Michou Reuland, columnist en expressionista

Portret_Michou-Reuland_columniste_expressionista_leuk070_L

Michou, 48, werd geboren in de Emmakliniek waar toen veel kindertjes werden geboren. Ze was lange tijd enigskind en kreeg later een halfzusje en halfbroertje. Op haar vierde verhuisde ze van Scheveningen naar Den Haag, woonde even Huizen en Oude-Wetering en is vanaf de brugklas weer terug.

Portret Michou Reuland columniste expressionista Leuk!070 online magazine Den Haag _met-moeder-op-strandMichou is moeder van Sasha van 18 die bij haar in Voorburg woont; samen met hun katers Momo en Banjo. “Ons huis is een warme en kleurrijke samenstelling van jaren 70 spulletjes, eigen werk en die van mijn voorouders… de vrouwelijke lijn dan.”

Na de Montessorischool op de Laan van Poot – waar ze nog regelmatig mensen van ziet – ging ze naar de Groen van Prinsterenschool. Michou was erg gek op muziek en dans, maar ging naar de Modevakschool. Toch vormen muziek en dans een bijzondere rode draad in haar leven.

Stiekem dansen op Motownplaten

Portret Michou Reuland columniste expressionista Leuk!070 online magazine Den Haag _met-moeder“Op mijn zesde verjaardag kreeg ik van mijn moeder haar oude Phillips pick-up en oude Motownplaten. Ik ging ’s nachts stiekem mijn bed uit en draaide dan plaatjes om een dansje te choreograferen.

Ik droomde ook over dat ik op grote feesten stond te dansen. Het was gewoon heel raar, ik droomde van grote ruimtes met muziek en veel dansende mensen waar ik dus ook op het podium stond te dansen. Ik heb toen gewoon al boodschappen gekregen… zo is het.”

Op klassiek ballet

Portret Michou Reuland columniste expressionista Leuk!070 online magazine Den Haag _op klassiek ballet“Mijn moeder heeft nog geprobeerd mij op klassiek ballet te doen, maar ik denk dat ik niet syncte. Ik snapte het ook niet, kon het niet volgen en leidde eigenlijk de groep alleen maar af. Ik heb nog een foto van mij op klassiek ballet waar het plezier vanaf straalt. Not.”

Ik word Flamengodanseres!

“Op vakantie zag ik Flamengodanseressen en ik wist het zeker: ik word Flamengodanseres! Samen met mijn moeder kochten we een heuse flamengojurk voor mij.

Portret Michou Reuland columniste expressionista Leuk!070 online magazine Den Haag _flamengo dans jurkIk baalde wel een beetje want ik kreeg de korte versie. *lacht* ”

About the music

Mijn moeder heeft mij muzikaal geïnitieerd op mijn zesde, máár het was mijn vader die een jaar later de vlam van de passie voor muziek en dans echt aanstak. Door hem leerde ik dat als er muziek en dans is, is alles in harmonie. De plek waar je vrij bent van zorgen, waar je jezelf vindt en verbindt. ‘Hoe?’ daarover in één van mijn columns meer.

Radio Stad Den Haag

“Vanaf mijn twaalfde ging ik bij mijn vader wonen. Ik had een kamer boven en luisterde dag en nacht Radio Stad Den Haag. Ik maakte natuurlijk allemaal cassettebandjes. Dat was mijn drive en was alleen maar met muziek bezig. Later had ik zelfs mijn eigen vakje bij Plato waar ik elke vrijdag kwam.”

Modevakshool en stage

Portret Michou Reuland columniste expressionista Leuk!070 online magazine Den Haag dance house“Op mijn achttiende ging ik uit huis, zat toen nog op de modevakschool en werkte in het weekend in De Hut in de Herenstraat (red.: Den Haag). Op school paste ik niet echt in het systeem. Je bent dan nog jong en hebt dat inzicht dan nog niet… je ‘reageert’ vooral.

Maar tijdens mijn stage op een reclamebureau ‘Brienen en Baas’ paste het wel en werkte ik wel gewoon mee. Dát was gewoon te gek.”

De eerste housemuziek in Den Haag

“In die tijd ontmoette ik een jongen die ook helemaal gek was van muziek… een onwijze inspirator; een visionair. Hij was de eerste die ik leerde kennen met housemuziek. House was toen nog zo jong, zo pril, alleen hij en Paul Funk hadden housemuziek in Den Haag. Voor ik het wist werd ik helemaal meegezogen in wat later ‘the House-fenomena’ zou gaan heten.”

Hij draaide, ik danste

Portret Michou Reuland columniste expressionista Leuk!070 online magazine Den Haag dance costume“De kracht van dansen bleek nog sterker dan mijn wil om muziek te draaien. Hij draaide zulke fantastische muziek, ik wilde alleen maar dansen.

Tegelijkertijd werden er allemaal feestjes georganiseerd waar ik me ook tegenaan bemoeide en was creatief met de kleding, flyers, decors en de feestjes organiseren… maar vooral héél veel dansen. Eigenlijk ging het mij alleen maar om het dansen!”

Hij werd de vader van mijn kind

“Samen hebben we tien jaar vol overgave geclubt en alles wat daarbij kwam kijken en werd hij de vader van mijn kind. Doordeweeks werkte ik onder andere in ‘één van de eerste’ 7 smartshops ter wereld, kan ik wel zeggen. Exquis heette die smartshop.

Jammer genoeg hield dat op 1 maand voordat ik zwanger werd. Nou ja, misschien maar goed ook. Tijd voor iets nieuws…”

Het ontstaan van mijn lichtobjecten

Leuk070_Michou-Reuland_lampen_01“Er veranderde een hele hoop. De energie die ik normaal in het dansen kwijt kon manifesteerde zich in het maken van de babykamer. Toen is de eerste lamp is ontstaan. Daar ben ik een tijdje mee doorgegaan. Het zijn lichtobjecten, plafondjuwelen of ornamenten die uitdrukking geven aan mijn visioenen door de jaren heen; al dan niet geïnspireerd door entheogenen.”

Voor het eerst naar Santo Daime

“Ergens rond 2003 ging ik voor het eerst naar Santo Daime. Dat is een Braziliaanse kerk waar het heilige oeroude sacrament Ayahuasca wordt gedronken. Ik had begrepen vanuit mijn werk in Exquis dat ayahuasca een instrument is dat ik kon gebruiken als ondersteuning om tot meer inzicht te komen en veranderingen aan te brengen.

Hierover heb ik lang nagedacht en mij heel zorgvuldig voorbereid. Ik was op dat moment op een punt van mij leven waarbij ik helderheid en inzicht nodig had in het waarom dingen nog steeds gebeurden in mijn leven die gewoon niet voor mij werkten. Ik was op zoek naar antwoorden. Maar meer hierover in mijn columns.”

Jaren zeventig West-Germany-vaasjes

Portret Michou Reuland columniste expressionista Leuk!070 online magazine Den Haag Barbarella's“Even een zijsprongetje: in diezelfde tijd viel mijn oog op jaren zeventig West-Germany-vaasjes en design. Af en toe stond ik op de Vintagemarkt 070 met mijn Barbarella’s standje. Gewoon omdat ik het heerlijk vind om winkeltje te spelen…

Ik kan helemaal opgaan in het stylen ervan. Mijn dag kan dan al lang niet meer stuk! Dan moet het verkopen nog beginnen, wat ik met sommige items met pijn in mijn hart doe. Het is echt een liefhebberij. Eigenlijk meer door het stylen dan het verkopen, moet ik je eerlijk zeggen. *schaterlacht* ”

Verdieping in de dans

Portret Michou Reuland columniste expressionista Leuk!070 online magazine Den Haag NIA teacher“Uiteindelijk ging ik het dansen vreselijk missen en ontdekte ik NIA. NIA is een fitness fusion workout van een uur op geweldige muziek. Hier kon ik alles in kwijt – choreografisch, muzikaal en energetisch – dat ik drie opleidingen ben gaan doen. Ik deed white, blue en green belt en ben les gaan geven. Ik heb dat 2,5 jaar met ongelooflijk veel plezier gedaan, maar het leven nam een andere wending.”

Uitgebreide functie bij een glossy

“Zo belandde ik plots bij een hele hippe glossy in Amsterdam: Glamsterdam. In eerste instantie als office manager, maar die functie werd wel heel erg uitgebreid. Geweldig veel geleerd; vooral over mijzelf… alleen maar goede dingen. Interesting enough liep dit ook weer anders. *lacht* ”

Pas op de plaats

Portret Michou Reuland columniste expressionista Leuk!070 online magazine Den Haag NIA green belt“Hierna moest ik echt even pas op de plaats maken; er waren zoveel dingen gebeurd in korte tijd.

Op een dag trok ik letterlijk een laatje open. Dat laatje lag vol met allemaal flyers van legendarische feesten… daar werd ik toch wel erg vrolijk en dacht: ‘daar moet ik iets mee!’.

Ik ben al die flyers toen gaan fotograferen en in een album op mijn Facebook gezet. Er volgde een ware hoos aan leuke anecdotes en blij ‘wederziens’ van oude contacten. Supersprankelende energie.”

Bassic Grooves scannen

“Zo kwam ik weer met Frank in contact die had meegewerkt aan het schrijven van Mary Go Wild; het boek dat 5-7 maanden later uit zou komen ter ere van het 25-jarigbestaan van de housecultuur in Nederland.

Frank was de uitgever van het voormalige housemagazine Bassic Groove. Het was nog voor het digitale tijdperk zoals we het nu kennen en mij leek het niet meer dan gepast het magazine te digitaliseren en online te zetten. Dit omdat dát de ware spiegel is van het Nederlandse housecultuur. Zo zou ten tijde van de boeklancering het geheel compleet zijn. Iets met liefdewerk oud papier, maar het was presies wat ik doen moest om uit de grootste megadip ooit te komen.”

Alles staat en valt met zijn welzijn

“Inmiddels is mijn zoon alweer 18 en geslaagd voor zijn havo en doet het ongelooflijk goed! Hier ben ik het meest trots op! Het had door veel turbulent gedoe ook heel anders kunnen zijn. Mijn grootste toewijding zit hierin. Dit is het basale uitgangspunt achter alles. Net als voor iedere moeder geldt: alles staat en valt met zijn welzijn.”

Portret Michou Reuland columniste expressionista Leuk!070 online magazine Den Haag Herbal SpiritHarmonieus plekje gekregen

“Alweer een jaar werk ik nu als poortwachter, ‘medicijnvrouw’ en adviseur over entheogenen bij Herbal Spirit; een soort Exquis 2.0. Daarnaast werk ik sinds kort ook bij Pieceofmind Ibiza en vertrek in september naar het eiland om daar te werken. Ik was er voor het eerst in ’89 en droomde toen al over leven op Ibiza. Frappant is dan wel dat het universum mij nu kennelijk influistert: ‘en waar waren WIJ ook alweer gebleven?’.

Uiteindelijk heeft nu alles waar ik van hou een harmonieus plekje gekregen. Want ook mijn nieuwe liefde uit Chili komt eindelijk richting Europa en zien we elkaar weer op Ibiza.”

Tot slot

Wat is je grootste valkuil of leerschool?  “Dat ik teveel hooi op mijn vork neem, maar kan dat tegenwoordig steeds beter balanceren. Ik gebruik daarvoor boogschieten als tool. Iedere woensdag ga ik boogschieten, het is mijn midden in de week meditatiemoment. Hoe stiller je van binnen bent/wordt, hoe doelgerichter de pijlen.”

Michou’s leukste van 070

Straat  Piet Heinstraat en Prins Hendrikstraat; omdat het licht er zo mooi binnenvalt.
Winkel  Herbal Spirit; of course! En natuurlijk ook: Piece of Mind Ibiza die nog fysiek te bezoeken is tot eind augustus, maar online altijd te vinden is.
Lunchroom  Ditjes en Katjes, maar ik ben er nog helemaal niet geweest.
Eethuisje  Baklust; leuke mensen, lekker dingen… heel gastvrij.
Strandtent  De Staat; lekker eten en veel oude bekenden.
Favoriete plekje  De Concentratie van de Santo Daime; ik word dolgelukkig van het zingen daar (zie column).
Andere zaak  De Kasteelschutters waar ik boogschiet (zie de volgende LEUK’s leukste!) en de NIA-class van Jade Hulscher. Alleen momenteel is ze op zoek naar een nieuwe ruimte.

Meer info over Michou

Je kunt natuurlijk bij Herbal Spirit of Piece of  Mind Ibiza (tot eind augustus) binnenlopen om Michou te ontmoeten, maar je kunt ook haar column ‘Michou ontdekt’ over haar boeiende reis door het leven volgen.

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter