Margreet Zijlstra, eigenaresse Yogaplek

Yogaplek Den Haag yogalerares Margreet Zijlstra Portret Leuk!070 L

Margreet, 54, geboren en getogen in Den Haag en heeft er altijd gewoond. Margreet voelt zich ook écht Haags… “met ouders uit Groningen, die Den Haag in het begin echt ‘koude kak’ vonden”.

Den Haag

“Den Haag is uniek: de enige grote stad die aan zee ligt, met het Paleis Noordeinde, de Nederlandse regering, het Parlement én veel groen! Ik hou van het strand en de zee. Margaretha betekent: kind van de zee, dus dat is goed gekozen.”

Omschrijf jezelf eerst eens?

“Ik ben gedreven, ondernemend en enthousiast, verbindend, sociaal en gevoelig. Creatief. Mensen zeggen dat ik humor heb en soms te lief ben.

En verder?

“Ik erger mij aan lompheid en zal nóóit mijn hoofd omdraaien bij onrecht, verdriet en pijn; daar ben ik te gevoelig voor. Ook kan ik te lang doorgaan; te perfectionistisch zijn en heb geleerd alles met aandacht te doen.

Mijn levensmotto: luister naar je gevoel!”

Intuïtie en empathie

“Als gevoelsmens ben ik gevoelig voor invloeden en sferen en maak ik me zorgen; de wereld kan dan overweldigend zijn. Ik heb tijd nodig te verwerken en beslissingen te nemen en heb ervoor gekozen meer in mijn eigen kracht staan.

Intuïtie en empathie zijn krachtige eigenschappen die ik nu meer waardeer. Ik heb altijd al geweten dat ik gevoelig ben, maar ben opgegroeid in een tijd en gezin waar ik dat niet zo liet zien. Het brengt me rust en meer geluk.”

Ouderlijk gezin

“Ik kom uit een gezin met 5 kinderen, waarvan ik de middelste ben. Samen met de bolderkar naar het strand, geen auto en luxe, vakanties in een zomerhuisje op Bakkum. Huisdieren waren klein; we woonden ook klein: vissen, hamsters en waterschildpadjes.”

Van mijn moeder

“Mijn hart ligt bij yoga; workshops volgen, yogaboeken lezen, yogavakanties organiseren. Ik hou sowieso van lezen en ook muziek, het lezen – en dan speciaal in astrologieboeken – heb ik van mijn moeder geërfd.

Ik ga graag naar concerten met familie of vrienden. Ik sport een paar keer per week:  Pilates, Total Barre en hardlopen. Ook hou ik van creatieve dingen.”

Mini-gezinnetje

“Trots? Trots ben ik op mijn kinderen; zij zijn mijn spiegels. Nu woon ik alleen; de kinderen zijn voor werk en de liefde uitgevlogen naar Spanje en de VS. Superleuk voor ze; maar ik mis ze natuurlijk wel! Nu ben ik een mini-gezinnetje met mijn 2 katten.”

Op mijn 19e

“Na de mavo deed ik de opleiding kinder-/jeugdverzorging en ging op mijn 19e werken in de jeugdverzorging. Daarna in een kinderdagverblijf gevolgd door het special onderwijs.

Op mijn 19e deed ik ook al mijn eerste yogacursus. Dat was eind jaren ’70. In die tijd was yoga pas 10 jaar in Nederland en nog lang niet zo booming als nu. Het was pas uit India overgewaaid en had je nog niet zoveel stromingen als nu.”

Dichtbij de meesters

“De yogacursus was van de ‘Sivananda’-leer. Mijn moeder deed dat al. Zij stond heel dichtbij de meesters; wat heel belangrijk is bij yoga om de leer goed door te geven.

Mijn moeder had les van Corrie Koot; één van de pioniers in Den Haag. Zelf had ik uiteindelijk weer les van een leerling van Corrie: Sylvia Ekkers. Zij is een bekend docente zwangerschapsyoga.”

Hatha yoga

“In 2005 ben ik de hatha-yoga-opleiding gaan doen – ik was toen al gestopt met werken en werkte als een soort van mantelzorger. Hatha is de oorsprong van alle andere vormen. Wat later begon ik als invaller en dat aantal lessen begon te groeien.

Nu huur ik zelf plekken en geef yoga nidra-sessies – ook uit de Sivananda-yoga – en bied ik jaarlijks een yogavakantie naar Zweden aan waar ik net weer van terug ben.”

Mensen zien groeien

Yogaplek Den Haag yogalerares Margreet Zijlstra Portret Leuk!070 S1“Sinds 10 jaar geef ik les en ik vind het zo fijn om les te geven. Het is gewoon heel leuk. Mensen komen uit vrije wil. Het is leuk om mensen te zien groeien; te zien groeien in hun yoga-oefening.

Vorige week nog: een deelnemer uit de yogavakantie zwom in een helder meer en riep: ‘ik voel me zo gelukkig!’… daar ben ik gevoelig voor.”

Blijdschap en kracht

“Het geeft mij blijdschap en kracht en een vorm aan mijn leven. Yoga is er eigenlijk altijd. Het is een vorm van leven. Een manier waarop je met elkaar omgaat, met het milieu, wat je eet, hoe je in het leven staat. Ik neem dat heel serieus.”

Begrijpen en aanpassen

“Je wordt je steeds bewuster van je valkuilen… en ook wel je angsten. Als je weet waarom je op een bepaalde manier reageert, dat begrijpt, dan kan je dat aanpassen.

Je wordt gevoeliger en gaat beter naar jezelf kijken. Je voelt je gezonder en voelt dat je goed voor jezelf zorgt. Het kan ook zijn dat het je niet pakt, maar als het je pakt…”

Het gaat om leerling

Yogaplek Den Haag yogalerares Margreet Zijlstra Portret Leuk!070 S2“In mijn les gaat het echt om de leerling. Zij moeten met een goed gevoel naar huis gaan. Maar je merkt ook dat er dingen bij hen gebeuren: ze worden zekerder en voelen zich prettiger bij zichzelf. Ze komen meer in balans en gaan beter met tegenslagen en angsten om.”

Vragen en antwoorden

Meer reizen

Waar droom je van?  “Ik zou best wat meer willen reizen, op een manier die bij mij past. En een eigen yogaplek is nog steeds een droom.”

Specifieke koffiewensen

Leuke verslaving?  “Ik kan het niet laten nét even te laat naar bed te gaan en mijn koffie wil ik graag op de volgende manier: verse gemalen bonen, liefst decafé, met een goede doorlooptijd, in een verwarmde kop, met perfect gestoomde melk, zonder druppels of randje op kopje en schotel. Dat is trouwens niet makkelijk! Wel een echte verslaving hè?”

Voor Tika

Waarvoor of voor wie wil je het podium?  “Voor Tika Stardust, een goede vriendin en sociaal-erotisch dienstverlener bij mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Zij doet echt ongelooflijk werk en ik heb veel bewondering daarvoor.”

Hou van jezelf!

Wat wil je de lezer meegeven?  “Je maakt je eigen geluk! Hou van jezelf!”

Geef een gratis glimlach

Waarmee wil je 070 of de wereld leuker maken?  “Door positief naar alles proberen te kijken. Geef een gratis glimlach!”

Margreet’s leukste van 070

Restaurant/café  Ik hoef niet ver van huis: John and June’s voor de huisgemaakte worteltaart, Hometown voor de koffie, de Pastakantine voor een paddestoelenlasagne en Café Franklin voor een drankje met nachos, uitjes en peper.
Club  Het Paard voor de relaxte sfeer tijdens de concerten.
Strandtent  Strandpaviljoen ZUID omdat ik er al 8 jaar strandyogales geef en Strandpaviljoen Pier 32 omdat het er heel relaxed is.
Sportschool  K’dans, ‘studio in beweging’: trainen is leuk voor iedereen. Bij K’dans voel je je thuis. Hier alweer 10 jaar aan het werk en ruim 15 jaar aan het trainen.
Kapper  Zazoo, Anna Paulownastraat; al jaren mijn favoriet. Enthousiaste kappers die meegaan met de trends op het gebied van haarmode, stylingen en kleuringen.
Winkel  Medillín Secret; koffie voor de espressomachine van koffieboeren die alles zelf doen zonder tussenschakels. Hier koop ik altijd watergedecafineerde koffie voor mijn Vibiemme-machine. Super lekker.
Goed doel  Amnesty International: strijden voor het stoppen van de schending van de mensenrechten.

Meer info over Margreet

Ga naar de [website] en/of [Facebookpagina].

Of meld je aan voor een van haar Yoga Nidra-sessies.

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter