Ayurvedisch consult en massage

Body & Mind Yoga Massage T'ai Chi column blog Leuk!070 online magazine L

Vraag jij je ook zo vaak af of al die diëten van tegenwoordig nou zin hebben? Is twee dagen vasten per week echt goed voor je lijf? Ook ik heb me wel eens laten verleiden door een hip smoothie start-up-je om een week lang groentesap te drinken, maar echt beter ging ik mij er niet door voelen.

Dileep

Dileep ayurveda massage consult Den Haag Leuk!070 online magazineDit dilemma was voor mij de reden om een consult te boeken bij Dileep, een ayurvedisch arts uit India die tijdelijk bij yogaschool Balansz in Nederland is.

Twee maanden geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met ayurveda (door een massagecursus) en dat heeft mij behoorlijk geïntrigeerd. Tot dan toe klonk ayurveda voor mij als iets spiritueels, Indiaas goeroe-achtigs, maar ik vind het eigenlijk behoorlijk logisch en ontnuchterend.

Ayurveda – een korte introductie

Ayurveda is Indiase geneeskunde, letterlijk betekent het levenskennis of wijze. En waar de Westerse geneeskunde uitgaat van het gebruik van medicijnen of therapie als je ziek bent, gaat de Ayurveda vooral over gezond en in balans blijven door middel van de juiste voeding, levensstijl, massages, kruiden, yoga en meditatie.

Pittig type

Dileep hoefde mij dus tijdens het consult niet uit te leggen wat ayurveda was, maar heeft mij vooral veel vragen gesteld over mijn levensstijl (confronterend dus). Hij concludeerde dat ik het meest lijk op het Pitta type (= pittig) en heeft mij adviezen gegeven over voornamelijk voeding.

Vragen over lichamelijke kwaaltjes

Ook kon ik hem vragen stellen over lichamelijke kwaaltjes. Hij heeft me veel tips gegeven. Bijvoorbeeld: veel lauw (niet koud!) water drinken; het liefst met verse gember of basilicum. En uiteraard: zo min mogelijk (eigenlijk geen) vlees, vooral omdat ik een zittend beroep heb. Maar ook advies over wanneer ik het beste kan eten gezien mijn dagelijkse ritme.

Ayurvedische massage

Daarna mocht ik nog zeker een uur genieten van zijn massage, want juist als beginnend masseuse, moet je natuurlijk ook af en toe zelf een massage ondergaan.

Ayurvedische massage richt zich vooral op de energie in je lichaam. Hierom heeft het veel meer strijkende, vloeiende bewegingen, dan bijvoorbeeld ontspanningsmassage.

Dileep had een heerlijk kruidig geurende olie die lekker warm werd bij zich. Ook mijn hoofd en gezicht werden meegenomen. Daar kan ik altijd enorm van genieten. Ontspannen, vol energie én met een opgeruimd hoofd wandelde ik twee uur later weer naar buiten.

Dilemma opgelost?

Volgens mij is balans in gezond en minder gezond eten en uiteraard voldoende beweging het juiste antwoord. Ook ik geniet van een biertje en een bitterbal bij de borrel. Wat geen gezonde voedingsmiddelen zijn, maar dat genieten is natuurlijk wel hartstikke ‘gezond’ voor je mind.

De adviezen van Dileep hebben mij in ieder geval weer meer inzicht gegeven in mijn eigen Body & Mind.

Nieuwsgierig welk type jij bent? En welke voeding wel of niet bij je past? Ga langs bij Dileep bij Balansz voor een consult, hij is er nog maar tot 21 augustus!
Jerney Gouweleeuw columnist blogger body & mind yoga Den HaagJerney Gouweleeuw, ‘body & mind’-onderzoeker – Beginnend masseuse en yogaliefhebster Jerney is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en ontdekkingen. Deze zoekt ze vooral in de invloed die lichaam en geest op elkaar hebben. Jerney onderzoekt wat 070 op dat terrein biedt.

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter