Jen Min Lau, dj en feestorganisator

Jen Min Lau DJ party vintage portret Wij zijn Leuk!070 L

Jen Min (62) werd geboren en getogen in Den Haag en heeft in 070 zijn vrienden en kennissen. “Ik ken hier veel mooie plekken, maar ontdek ook nog steeds nieuwe!” Zijn dochter is inmiddels het huis uit en hij droomt van een reis met een vintage bus.

Jen Min is groot liefhebber van goede muziek, organiseert vaker dan maandelijks drukbezochte en swingende feesten en koopt en verkoopt onder andere vintage designspullen.

Een druk baasje die de bedenker was van één van de hipste Haagse clubs in de jaren ’80 Ao-Zora en van het eerste Haagse sushi-restaurant Kiraku. Niet zomaar iemand dus. Tijd voor zijn verhaal.

Leuke inspirerende anekdotes

“Beste LEUK!070-lezers, Hier dan een leuk en lang horecaverhaal! Nancy vroeg mij of ik mee wilde werken aan een ‘Wij zijn LEUK!070’-portret en mijn verhaal wilde vertellen. Leuke en inspirerende anekdotes. Er waren natuurlijk ook de minder leuke momenten, maar daar leer je van. Én zonder de hulp van easy vrienden en werknemers was dit natuurlijk NOOIT gelukt!”

Chinese ouders

“Mijn ouders komen uit Zuid-China in de buurt van Canton en Hong Kong. Mijn vader kwam hier heel jong eind jaren ’20 heen en ging wonen in het beroemde Katendrecht (red: een wijk in Rotterdam) waar veel Chinezen hun winkel hadden of werkten.”

Naar Den Haag

“Mijn moeder kwam later en was zijn derde vrouw. Ze verhuisden naar Den Haag waar en mijn zus en ik werden geboren. Ik heb twee halfbroers en een echte zus. Mijn vader overleed al in 1983 en mijn moeder twee jaar geleden.”

We zijn beide buitenbeentjes

“Ik lijk het meeste op mijn vader; we zijn beide buitenbeentjes. Mijn vader deed altijd aparte dingen. Hield tropische vogels, had een zee-aquarium, hij jaagde, ging vissen op de Pier, hield van Hollandse pot, kookte sttampotten en at paling en nieuwe haring.

Mijn moeder was bewaarde alles! Dat heb ik van haar. Ik ben ook een verzamelaar. Kon niets wegdoen, maar nu wél verkopen.”

Slechte muziek

“In Duinoord ging ik naar de Cornelis Jetsesschool, daarna naar de HBS Beeklaan en ging bij mijn ouders werken. Zij hadden een Chinees Indonesisch restaurant Walong (red: Fred. Hendriklaan 284, Den Haag) dat later is overgenomen door mijn broer.

Het waren de jaren ’60/’70. Ik was 15/16 en kwam veel in clubhuizen. In De Duinslag begon ik samen met een vriend Werner Moser als dj. We draaiden plaatjes op een feestje in het clubhuis. Dáár begon mijn carrière. Eigenlijk omdat we het maar slechte muziek vonden.”

Uit op de Puch

“Word je ouder en ga je uit. Scheveningen was toen helemaal hot. Ik was 16/17 en ging op mijn Puch – later op mijn Kreitler – naar de bekende tenten. De Top40House, Belle Amie, Hans en Grietje… er zaten er nog meer. In de jaren ’80 is al dat oude spul helaas platgegooid.”

Jen Min Lau DJ party vintage portret Wij zijn Leuk!070 S3De muziek was niet up-to-date

“Hans en Grietje, daar kwam ik het meeste, ook de Haagse scene… Q65 en zo. Eén van hen draaide daar als DJ. Of ze hadden geen tijd óf geen geld, maar de muziek was niet up-to-date. De dag ervoor kocht ik toen onder andere Steely Dan, Roxy Music, David Bowie, The best of Stevie Wonder met I Wish en Sir Duke. Die nam ik dan mee en draaide hij dan.”

Weer niet tevreden over de muziek

“Eind jaren ’70, 1978?, opende The Toys. Daar was álles wit! Het plafond, de muren, zelfs de vloer. Heel vernieuwend voor die tijd. Ik kwam er heel vaak na mijn werk in Walong; vier dagen in de week: donderdag tot en met zondag. Ik heb daar Level 42 – voordat ze bekend werden – zien optreden; Robert Palmer aangesproken en zelfs Mick Jagger was daar een keer als gast.

Elfin van Elfin & the Funketeers draaide daar, maar ik was wéér niet echt tevreden over de muziek. In ’80/’81 kwam de new wave op; Iggy Pop, Talking Heads, Simple Minds The Clash, The Cure, et cetera… dát miste ik.”

De eerste discofeesten

“In 1978 ben ik ook zelf begonnen met discofeestjes. Dat was in de tijd van Saterday Night Fever. Eddy de Clercq deed het in Amsterdam en ik in Den Haag. Er werden toen helemaal nog geen feesten gehouden. Ik was echt een pioneer.

Het werd een heel groot succes. We begonnen in Amicitia, maar later had ik een steeds grotere zaal nodig! De Bataaf, Houtrust en het hoogtepunt was Kasteel Wassenaar.”

Een vaste club beginnen

“Er was verder niets op dat gebied en ik dacht: dan ga ik maar een vaste club beginnen. Ik ging met mijn idee naar de eigenaar van Amicitia. Ik stelde hem en zijn schoonzoon voor om wekelijks dansavonden te organiseren op de donderdag, vrijdag en zaterdag. Dat werd Danslokaal Ao-Zora.”

Het begin van Ao-Zora

“Het bleef eerst vrij rustig. Ik moest íets doen en dacht: ‘Weet je wat? Ik ga themafeesten organiseren!’. Thema’s als jungle, beach… en het werd lekker druk.”

Jen Min Lau DJ party vintage portret Wij zijn Leuk!070 S2De hele Haagse scene kwam er

“Na een jaar liep het als een tierelier. Per avond hadden we zo’n 400–500 man binnen op 150 vierkante meter. De hele Haagse scene kwam er en zelfs internationale artiesten. We vonden het natuurlijk te gek! *** Dat was écht uniek in Den Haag.”

*** Red.: Binnenkort verschijnt het verhaal van Danslokaal Ao-Zora hier op de website als onderdeel van ClubHistory!070.

Na 9 jaar

“De crew en ik hebben Ao-Zora 9 jaar naast ons werk gedaan. Van ’81 tot ’90. Het werd mij na 9 jaar gewoon te veel. Ik gebruikte geen drugs en was het gewoon best zat.”

Ertussenuit

“Ik moest er even tussenuit en ging 2 maanden naar Amerika – onder andere naar California en Canada. Ik ben de hele kust langsgereden. Circa 13.000 kilometer. Daar zag ik sushi-bars. Die waren er toen nog helemaal niet in Den Haag.”

Nieuwe plannen

“Mijn zus had in die tijd een relatie met de Japanse chefkok van Shirasagi, een tepanyaki-restaurant en ik dacht: ‘als we een sushibar in Den Haag openen, dán zijn we de eerste in Den Haag’.

Toen ik terug was uit Amerika, besprak ik het idee met mijn zus en daarna met haar vriend Kunihiko Hamada. En: zo gezegd, zo gedaan.”

Aan de slag

“Op advies van een kennis ben ik gaan praten met Wim van de Kamer, een architect. Het klikte goed en hij had wel zin om mee te werken. Na lange besprekingen zijn we het plan voor de inrichting gaan maken en een pand gaan zoeken.

Het werd Toussaintkade 31, een totaal uitgebrand café. We zijn het helemaal gaan verbouwen en begin 1992 was de opening van Kiraku.”

Nachtmerries

“Wel grappig: ik had nachtmerries over Japanners die me moeilijke vragen over sushi gingen stellen. Dat was nergens voor nodig. Alle Japanse bezoekers vroegen alles aan de kok!”

Jen Min Lau DJ party vintage portret Wij zijn Leuk!070 S1Kwaliteit handhaven

“Er kwamen steeds meer Japanse restaurants bij en het werd steeds lastiger kwaliteit te handhaven. Je hebt te maken met de visleveranciers en de constante jacht op de beste en verste producten. Ik reed soms wel drie keer op een dag heen en weer naar Holland Vis voor onder andere verse tonijn.”

Na 13 jaar

“We hebben wel heel veel BN’ers mogen ontvangen! George Benson was een hoogtepunt! Zou het zo weer overdoen…

Toch was ik het na 13 jaar weer soort van zat. De zorg om de kwaliteit en personeelstress; de chefkok viel van de trap! Dus sushi klaar! In 2005 heb ik Kiraku verkocht aan de laatste chefkok W.C. Lin.”

Acid Jazz Parties

“Na Ao-Zora – en dus ook tijdens de eerste jaren van Kiraku – ben ik altijd feesten blijven organiseren. Ik was begin jaren ’90 in London op een feest in een café. Dát had ik nooit eerder gezien: een jazz-feest in een café! Die wilde ik hier ook organiseren. Dat werden de Acid Jazz Parties in de Schlemmer en later in de Greve. Daarna – ’93/’95 – kwam de Thé Dansant in ’t Goude Hooft met Willy Jolly.”

Als het volume omhoog gaat

“Na Kiraku heb ik het feesten organiseren weer geheel opgepakt. Vind ik toch het leukste. Mensen ontmoeten elkaar en spreken elkaar makkelijker aan als de muziek aan staat. Als het volume omhoog gaat, wordt er onverwacht contactgemaakt en ook relaties ontstaan. Nu nog zijn er relaties intact die in Ao-Zora zijn ontstaan… met Kids erbij!

Jazz

“Ik wil(de) muziek laten horen die je niet veel hoort. Het werd op de radio op den duur wel wat beter met Arrow Jazz. Arrow Jazz was commercieel toegankelijk, maar het mag van mij wel wat ruwer. Jazz!, ook met soul- en funk-invloeden. Maar ik hou ook wel van Latin en Afrikaanse invloeden.”

Jen Min Lau DJ party vintage portret Wij zijn Leuk!070 S4Kunst en verzamelen

“Al van jongs af was ik geïnteresseerd in kunst en design – Bauhaus, Rietveld, Dali, Picasso, Mondriaan, Sluyters, et cetera – en ging ik naar musea. Jarenlang vond ik de designwereld niet my cup of tea en vaak ook niet betaalbaar. Samen met J. Brand had ik in ’99/2000 een kunst, antiek en curiosa-winkel op de Toussaintkade en de Denneweg.”

Vintage-designwinkel

“Sinds drie jaar participeer ik met een aantal vrienden in een vintage-designwinkel in Rotterdam: Tony’s Garage Sale. Ik heb daar een shop-in-shop: Blue ! Nood ! Design en verkoop er onder andere meubelen, lampen en vinyl. Geen doorsneespul, maar van bekende designers.”

Sixties Swing-Ins

“Ik ben opgegroeid met topbands als The Beatles, The Kinks, The Who, Jimi Hendrix, Shocking Blue, The Small Faces, Sly Stone, et cetera. Die draai ik graag op onze Sixties Swing-Ins in Het Paard van Troje. Dat doe ik samen met medeorganisator Ome Steef, nachtburgemeester René Bom, Spike en soms Josje von E (DJ Deinemaid).”

Art Dansant en Pulchri Studio

“Ook organiseer ik alweer 5 jaar samen met Ome Steef Art Dansant in de Pulchri Studio en ben ik sinds 4 jaar ook als kunstenaar lid van de Pulchri Studio. Ik maak stapelobjecten die ik exposeer.”

Actief op Facebook

“Op Facebook ben ik erg actief en sta ik bekend met event-tips en als wereldverbeteraar, ‘love, peace & happiness’. Vooral gezondheid vind ik belangrijk: biologisch en zeker géén plofkip. Ik hoop zo mensen te stimuleren beter te leven.”

Jen Min Lau DJ party vintage portret Wij zijn Leuk!070 S5Reizen en Den Haag

“Ik hou veel van reizen. Ben veel in Rotterdam en kom ook in vele andere steden en dorpen in binnen- en buitenland in verband met mijn vintage-zoektocht. Verder ben ik heel veel in bijvoorbeeld Parijs, New York, Londen en Rome geweest en zou wel in het buitenland kunnen wonen.

Mijn ultieme droom is met een vintage bus de hele wereld rond. Toch heb ik hier mijn vrienden en kennissen. Ik ken hier veel mooie plekken, maar ontdek ook nog steeds nieuwe!”

Jen Min’s leukste van 070

Moelijkere vragen konden we Jen Min niet stellen. Hij had graag ‘alles’ waar hij komt genoemd, maar hij moest kiezen.
Straat  De Fred, Prinsestraat, Prins Hendrikstraat en Grote Markt zijn mijn favoriete plekken.
Terras  De Bieb, Florencia, Bogor, Café Duinoord…
Café  Jeetje wat moeilijk… Café Duinoord en September.
Strandtent  ZUID… op dit moment.
Festival  Carnivale en de Parade; feesten op locaties als Jazz in Rotterdam; FAST, maar da’s helaas weg.
Jazz  Savanna, De Regentenkamer, Sociëteit Engels…
Restaurant  Ich bin ein Hamburger.

Meer info over Jen Min

Ga naar Jen Min’s Facebookpagina.

Of kom swingen op een van de feestjes waar hij draait.

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter