Marijke Hetzel van Change Perspective Festival

Change Perspectives Festival Scheveningen Den Haag Marijke Hentzel Leuk070 L

Marijke (26) komt al van jongs af aan veel in Azië. Ze liep zelfs stage in Thailand, waar zij iedere ochtend in de tempel twee uur mediteerde. De inzichten die Marijke vergaarde leidden tot het Change Perspective Festival dat zij eind deze maand neerzet.

Op het festival zal naast verschillende workshops als yoga, mediteren, biodansa, capoeira, (sport)voeding, massages, ook een paneldiscussie over de vervuiling van onze oceanen en zeeën plaatsvinden.

Marijke is geboren en getogen Haagse en heeft een oudere broer, Duitse vader, Hollandse moeder. Ze vertrok naar Amsterdam om te studeren, maar was ieder weekend hier te vinden. “Dit is mijn plekkie!”

In Amsterdam deelde Marijke het huis, maar nu – net klaar met haar studie – heeft ze hier midden in het centrum haar eigen plekje. “Hier kan ik tegen vrienden zeggen: ik ben er over 10 minuten en ben ik er ook over 10 minuten. Dit lukte je niet in Amsterdam.”

Wij maakten er een vakantie van

“Vanaf mijn zesde gingen we al vaak naar Azië. Mijn vader moest erheen voor zijn werk, en wij maakten er een vakantie van. Daarnaast gingen we ook vaak gewoon voor de ontspanning naar Thailand.”

Favoriete vakantieland

Change Perspectives Festival Scheveningen Den Haag Marijke Hentzel Leuk070 S7“Thailand werd mijn favoriete vakantieland. Ik begon hun cultuur te begrijpen en hun taal te spreken. Het werd ons tweede thuis. Na de havo ben ik een klein half jaar in mijn eentje gaan backpacken door Thailand.”

Dat wil ik ook kunnen schrijven

“Eenmaal terug in Nederland zag ik Kung – een vriend van mij – een schoolboek lezen met Chinese karakters. Ik dacht: ‘wow, dat wil ik ook kunnen schrijven’. Kung vertelde mij over zijn studie; Trade Management Asia aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik ging naar de open dag en schreef mij gelijk in.”

Stage in Thailand

Op school leerde ik Chinees en ging o.a. naar Taiwan, China, Indonesië en Filipijnen. Ik liep stage in Thailand en ben nu na 11 maanden eindelijk weer terug in Den Haag. Afgelopen vrijdag heb ik mijn scriptie ingeleverd.”

Aanpassen uit respect voor mijn vrienden

Change Perspectives Festival Scheveningen Den Haag Marijke Hentzel Leuk070 S4“Het boedhisme is natuurlijk heel groot in Thailand. Ik mediteerde daar heel veel voor mijzelf en omdat ik mij wilde aanpassen uit respect voor mijn vrienden ging ik vaak mee naar tempels.

Iedere ochtend voor ik naar mijn stage ging, deed ik mijn witte* broek en shirt aan en ging naar de tempel om twee uur te mediteren. Ik deed dat voor mijzelf om te ontdekken hoe het is om als een Thai in Thailand te leven.

Tijdens het mediteren leer je om stil te staan; je hoofd leeg te maken; er te zijn. Hoe vaker ik mediteerde hoe dichter ik bij mijzelf kwam te staan.”

Mijn tweede thuis

“Thailand is echt mijn tweede thuis geworden. Als ik op Bangkok land, voelt het net zo thuis als wanneer ik op Schiphol land. Ik heb er meerdere vriendenkringen, van tijdens mijn stages en van al daarvoor.”

Verschil in mentaliteit en respect

Change Perspectives Festival Scheveningen Den Haag Marijke Hentzel Leuk070 S3“Wat mij heel erg op viel is het grote verschil in mentaliteit en respect naar elkaar toe. Elke cultuur heeft zijn voor- en nadelen. Een voordeel dat ik daar zie, is dat er in vriendenkringen veel meer warmte en betrokkenheid naar elkaar toe is.

Dat verschil zie je bijvoorbeeld al met de begroeting. Wanneer ik bij een Thaise vriendenkring aan tafel kom, dan geven ze allemaal met een ‘wai‘; de traditionele begroeting.
Hier kijken mensen je in soortgelijke situatie soms niet eens aan, maar vind ik onze directheid een heel groot voordeel. Dát miste ik daar weer.”

Vanuit een ander perspectief kijken

“Door de verschillende mentaliteiten te ontdekken, heb ik geleerd vanuit een ander perspectief te kijken. Dat was heel leerzaam. Wanneer je dat doet, is er meer begrip en een betere samenwerking mogelijk.”

Hoe we met elkaar en de aarde omgaan

“Ik ben best wel een denkertje en baal soms van hoe we leven, hoe we met elkaar en met de aarde omgaan. We zijn teveel van onszelf verwijderd; leven niet heel erg bewust. Ook door het drukke leven.”

Bewust worden van hoe we leven

Change Perspectives Festival Scheveningen Den Haag Marijke Hentzel Leuk070 S6“Het werd mij steeds duidelijker dat ik iets wil creëren waardoor we bewust worden van hoe we leven; van onze vooroordelen; onze taboes én die te doorbreken.

Yoga is een voorbeeld van een taboe dat doorbroken is. Vroeger werd er raar opgekeken als je het over yoga had. Nu hebben we – bij wijze van spreken – bijna alle meiden tussen de 20 en 40 het wel een keer gedaan.”

Het idee voor het Change Perspective Festival

“Er zijn nog genoeg andere activiteiten die helpen met bewustwording waar door vooroordelen een taboe op ligt. Denk aan mediteren, circling, biodanza…
Zo ontstond het idee voor het evenement Change Perspective Festival. Het eerste evenement dat ik organiseer.”

Net terug in Nederland

“Ik was nog niet geland in Nederland of ik dronk al koffie met Edwin Bijlstra van Oscars in Scheveningen. Ik legde hem mijn ideeën voor en vroeg wat de mogelijkheden waren. Sinds dat moment in april was ik én met mijn scriptie bezig én een evenement aan het organiseren. Ik kon niet wachten; het moest nu en deze zomer!”

Water als thema

“Op het festival zijn er verschillende workshops én er is een paneldiscussie over de vervuiling van onze oceanen en zeeën. Niet alleen over het plastic, maar óók over de munitie die erin gedumpt is. Het is zó toxic en radioactief, mensen zouden zich hiervan bewust moeten zijn! Máár niemand pakt zijn verantwoordelijkheid… regerende partijen doen niets! Dat kan anders. Het thema van het festival is daarom ook water.”

Petitie tekenen

Change Perspectives Festival Scheveningen Den Haag Marijke Hentzel Leuk070 S1“Net als veel andere mensen, hou ik van onze oceanen en zeeën. Ze hebben echt onze aandacht nodig. Ik zou het dan ook enorm waarderen als iedereen de petitie tekent die aanvraag doet om de gedumpte munitie wereldwijd te verwijderen en het probleem bespreekbaar maakt: klik hier.”

Organiseren en regelen

“Dat ik nu dit event aan het plannen ben past bij mij. Ik vind organiseren superleuk. Ik ben ieder jaar weer diegene die het kerstdiner organiseert en regelde in het verleden nog wel eens het Kwibusje naar de festivals in Amsterdam.

Ik ga nu mijn passie achterna en merk dat het mij daardoor makkelijk afgaat. Wanneer je je droom volgt, lijken taken die je moet doen niet meer zo zwaar.”

If your dreams don’t scare you

“Het is ook wel spannend, soms heb ook ik mijn twijfels. Maar wat ik wel heb geleerd is: if your dreams don’t scare you, than your dreams ain’t big enough!

Het is een kwestie van doen en doorzetten. Als je iets wilt, laat je dan niet van je stuk brengen. Gewoon doen en geloof in jezelf!”

Marijke’s leukste van 070

Straat  Kan niet kiezen, momenteel denk ik Noordeinde, Prinsestraat, Prins Hendrikstraat, veel leuke restaurantjes.
Winkel  One Piece Vintage in de Haagse Bluf is heel leuk! Ik ben weg van interior. Wanneer ik meer te besteden heb, ga ik naar Lasas Loekov: Love the style!
Restauant  Ivory; eerlijke producten en de gerechten zijn bijzonder lekker. De keuken is tot erg laat open; daar ben ik erg blij mee!
Café  Café de BieB; biologische en eerlijke producten. Ik zit hier vaak achter mijn laptop te werken.
Club  HOOP; letterlijk ondergronds.
Strandtent  Ik mis Fast Surfdorp. Momenteel vind ik Indigo erg fijn, kleurrijk en altijd gezellig!
Iets anders  TrashUre Hunt; zij organiseren workshops in de natuur. Ik vind dat ze goede doelen hebben en pakken het vervuilingsprobleem goed aan.

Meer info over Change Perspective Festival

Ga naar de [Facebookpagina].

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter