Inspiratie is zoiets als een losse stoeptegel

Kunstenares Marilou Klapwijk geeft haar enthousiaste visie op kunst en galeries in Den Haag en omstreken. L2

Inspiratie is zoiets als een losse stoeptegel. Je struikelt erover. Express willen struikelen en op zoek gaan naar een losse stoeptegel geeft alleen geen enkele garantie. Maar nooit durven struikelen, heeft natuurlijk helemaal geen zin.

Met andere woorden je moet dus wel de deur uit gaan of de stoep opzoeken.

Metafoor voor ‘kunstinstellingen’

Voordat we gaan, wacht even. Eén stapje terug. Blijkbaar heb ik in zin vijf van mijn eerste column over kunst in Den Haag en omgeving al onbewust een metafoor gebruikt voor het woord ‘kunstinstellingen’. Kennelijk zit het er bij mij diep ingeworteld dat ik met de woorden museum, galerie, atelier of instituut (kunst dus) niemand wil afschrikken.

Veelzijdige betekenis

Onzin eigenlijk. Natuurlijk kan kunst eng zijn, veel te ingewikkeld of hoogdravend. Maar vergeet niet dat wat voor jou eng kan zijn, voor een ander begrip kan betekenen. Kunst kan daarom ook heel troostend werken, ergens ander licht op laten vallen, mooi zijn. Maar misschien weet iedereen dit al. Afijn, volgens mij kunnen we weer door.

Als ik geen inspiratie heb

Als ik, een jonge Haagse kunstenaar (2 jaar geleden afgestudeerd en daar begin ik net aan te wennen), echt geen inspiratie heb, ga ik vaak eerst een paar uur uit het raam staren. Mocht ik daar de tijd voor vinden. Maar wat veel effectiever is, is om het werk van anderen op te zoeken.

Boekenkast of galerie

Als het heel hard regent en het waait, dan kan ik daar in principe mijn inmiddels uitgebreide boekenkast voor plunderen. Maar om daar iets in te ontdekken wat ik nog niet ken, is wel lastig.

Wat ik liever doe, ik ga naar een galerie toe. Een behapbare hoeveelheid werk; vaak van 1 tot 3 verschillende makers. En ook nog iemand die me er iets over kan vertellen! Hier mag je overigens best naar vragen. Wie weet krijg je er dan ook nog een kopje koffie bij.

Richting Hollands Spoor

Vanaf de stad gezien, richting Hollands Spoor zijn er vijf galeries te vinden; Je kunt er zo naar binnen stappen (mits ze geen expositie aan het opbouwen zijn):
1. Maurits van der Laar;
2. 1646;
3. West;
4. Dürst Britt & Mayhew;
5. LhGWR (Liefhertje en de Grote Witte Reus).

Wanneer je eindigt bij de laatste kun je, als je even op adem wilt komen maar niet ‘cold turkey’ wilt afkikken, rondsnuffelen in hun museumshop. Ha, dat is een cliché: Exit through the giftshop!

Niet op één dag

Overigens wil ik niemand aansporen om ze alle vijf op één dag te bezoeken. Het kan wel natuurlijk, maar het is net als in een parfumerie: wanneer je heel veel verschillende luchtjes hebt geroken, ruik je op een gegeven moment het verschil niet meer. Zo wordt je hoofd ook plaatjes-moe. Je kijkt niet meer echt. En voor een half oog is kunst eigenlijk niet gemaakt.

Ga op zoek naar iets

Daarom wil ik voorstellen dat je op zoek gaat naar iets, al is het een detail of de vormgeving van het titelbordje, wat je wel aanspreekt in het werk. Ook al vind je het eigenlijk lelijk. (Dat mag trouwens. – Van mij.) Misschien ontdek je iets wat je niet had verwacht. Je zet je gedachte op een ander spoor dan dat het gewend is. En wie weet is daar dan die (haha) stoeptegel!
Marilou Klapwijk kunstenares Den HaagMarilou Klapwijk, kunstenaresse – ‘Inspiratie is als een stoeptegel. Je struikelt er soms over.’ Als kunstenaar leeft Marilou hardop. Ze relativeert alledaagse mislukkingen en onhandigheden met wat zwarte humor. Resulterend voor het publiek in beeldend werk en presentaties maar, ook in tekst. – Website: http://marilouklapwijk.nl

Vond jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

1 Reactie
Ivo de Jong

Eindelijk eens iets over kunst vanuit een Haagse ziel! Top!

Laat een reactie achter