Lachen als het pijn doet

Yoga Den Haag column blog Janneke Krijgsman LEUK!070 L

Het is een regenachtige avond als ik, zoals altijd, net iets te hard door de stad fiets. Ik zet mijn fiets voor de deur bij Sunshine Yoga, een van mijn favoriete yogascholen, in het Zeeheldenkwartier. Vanavond voor een flow lesje van Jacqui.

Over vinyasa-yoga
Vinyasa yoga wordt ook wel flow yoga genoemd, omdat de asana’s (houdingen) geleidelijk in elkaar overgaan. De houdingen wisselen elkaar af op het ritme van de adem. Vinyasa gaat over het ontdekken en ontwikkelen van levenskracht, zowel fysiek, als spiritueel en emotioneel.
Deze yogavorm kan goed helpen om ‘uit je hoofd en in je lijf’ te komen omdat de wat zwaardere en dynamische oefeningen veel aandacht en inspanning vragen.

Dansen met ogen dicht

Yoga Den Haag column blog LEUK!070 #2 SHet is al wat later op de avond en daar maakt Jacqui, de eigenaresse, dankbaar gebruik van. Binnen branden kaarsen en de ruimte heeft zich gevuld met een warme wierookgeur.

We beginnen anders dan anders. Jacqui zet harde diepe muziek op en vraagt ons om onze ogen te sluiten en te bewegen op de muziek. Niet met ons hoofd, maar met ons gevoel.

Wat is daar te halen?

Toen ik net met yoga begon was dit mijn grootste nachtmerrie. Het toppunt van zweverigheid, van die types die staan te zwieren met een gelukzalige glimlach op hun gezicht. Maar ik deed het wel. Ik wilde snappen wat daar te halen was.

Het moment dat ik mijn ogen sloot, keek ik naar mezelf… van een afstand.

Weerstand en af en toe de slappe lach

Bewegen op gevoel en loslaten wat mensen van je kunnen denken; super moeilijk en ongemakkelijk bovendien. Maar oefening baart kunst. Met flink wat weerstand en af en toe de slappe lach, zeker.

Maar door de jaren heen ben ik van dit soort dingen gaan houden. Want loslaten en je lijf laten leiden (in plaats van je hoofd) is niet alleen best interessant, het is ook heel lekker (echt!).

Toegegeven, het kost me even een paar minuten om erin te komen. Maar als we eenmaal gaan voel ik diezelfde glimlach op mijn gezicht verschijnen.

Diepe tonen en fijne vibe

Jacqui houdt van muziek en dat is te merken in haar lessen, die van begin tot eind worden begeleid door de meest uiteenlopende nummers. De sfeer is licht en donker tegelijk. De diepe tonen brengen ons in een fijne vibe en haar aanstekelijke positieve stem maakt alles licht en toegankelijk.

We vervolgen de les met een pittige flow, waarbij Jacqui zoals altijd veel aandacht heeft voor het ‘alignment’, ofwel de techniek van de houdingen.

Lachen als het pijn doet

We worden uitgenodigd om te lachen als we het ‘t zwaarst hebben. “Can you still smile when the shit hits the van?”, moedigt ze ons aan. Een mooie oefening die best uitdagend is met verzuurde bovenbeenspieren.

Savasana

Tijdens de inmiddels zeer welkome ‘savasana’ – de laatste houding waarbij je je hele lichaam ontspant – leest Jacqui het prachtige gedicht ‘Prelude’ van Oriah Mountain Dreamer voor. Het zoemt nog lang na in mijn gedachten.

Weer op de fiets

Als ik weer op de fiets stap voel ik ondanks de zware practice lichtheid in mijn lijf een ruimte in mijn hoofd. Een intense les, met humor, uitdaging en fijne muziek. Deze Britse yogadocent weet wat ze doet.

Wat maakt Sunshine Yoga bijzonder?

Sunshine Yoga is een laagdrempelige yogaschool in de van Kinsbergenstraat in het Zeeheldenkwartier. De benadering is persoonlijk. De sfeer heeft iets hippie-achtigs. Eigenaresse Jacqui geeft alle lessen zelf in het Engels en met veel humor.

Naast de wekelijkse lessen die op verschillende niveaus worden gegeven zijn er maandelijkse workshops, bijvoorbeeld mantra zingen of een volle maan cirkel.

Janneke Krijgsman yoga column blog Den Haag LEUK!070Janneke Krijgsman, marketeer en yogadocente – Janneke rondde in 2016 haar Vinyasa Teacher Training af en geniet van relaxte zondagochtenden met haar gezin, intieme etentjes met vrienden, dansen met vriendinnen en haar spirituele ontdekkingsreis die haar steeds op nieuwe plekken brengt.

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter