Janneke Krijgsman, columniste Yoga!070

Janneke Krijgsman schrijfster column Yoga!070 yoga Den Haag en omstreken L

Janneke werd 35 jaar geleden geboren in een warm Haags nest waar ze opgroeide met een jonger broertje en zusje. Ze maakte een paar kleine uitstapjes, maar bleef altijd in haar geliefde Den Haag.

Voor haar studie woonde Janneke in Sydney en Parijs. Nu woont ze in de Vogelwijk samen met haar vriend en hun twee jonge kinderen; dochter Ief (inderdaad ‘lief’ zonder ‘l’) van 5 en zoon Maas van 2.

We interviewden Janneke vorige week op een zonnig terras en laten jou hier ook kennismaken met deze heerlijke vrouw die jou met haar columns meeneemt in de wereld van yoga hier in 070.

Kinderen zijn een grote berg liefde

“Ik ben supertrots op mijn 2 kids. Het is hard werken soms, maar zo onwijs gezellig. Kinderen brengen een berg liefde in je leven. Je wordt een beetje een softie. Ik kijk anders naar de wereld…door de bril van een moeder. Je ziet de wereld waarin je kinderen opgroeien. De onschuld van kinderen vind ik zo mooi en ook moeilijk. Je wilt ze aan de ene kant zo lang mogelijk kind laten zijn en tegelijkertijd sterk maken voor een wereld die niet altijd zonnig is. Dat vind ik wel eens een lastige balans.”

Naar de basisschool

“Mijn dochter zit op de Montessorischool. Er is meer aandacht voor sociale ontwikkeling dan kennis stampen en daar geloof ik in. Plezier hebben, vriendjes maken, zelfvertrouwen krijgen. De rest komt vanzelf wel. Zelf ging ik naar dezelfde school als Ief nu, en daarna naar de Dalton. Ook dat is een wat vrijere onderwijssoort. Ik studeerde aan De Haagse Hogeschool en deed de Hogere Europese Beroepsopleiding, een internationaal georiënteerde communicatieopleiding.”

Een half jaar naar Sydney

“Voor mijn opleiding kon je twee keer naar het buitenland: één keer voor uitwisseling en één keer voor stage. De uitwisseling werd Sydney terwijl ik Marokko had aangevraagd. Achteraf fantastisch want ik heb een wereldtijd gehad. Samen met een Nederlandse studente woonden we met twee Amerikaanse meisjes in een appartement in Darling Harbour. Terwijl wij het vrij relaxed aan deden, gingen die meiden helemaal los… dat krijg je als je thuis niet zoveel mag.”

Op naar Parijs

“Toen ik terugkwam was mijn toenmalige vriend al verhuisd naar Parijs. Ik heb toen geregeld dat ik daar mijn stage kon doen. Parijs vind ik nog steeds zo ontzettend prachtig. Maar om te wonen is het wel even anders. Het is sociaal een vrij ontoegankelijke stad en tussen de Parisiennes voelde ik me niet zo snel thuis. Zo ging ik toen ik er net woonde in mijn joggingbroek brood halen op de hoek. Dat kon dus écht niet. Ik werd met de nek aangekeken. Wat dat betreft is Nederland een stuk relaxter.”

Aan het werk

“Na mijn eindexamen ging ik werken bij een Rotterdams reclamebureau. Een nuchter bureau dat tegelijkertijd voelde als een familiebedrijf. Ik werkte er 3,5 jaar en vooral voor de Koninklijke Luchtmacht. Een gave tijd, ik ontmoette bijzondere mensen en mocht naar alle militaire basissen. Toen mijn relatie uitging dacht ik: ‘nú moet ik naar Amsterdam’. Ik stapte over naar een Amsterdams bureau en had het plan om daar ook te gaan wonen tot ik op Koninginnedag om 2 uur ’s nachts mijn huidige vriend tegen het lijf liep.”

Wel gespot, maar nooit gezien

“Dat is alweer 9 jaar geleden. We kenden elkaar al van gezicht (hyves!) en toen we aan elkaar werden voorgesteld konden we elkaars achternaam zo aan de voornaam toevoegen. Heel grappig. Eenmaal terug in Den Haag heb ik geloof ik nog 2 keer in mijn eigen huis geslapen. Na amper 3 dagen wist ik dat dit de man was van wie ik kinderen ging krijgen. Hij woonde in een heerlijk huis in het Zeeheldenkwartier dus de Amsterdamse plannen hebben we toen maar weer laten varen. Na twee jaar ben ik weer dichterbij huis gaan werken.”

Toen kwam yoga

Janneke Krijgsman schrijfster column Yoga!070 yoga Den Haag en omstreken S“Yoga kwam een jaar of 10 geleden op mijn pad. Mijn moeder gaf al yoga dus het was bekend terrein. Zelf begon ik met Bikram-yoga (red: yoga in een hete ruimte) en dat deed ik tot ik zwanger werd; die sauna voelde toen toch minder goed en ik stapte over op Hatha-yoga.”

Een cadeautje om naar yoga te gaan

“Die overstap was best wel even een zoektocht. Ik probeerde een paar scholen uit en weet nog dat ik best veel weerstand in mijzelf voelde. Het was allemaal zo lief en zacht. Uiteindelijk kwam ik toch weer terug bij de meest ‘zweverige’ school en besloot ik me er aan over te geven. Vanaf dat moment vond ik het elke week een cadeau!”

Opleiding tot yoga-docent

“In 2010 besloot ik om een opleiding te gaan doen voor Hatha-yogadocent in Den Haag. Voor mijn eigen ontwikkeling, niet om les te geven. Maar het bleef toch kriebelen, dus besloot ik vorig jaar om een Vinyasa Teacher Training te volgen bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. Een intensieve en waanzinnig inspirerende periode. Ik dacht dat ik daarna alles zou weten, maar niets is minder waar.

Ik snap nu wat wordt bedoeld met: ‘hoe meer je weet, hoe meer je weet, dat je niets weet’. Dat zorgt voor een gezonde dosis nederigheid. En tegelijkertijd is het tof om te merken dat het eigenlijk helemaal niet gaat over wat je weet, maar om wat je te bieden hebt.”

Dingen zijn niet zwart wit

“Eigenlijk is alles gekleurd, en er bestaat niet één waarheid. Het is heel makkelijk een mening te vormen en gelijk van alles te vinden. Ik ga ook nog vaak genoeg de mist in hoor, maar ik leer wel steeds meer dat het niet echt nodig is om een oordeel te hebben. En ondanks mijn neiging de controle te willen hebben, vind ik het eigenlijk veel interessanter om af te wachten in plaats van gelijk in de actie te schieten. Kijken wat er gebeurt als je even niks doet. Dat zijn vaak hele leuke dingen.”

Lesgeven

“Inmiddels geef ik elke dinsdagavond les op mijn eigen yogazolder. Het geeft veel voldoening als mensen relaxt en blij de deur weer uit gaan. Ik ben heel benieuwd wat de toekomst gaat brengen want ik sta aan het begin van een nieuwe fase, zo voelt het. Er liggen genoeg kansen, want heel veel mensen zitten veel te hoog in de stress.”

Er is al zoveel uiterlijk in deze wereld

“Om de goede houding aan te nemen ben ik ondertussen niet meer met de spiegels bezig, maar richt mij veel meer op wat er in mij leeft. Er zijn best veel yogascholen met spiegels, ik vind dat zelf helemaal niet fijn. Er is al zoveel uiterlijk in deze wereld dat het juist zo lekker is om even helemaal niet naar jezelf te kijken. Ik laat mensen om die reden vaak het eerste gedeelte met ogen dicht doen.”

Oplossingen leren horen

“Lenig zijn en in moeilijke houdingen staan is eigenlijk maar een heel klein onderdeel van wat yoga is en te bieden heeft. Ik wil in mijn yogalessen mensen de kans geven om zichzelf te horen. Ik geloof dat veel oplossingen voor problemen en uitdagingen gewoon in onszelf zitten, maar doordat we altijd maar zo druk zijn en doorrazen, geven we onszelf niet de kans dat te zien…dat te horen. Eigenlijk is het heel simpel.”

Yogi’s mogen best een wijntje

“Máár mijn leven bestaat niet alleen uit yoga; ik hou onwijs van een wijntje en een goed feestje op zijn tijd. Ben wel veel bewuster gaan leven, dat is wel een beetje wat yoga je brengt. Maar ook meer gaan genieten van het leven!”

Janneke’s leukste van 070

Restaurant  Ik hou van relaxte tentjes met goeie koffie, een uitgebreide wijnkaart en goed eten, liefst bio. Ik ga heel graag naar Clarence in de Piet Heinstraat. Lekker sfeertje en fijne mensen. Wicked Wines blijft goed. Daar kom ik al jaren en blijft altijd een lekker plekje.
Club  Strandfeestjes in Scheveningen! Laatste feestje was bij Barbarossa, Cluptown, was te gek.
Strandtent  Zuid en De Kwartel. Bij ons aan het einde van de straat! Lekkere kaart, goeie wijn en overheerlijke viscurry!
Festival  Ik ben vorige week voor het eerst op een festival bij Ruigoord geweest. Heerlijk publiek, supergoeie sfeer.
Iets anders  Mijn haar wordt geknipt door een goed vriendje. Ik doe het bij hem thuis maar hij heeft sinds kort een nieuw filiaal van Rob Peetoom in de Bijenkorf! Niet goedkoop maar wel heel goed (en lang houdbaar! :D)
Muziek  Ik zing heel graag dus de meeste muziek die ik luister zing ik ook mee. Mijn favoriete playlistje op Spotify kan op elk moment van de dag en bevat o.a. Damian Rice (dramatisch maar zooo mooi!), Xavier Rudd, Jamie Lawson, Maria Mena, Herman van Veen, Ben Howard, Ed Sheeran en Nick Mulvey. Herman van Veen is echt jeugdsentiment. Ik ga nog wel eens naar zijn show en ben altijd zo ontroerd. Een zin uit zijn liedje stond op een van de geboortekaartjes van mijn kinderen.
Boek  Een Schitterend gebrek van Arthur Japin. Zooo mooi. En de Nieuwe Aarde van Eckhart Tolle. Prachtboek.

Meer info over Janneke

Lees dan haar column(s) over yoga!

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter