Wijntje erbij?

duurzaam eerlijke kleding winkelen Column Leuk!070 Karen Kameraat Column L

Wat is er heerlijker om een zwoele zomeravond af te sluiten met een lekker wijntje? En door het kopen van een goede fles wijn kan je ook nog eens bijdragen aan een beter milieu en betere omstandigheden!

Want, jij hebt de macht in je portemonnee en door de juiste producten te kopen draag je bij aan een betere wereld!

Biowijn is beter!

wijn blauwe druiven Den Haag Karen Kammeraat blog column Leuk!070In de reguliere wijnbouw worden veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Die doden niet alleen de vervelende insecten, maar ook veel van het andere leven. Bij langdurig gebruik vindt ernstige vervuiling van het grondwater plaats en is er weinig leven meer in de grond.

Daarnaast zijn deze bestrijdingsmiddelen ook heel schadelijk voor degenen die op de plantage werken. Bovendien schijnt biologische wijn ook nog eens gezonder te zijn, alhoewel dat wetenschappelijk nog niet sluitend is aangetoond.

Zekere voor het onzekere nemen

Vino Vero Den Haag Karen Kammeraat blog column Leuk!070  Maar waarom niet het zekere voor het onzekere nemen? Biologische wijn is te herkennen aan het groene blaadje met de sterretjes, en is breed te verkrijgen in (biologische) supermarkten en slijterijen. Daarnaast heeft Den Haag ook een heuse wijnwinkel gespecialiseerd in biologische en natuurzuivere wijnen, Vino Vero aan de Weimarstraat in Den Haag.

Of haal ’t dichtbij!

De meeste wijnen komen niet uit Nederland en moeten dus hierheen vervoerd worden, en dat heeft negatieve gevolgen voor de CO2-uitstoot en dus de klimaatopwarming. Die klimaatopwarming heeft er dan wel weer voor gezorgd dat er op steeds meer plaatsen in Nederland wijn verbouwd wordt.

Stadswijngaard

stadswijngaard Den Haag Karen Kammeraat blog column Leuk!070Sinds een aantal jaar heeft Den Haag ook een eigen stadswijngaard! Naast dat dit goed is voor de klimaatkilometers (vooral als je op de fiets gaat) is het ook gewoon leuk om te zien waar je wijn vandaan komt. Als je wilt mag je zelfs meehelpen met het onderhoud van de wijngaard.

Wijn uit ontwikkelingslanden

Max HavelaarFair Trade Den Haag Karen Kammeraat blog column Leuk!070Dan komt er ook nog wijn van heel ver weg, uit ontwikkelingslanden. Zuid-Afrika en Chili zijn bijvoorbeeld bekende wijnlanden. Wanneer je wijn uit deze landen koopt, drinkt het natuurlijk het lekkerst als je weet dat de plantagearbeiders niet zijn uitgebuit.

Je weet zeker dat het daarmee goed zit als je wijn koopt met het Max Havelaar-logo! Deze wijn vind je bij zo goed als bij alle supermarkten, veel slijterijen én de meeste HEMA’s.

Proost!

Karen Kameraat Column duurzaam eerlijk winkelen Column Leuk!070Karen Kameraat – Karen’s missie is een eerlijk inkomen voor iedereen wereldwijd! Daarom geeft ze trainingen aan ondernemers in ontwikkelingslanden en informeert zij consumenten in Nederland over eerlijke producten. Karen is spreker op TEDx Talk. Website: www.eerlijkwinkelen.nl en www.nyota.nl

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter