Op pad langs monumentaal historisch groen

wandeling van Wandelen met Maup door Den Haag langs monumentaal groen op LEUK!070 - Leuk! op pad L

Wandelen met Maup Leuk op pad tour the hague Leuk070 online magazine Maurits Burgers S1Leuk!070 biedt met de rubriek ‘LEUK! op pad’ gidsen en andere liefhebbers de gelegenheid een gastcolumn met een leuke route voor de lezers te verzorgen. In deze tweede tour neemt Maurits Burgers van ‘Wandelen met Maup’ je mee naar ‘monumentaal groen’ niet ver van Centraal Station in Den Haag. Meer over Maurits vind je in zijn ‘Wij zijn LEUK!070’-portret.

Start- en eindpunt

De wandelroute begint en eindigt bij de Koekamp, dus goed bereikbaar met fiets, OV en auto. Parkeren kan bij Babylon en eventueel onder het Malieveld.

Koningslinde bovenop de tunnel

Wandelen met Maup Leuk op pad tour the hague Leuk070 online magazine Maurits Burgers S2Steek op het zebrapad voor Centraal Station de Bezuidenhoutseweg over richting het Malieveld. Eenmaal aan de overkant loop je circa 40 meter naar links richting de Koningskade en slaat dan het rondlopende voetpad rechts in.

Loop een stukje dat pad op richting de eerste bankjes en je ziet aan je rechterhand een schitterende Koningslinde staan. Deze Koningslinde zou eigenlijk sneuvelen voor de aanleg van de Koningstunnel, maar gelukkig koos men ervoor om de tunnel iets te verleggen zodat de boom gespaard bleef.

De grootste boom die ooit is verplaatst, én het overleefde

Wandelen met Maup Leuk op pad tour the hague Leuk070 online magazine Maurits Burgers S3We lopen richting de poffertjeskraam. Ga hiervoor een stukje terug en pak het voetpad tegenover de zebra waar je eerder bent overgestoken. Eenmaal op het pad heb je het water van de Koekamp aan je rechterhand.

Voordat we bij de poffertjeskraam aankomen, zien we een enorme Rode Paardenkastanje. Een plaquette aan het wandelpad vertelt er meer over.

Deze boom stond ook in het traject van de tunnel en is in 1997 heel behoedzaam zo’n 60 meter verplaatst. De wortelkluit woog wel 100 ton. Deze boom staat in het ‘Guinness Book of Records’ als de grootste boom die ooit is verplaatst, én het overleefde.

Via prachtige Platanen naar het Lange Voorhout

Bij de poffertjeskraam steken we de links Bosbrug over naar het Korte Voorhout. Hier staat een mooie rij prachtige Platanen die ons naar het Lange Voorhout leiden. Die slaan we in.

300 erkende monumentale bomen

Wandelen met Maup Leuk op pad tour the hague Leuk070 online magazine Maurits Burgers S4Er staan in dit L-vormige ‘voorbos’ meer dan 300 door de gemeente erkende monumentale bomen; Linden, Paardenkastanjes en Iepen. Sommige zijn al erg oud.

Richting het paleis

Vanaf de Lange Voorhout steken we de Kneuterdijk over naar de Heulstraat. Die lopen we uit en slaan rechtsaf het Noordeinde op om voor het paleis de Paleisstraat in te slaan.

De Postzegelboom

Wandelen met Maup Leuk op pad tour the hague Leuk070 online magazine Maurits Burgers S5In de Paleisstraat vinden we de enorme Paardenkastanje. Deze boom wordt de Postzegelboom genoemd omdat er in de vorige eeuw op zondag in de schaduw onder deze boom een postzegelruilhandel was.

Op naar Plein 1813

We lopen verder de Paleisstraat in passeren de grote Rode Beuk en slaan dan via de Oranjestraat de Parkstraat in om naar Plein 1813 te wandelen.

De mooiste reeks groene monumenten van de stad

Wandelen met Maup Leuk op pad tour the hague Leuk070 online magazine Maurits Burgers S6Rondom dit monumentale plein uit 1860 (!) – op de Sophialaan en Nassaulaan – staat de mooiste reeks groene monumenten van de stad. Deze Witte Paardenkastanjes zijn allemaal ruim 125 jaar oud. Hun vorm is door snoeien ontstaan. Die snoeimethode noemen we kandelaberen.

Richting het Javahofje

Via de Nassaulaan lopen we de Javastraat naar rechts in om na de Mallemolen rechtsaf de zijtak van de Javastraat in te slaan richting het Javahofje.

Nadat we een paar reuzen van Linden passeren bij het parkeerterrein, passeren we het Javahofje aan de linkerhand en komen we in een vrij onbekend plantsoen.

Bosje van Repelaar

Wandelen met Maup Leuk op pad tour the hague Leuk070 online magazine Maurits Burgers S8Je staat nu in het Bosje van Repelaar, vernoemd naar de familie die hier ooit een landgoed had in de tijd dat dit gebied nog een deel van het Haagse Bos was. Het is een plantsoen met een grote historische natuurwaarde.

Over de brug naar de Hooikade

Als we het Bosje doorsteken komen we via de Frederikstraat bij de Mauritskade en steken die over. We gaan even naar links en slaan dan direct rechts de Hooikade op.

Paardenkastanjes en de Pavia

Wandelen met Maup Leuk op pad tour the hague Leuk070 online magazine Maurits Burgers S9Op de Hooikade staan naast Witte Paardenkastanjes ook Rode. Die laatsten zijn eigenlijk een kruising van de Witte met de Pavia, waarvan er hier ook één staat.

Terug naar het beginpunt

Aan het eind van de kade slaan we linksaf de Houtweg in die ons weer naar het Malieveld brengt. Vanaf hier kun je eenvoudig terugwandelen naar de Koekamp.

Meer Wandelen met Maup?

Heb je de smaak te pakken? Wil je alleen of met vrienden een leuke wandeltocht maken? Kijk dan eens op de website van Wandelen met Maup of op de Facebookpagina.

Wandelen met Maup stads wandelingen Den Haag Vrienden van Leuk!070Wandelen met Maup – Open groepswandelingen en maatwerk voor bijvoorbeeld bedrijfsuitjes, verjaardagen, seminars, etc. onder leiding van Maurtis Burgers. Wandelen met Maup is meer dan wandelen alleen. ‘Walk, talk, smile!’. Meer informatie: Wandelen met Maup

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

1 Reactie
Casper

Als (huis)fotograaf zeg ik: altijd interessant die wandeling, mooie themaś, goeie verhalen en als je daarvan houdt veel te fotograferen, niet in de laatste plaats Maup zelf

Laat een reactie achter