Bewust bruin

duurzaam eerlijke kleding winkelen Column Leuk!070 Karen Kameraat Column L

Engelse vlag magazine Leuk!070 explore The Hague region Ervan uitgaande dat het deze zomer echt nog wel strandweer gaat worden en dat we dan allemaal niet weten hoe snel we onze stranden moeten opzoeken, deze keer een blog over zonnebrand!

Verder denken

duurzaam eerlijke zonnebrand winkelen Column Leuk!070We hebben allemaal geleerd dat het verstandig is om je in te smeren en niet te verbranden, maar denken we bij het insmeren ook wel eens aan de gezondheid van de makers? En aan de gezondheid van de natuur?

Gelukkig zijn biologische zonnebrandcrèmes heel goed verkrijgbaar in veel reguliere winkels zoals drogisterijen, apotheken en zelfs supermarkten.

Cosmeticaproblemen

Dat je bij het kopen van voedsel en kleding kunt kiezen voor duurzame alternatieven weten veel mensen wel, maar ook in de cosmetica industrie is van alles aan de hand. Een aantal cosmeticamerken maakt duidelijk dat hun producten niet op dieren zijn getest, maar er spelen nog meer issues.

Wat is er nog meer gaande?

Welke ingrediënten zitten er eigenlijk in al die zonneproducten? Waar komen die vandaan? Er worden naast chemische bestanddelen (gelukkig) veel natuurlijke ingrediënten gebruikt, maar wie heeft die verzameld en voor welke prijs? En hoe zit het met de verwerking, gaat dat milieuvriendelijk en worden de arbeiders goed betaald? Daar zijn de meeste cosmeticamerken niet transparant over.

Kinderarbeid

En zit er glitter en glans in je cosmetica? Grote kans dat dat mica is en dat het gewonnen wordt door kinderen in Indiase mijnen. Kijk voor meer informatie op Terre des Hommes.

De oplossing!

duurzaam eerlijke zonnebrand winkelen Column Leuk!070 biologisch logoJe zou bijna wanhopig worden van het bovenstaande verhaal. Gelukkig is de oplossing simpel! Let op wat je koopt en kies voor biologische zonnebrand! Daarvoor let je op het algemene biologische logo, het groene blaadje, of op Ecocert, het biologische keurmerk speciaal voor cosmetica.

Bij De Tuinen (nu Holland & Barrett) vind je een ruime keuze en ook biologische supermarkten hebben een goed aanbod.  Daarnaast kun je slagen bij veel reguliere drogisterijen en apotheken.

duurzaam-eerlijk-winkelen_den-haag_column_leuk070_ecocert-logo_150dpiMeer weten?

Wil je je verder verdiepen in zonnebrand en cosmetica? Rankabrand heeft net een onderzoek uitgebracht naar welke cosmeticamerken het meest duurzaam zijn. Helaas hebben de meeste merken die het goed doen geen zonnebrand in het assortiment (behalve Lavera).

Ook kun je kijken op de site van StoereVrouwen die nu de campagne Natural Beauty Case voeren! Er is ook een Haags regiment StoereVrouwen.

Geniet van de zon en de zomer!
Karen Kameraat Column duurzaam eerlijk winkelen Column Leuk!070Karen Kameraat – Karen’s missie is een eerlijk inkomen voor iedereen wereldwijd! Daarom geeft ze trainingen aan ondernemers in ontwikkelingslanden en informeert zij consumenten in Nederland over eerlijke producten. Karen is spreker op TEDx Talk. Website: www.eerlijkwinkelen.nl en www.nyota.nl

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter