De geur van vintage

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 L
Al mijn hele leven staat mijn vader op de Delftse antiekmarkt. Bij ons thuis stond het huis vol ‘ouwe meuk’; de schuur en het vakantiehuisje ook. Een beetje muffig; het rook er naar sigaar, bijenwas en koperpoets.

Om 03:00 ’s nachts

Op zaterdag werden we als kind om 03.00 ’s nachts wakker gemaakt om naar de Belgische brocantemarkten te gaan om inkopen te doen. In het donker keek ik naar de oranje verlichting langs de snelweg, terwijl mijn moeder voorin boterhammen uitdeelde en koffie voor mijn vader inschonk.

Puddingbroodjes en Urbanus

Eenmaal ter plaatse werd het net licht en ging mijn vader zijn rondjes doen, eerst een snelle scan en daarna nog één op een tempo dat we wél bij konden houden. Met m’n oudste broer luisterden we in de auto naar cassettebandjes van Urbanus en op de laatste markt haalden we bij een bakker de lekkerste zoete puddingbroodjes die je kan krijgen.

Dé jacht

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 S2Vintage, antiek, handel – het ruikt naar al deze dingen, maar voor mij vooral naar ‘vroeger’. Op latere leeftijd begon ik het tempo van m’n vader mee te lopen en ging ik mee. Samen stonden we op de grote beurzen in Utrecht en Beverwijk. Ik werd aangestoken met de honger naar ‘dé jacht’ om die pareltjes te vinden die zich onontdekt schuilhielden tussen alle rommel.

Authentiek of miskoop

In mijn late twenties ben ik ook zelf gaan kopen; met name vintage uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. Van mijn vader leerde ik waar je op moet letten om te beoordelen of iets écht oud is; welke items waardevol zijn en ik maakte natuurlijk ook mijn miskopen.

Mijn thuis en verder

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 S1Naast marktjes struin ik graag de Kringloopwinkels af en heb ik thuis een persoonlijke mix van betaalbare vintage en de grote woonwinkels gecreëerd. Ook organiseer ik sinds 3 jaar een lifestylemarkt. Dáár gaat mijn hart nog steeds het snelst kloppen van een mooi ingerichte vintagekraam.

Over Vintage!070

In deze column neem ik je mee op zoek naar vintageschatten op diverse plekken in de regio Den Haag. Ik ga op zoek naar het verhaal achter enkele vintage-klassiekers en zal tips geven waar je op kunt letten bij het kopen en ouderhouden van vintage. Bijvoorbeeld hoe je die geur van vroeger uit je vintage verwijderd…
Andrea Rietveld-Manus vintage columnist trends Den HaagAndrea Rietveld-Manus, organisator – Andrea is chef van een lifestylemarkt en ontdekt graag het verhaal achter een product. Van haar vader erfde ze het gevoel van ‘de jacht’; een markt of winkel in lopen met de kans een mooie vondst op de kop te tikken! – Contact: Website: www.originalmarket.nl en Facebook: ORIGINALmarket

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

1 Reactie
Ivo Manus

LEUK! verhaal Dré …… en voor mij als oom natuurlijk heel herkenbaar!
Zo LEUK om te lezen dat deze jeugdervaringen voor jou de aanleiding zijn geweest om zelf met het organiseren van markten bezig te gaan. Heel slim, want je hoeft niet voor dag en dauw je bed uit een eind te reizen en snelle rondes te maken …… je laat gewoon de leukste markt naar jou toekomen!!
Je raakt er al aardig in bedreven …… en dat is weer erg LEUK om te zien!!

Laat een reactie achter