocean gitarist zanger Mike Eelkema portret Leuk!070 S2Weer op zoek

“De andere gitarist en ik bleven over, behielden de naam en konden weer op zoek naar een basgitarist en drummer. Basgitaristen zijn schaars en dus moeilijk te vinden. Zoals het vroeger werkte, werkt het nu niet meer, dus we plaatsten heel cheesy een internetadvertentie.

Én toen melden twee broers zich: ‘Volgens mij is het je geluksdag, want je hebt nu gelijk een basgitarist en een drummer en we zijn nog broers ook!’”

De studio in voor de Haagse Popweek

“Na de zomer besloten we opnieuw te beginnen. Wilden even geen nieuwe optredens meer, maar hadden nog één afspraak na te komen; die voor de Haagse Popmaand in oktober. In de Red Bull Studio’s in Amsterdam namen we twee nummers op die werden tijdens de maand in beperkte oplage verkocht en we speelden we in De Zwarte Ruiter.

Het artwork voor deze single is gemaakt van gerecycled materiaal. Vijfentwintig uniek gecreëerde hoesjes van twee dozen waar fietsen in gezeten hadden. Die hebben we nog zelf staan snijden.”

Nieuwe start

“De winter hebben we gebruikt om nieuwe muziek te maken. We zijn gaan spelen en jammen met z’n drieën; we zijn alles op gevoel gaan doen. Binnen no time hadden we ontelbaar veel jams en ideeën, de beste daarvan zijn songs geworden.”

Nieuwe uitstraling

“Dit is een nieuwe start en daarbij hoort een nieuwe uitstraling; ons ‘eigen’ beeld – niet dat wat je bij een band verwacht – en een nieuwe website. We hebben allemaal een voorliefde voor kunst en muziek; zien hoe die elkaar versterken. We besloten samen te werken met kunstenaar Marilou Klapwijk.

Zij maakt de illustraties. Ieder plaatje vertelt het verhaal van één nummer. Onze website is als een expositie waar je door kan bladeren. Ook hiermee blijven we niet in de verwachtte lijn.”

Nieuwe producer

“Onze budgetten zijn nog niet heel groot, maar gelukkig bestaan er toffe mensen. Zo ook onze nieuwe producer: Daan Duurland. We gaan met hem nieuwe nummers opnemen, dit keer in onze eigen studio.”

Haagse band Lukewarm Ocean gitarist zanger Mike Eelkema portret Leuk!070 S1Het liefst spelen we live

“Liefst maken we muziek en spelen dat live. Als we samen spelen is de connectie die we hebben zo sterk; de waardering voor wat ieder doet. Je speelt met de beste vrienden van de wereld! Dat willen we delen met het publiek; niet voor onszelf houden… hen iets meer plezier geven in de dagelijkse dingen.”

Terug in Paard Café

“Nu spelen we donderdag weer in Paardcafé waar we vorig jaar de zomer afsloten. We beginnen een nieuwe zomer met alleen nieuw werk. Op één nummer na dan. Dat nummer is gewoon erg kickuh om te spelen. De rest is nieuw en lekker; als de perfecte temperatuur van water: Lukewarm Ocean.”

Mike’s leukste van 070

Huisdier  Sticker!; is het vetste kat die er is.
Straat  Wagenstraat; ga het beleven!
Café  Proeflokaal; lekker klein net buiten de drukte van De Grote Markt, precies wat je verwacht van een stamkroeg.
Winkel  Max Guitar in Scheveningen; daar heb ik net weer een lekkere gitaar opgehaald.
Lunchroom  Sapore in de Molenstraat; daar kan je broodjes halen, niet normaal!
Strandtent  De Staat en Zuid; zijn heel chill.
Festival  Sniester; zoveel nieuwe bands; nog steeds ondersteboven.

Meer info over Lukewarm Ocean

Ga naar de website, hun Facebookpagina, Instagram of beluister de heren op Soundcloud.

Of ga live van de heren genieten. Donderdag 23 juni staan ze in Paardcafé. Zien wij je daar!

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter