Maurits Burgers, wandelgids

Wandelen met Maup Leuk070 online magazine portret Maurits Burgers L

Feitjesman Maurits (51) werd geboren in Groningen en is de middelste van 3 jongens. Het gezin verhuisde naar Wateringen, waar hij opgroeide. Op zijn 22e ging Maurits op vakantie naar Barcelona en bleef daar uiteindelijk 3 jaar hangen.

Eenmaal terug woonde Maurits even bij zijn ouders, waarna hij zich in Den Haag vestigde. “Ik vind deze kant heel mooi. De combinatie ‘big city’, de zee, het groen… én de stad.”

Maurits organiseert wandelingen in Den Haag en ver daarbuiten. Open-wandelingen waarbij iedereen kan aansluiten en ‘op maat’ voor groepen. Diverse thema’s worden hiervoor ingezet. ‘Monumentaal groen’ is een dingetje van Maup. Speciaal voor LEUK!070 heeft hij een korte wandeling op papier gezet. Naar de wandeling.

Maurits of Maup

“Ik lag in de wieg en Rits – een kennis van mijn ouders – kwam op bezoek. Nadat hij mijn naam hoorde zei hij: ‘Als ik Rits ben, dan is dat Maup’. Rits heette namelijk ook Maurits en twee Ritsen kon niet. Vanaf dat moment was ik Maupi.”

Culturele Antropologie

“Toen ik terug was uit Barcelona ben ik gaan studeren. Ik was zo ondergedompeld geweest in Barcelona en de plaatselijke cultuur dat toen ik terugkwam ik heel anders tegen Nederland aankeek en dacht: ‘ik ga Culturele Antropologie studeren’.”

IT en recessie

“Die studie heb ik niet afgemaakt. Ik ben daarna een opleiding tot programmeur gaan volgen en de IT ingerold. Ik deed voornamelijk content management en website-onderhoud. Toen kwam de recessie en waren er geen detacheeropdrachten voor mij meer. Ik werd werkeloos en belandde vervolgens in de bijstand.”

Het ontstaan van Wandelen met Maup

“Dat was geen leuke tijd en ging mij steeds meer richten op mijn hobby ‘wandelen’. Hiervan maakte ik een soort fotoverslagen en deelde die op social media. Dat wekte de interesse van mensen die met mij wilden wandelen.

Op één dag vroegen twee verschillende mensen aan mij: ‘Mag ik meewandelen, want jij ziet meer?’. En zo is wandelen met Maup ontstaan.”

Professioneel opzetten

“Mijn broers inspireerden mij om het wandelen professioneel op te zetten. Ik startte een pagina op Facebook en kondigde daar wandelingen waar iedereen op kon aanhaken aan. Dat was 2013/2014. Toen ik ‘Wandelen met Maup’ in mei 2014 bij de Kamer van Koophandel inschreef, lanceerde ik ook mijn website wandelenmetmaup.nl

Wandelingen in opdracht

“Tijdens mijn wandelingen ontmoet ik veel mensen en heb ik heel veel mensen leren kennen. Via hen kreeg ik weer nieuwe opdrachten. Dat zijn personeelsuitjes, schoolklassen, verjaardagen en zelfs festivals bellen mij en dan wandel ik eromheen zoals bij het Bier & Braad festival en straks bij Circus de Verademing.”

Zoveel mensen en verhalen

Wandelen met Maup Leuk070 online magazine portret Maurits Burgers S“Ik ontmoet zoveel mensen. Al mijn wandelingen zijn uniek. Iedere wandeling is anders. Ik kom telkens op een andere plek en ook ikzelf ontdek telkens weer nieuwe verhalen.

Binnenkort ga ik een wandeling maken langs de persoonlijke geschiedenis van een oudere dame. Deze ben ik nu aan het voorbereiden. Samen met haar en haar familie wandelen we straks langs haar geboortehuis, de kleuterschool, het huis waar ze vroeger vaak logeerde, de kerk die er niet meer is …”

Vragen en antwoorden

Feitjes en het verband tussen de feitjes

Hoe omschrijf je jezelf?  “Iemand heeft ooit tegen mij gezegd: ‘Je bent een professioneel stadsliefhebber, maar zelf heb ik mijzelf wel eens omschreven als: een ongesorteerde omgevallen boekenkast. Ik ben dol op feitjes en het verband tussen de feitjes. Je ziet iets en daarna weer iets en uit feitjes ontstaan verhalen.”

Van huis uit en feitjes

Waar ben je trots op?  “Ik ben wel met wandelen opgegroeid. Op zondag gingen we altijd wandelen met een scherp oog voor vogeltjes, groen en van alles dat opviel. Ooit heb ik samen met mijn ‘opzoekpartner’ Mariëlle ‘Twee voor twaalf’ gewonnen. Mijn vader was zo ontzettend trots; die ging de hele kennissenkring bellen dat zijn zoon op tv was. Ik hou van feitjes, dát mag duidelijk zijn. Daar ben ik ook trots op.”

Kappuh met kappen!

Waar vecht je voor?  “Ik maak me hard voor bomen en vind dat er ontzettend slecht met bomen door de gemeente en overheid wordt omgegaan. Tweehonderd jaar oude bomen kappen; dat zijn monumenten! Doodzonde! Dus: ‘Kappuh met kappen!’.”

Wandelen in Barcelona

Waar droom je van? Toekomstplannen?  “Onlangs heb ik voor het eerst in Delft gewandeld en zou ook best in Barcelona willen wandelen… of in Praag… Parijs… Miliaan.”

Minder bang

Je grootste leerschool?  “Voor mij was Barcelona een grote leerschool. Ik ben er overvallen met een mes op mijn keel en later nog eens een pistool op mijn kop. Sindsdien ben ik minder bang. Eigenlijk zijn overvallers zo bang dat ze een wapen nodig hebben.”

Zie meer!

Wat wil je de lezer meegeven?  “Gebruik je zintuigen, je ogen en ZIE meer!”

Maurit’s leukste van 070

Straat  Het mooiste plein van Nederland is het Sweelinckplein; omdat het zo onaangetast fraai is. Zelfs het plantsoen is nog origineel ouderwets.
Tuin  De mooiste stadstuin is Emma’s Hof. Deze openbare tuin tussen de Weimarstraat en de Gallileïstraat is ontwikkeld en wordt onderhouden door de buurt. Het is een paradijsje.
Café  Ik kom graag in Sint Joris en den Draeck op het Koningsplein. Gezellig, sfeervol en fijne bediening.
Strandtent  Strandtent ZUID vind ik erg prettig, vooral omdat ik vanaf huis makkelijk heen kan lopen.
Festival  Festival Het Circus is een erg leuk en gezellig buurtfestival. Zelfs met een stadscamping!
Boek  Eén der mooiste boeken vind ik De Stad der Wonderen van Eduardo Mendoza, over Barcelona uiteraard.
Film  Magnolia is een zeer bijzondere film die je meerdere keren kunt zien zonder enige verveling. Prachtig verhaal over onmogelijke toevalligheden.

Meer info over Maurits

Ga naar de [website] en/of [Facebookpagina].

Of trek je lekkerste loopschoenen aan en wandelen gewoon eens mee met Maup.

Hierbij [de link] naar de wandeling die Maurits speciaal voor LEUK!070 heeft samengesteld om alvast te proeven van Maup’s aanbod.

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter