Epische klassiekers bij Episode

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 L

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 Episode S2Sinds januari dit jaar is 070 een vintage fashionwinkel rijker: die van internationale keten Episode. Van de twaalf Europese filialen bevinden zich er vijf in onze hoofdstad, maar nu hoeven we niet meer te reizen voor een trendy retro outfit!

De items die bij Episode verkocht worden, zijn uitgezocht op hergebruik uit kledinginzamelingen van over de hele wereld. Vandaar dat er bij alle Episode-winkels zo’n uitgebreide collectie vintageklassiekers te vinden is.

Eenheid in verscheidenheid

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 Episode S1Geen andere vintagewinkel vind je zo mooi gesorteerd als de Episode (Molenstraat, Den Haag). Een rek vol Adidas-trainingsjasjes, eentje met Bill Cosby-truien, alle kleuren Polo-poloshirts en oldskool Dr. Martens op zoek naar een nieuwe baas. Maar ook in accessoires als zonnebrillen, tassen of kekke sjaaltjes is er keus te over. Zo ook bij de nieuwe Haagse vestiging waar vriendin Jo en ik beginnen te struinen door het breed gesorteerde aanbod.

De perfecte festivaloutfit

Het festivalseizoen is tijdens mijn bezoek in volle gang, dus de aanwezige twenty-something dames zijn druk bezig met de perfecte outfit te creëren. Het afgeknipte Levi’s shortje, de juiste kleur Converse All Stars eronder en de – helemaal terug van weggeweest – heuptas scoor je zeker weten bij Episode. Dat is het mooie van vintage kleding; alles komt terug en soms geldt: hoe fouter, hoe beter. Een persoonlijk pubertrauma van mijn moeder op vakantie met die tot de nok toe gevulde uitstekende buideltas borrelt voor een moment weer naar boven bij dit weerzien.

One price fits all

Volgens de website wordt alle kleding na inkoop gewassen en indien nodig gerepareerd. Hoewel de winkel bij binnenkomst inderdaad wel die typische vintagegeur heeft, is de kleding niet smoezelig en ogen de schoenen fris. Helaas is zeker niet alles in goede staat. De leren tas die ik totaal niet nodig heb, mist (gelukkig) een gesp. Wel mooi: alles is dezelfde prijs bij Episode. All Stars zijn 25 euro, jumpsuits 35, rugzakken 25 en de brillen zijn een tientje.

De staat van de items is echter wel verschillend, waardoor je soms echt een bargain vindt en een versleten of kapot item voor dezelfde prijs laat hangen. Desalniettemin is de Episode een heerlijke plek om te browsen en waar je voor weinig geld er weer helemaal hip bij kunt lopen.

Vintageklassieker: de tuinbroek

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 Tuinbroek S3Zoals beloofd, in iedere column het verhaal achter een vintageklassieker. Dit keer vanwege het festivalseizoen: de tuinboek / salopette / dungarees. Ze werden eind 18e eeuw ontwikkeld in Amerika als kleding voor boeren en slaven. Vanwege de slechte kwaliteit genoot de tuinbroek weinig aanzien, wat veranderde toen vrouwen in de Eerste Wereldoorlog ze gingen dragen tijdens hun werk in de fabrieken.

In de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog werd het kledingstuk populairder, en vooral vanuit praktisch oogpunt voor kinderen. Sindsdien moet je goed kunnen aanvoelen of je je trouwe paar wel of niet uit de kast kunt trekken, de trendgevoeligheid is groot en je kunt zomaar 3 dagen voor sjaak lopen op Lowlands.
Andrea Rietveld-Manus vintage columnist trends Den HaagAndrea Rietveld-Manus, organisator – Andrea is chef van een lifestylemarkt en ontdekt graag het verhaal achter een product. Van haar vader erfde ze het gevoel van ‘de jacht’; een markt of winkel in lopen met de kans een mooie vondst op de kop te tikken! – Contact: Website: www.originalmarket.nl en Facebook: ORIGINALmarket

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter