Cynthia de Jong, ambtenaar en levensgenieter

Cynthia de Jong columnist Laat je zien 070! portret online magazine Leuk!070 L

Cynthia (35), heeft Indonesische en Hollandse Roots. Haar vader is Nederlands en haar moeder is geboren in het voormalig Nederlands-Indië (Batavia, nu Jakarta). Cynthia is kwart Indisch en heeft een halfbroertje die elf jaar jonger is. “Maar dat is niet te merken in ons gedrag”, lacht ze.

Cynthia woont in Rijswijk samen met haar vriend en hun twee poezen. “070 heeft heel veel te bieden; ik kan naar het strand, het centrum… ik hou van alles dat de stad te bieden heeft. Áls we ooit weggaan, dan willen we naar Amerika of naar een land waar het altijd warm is.”

Na de havo studeerde Cynthia ‘Personeel & Arbeid’ aan de Haagse Hogeschool en werkt nu als adviseur bedrijfsvoering bij de Overheid. “Voor mij is het het belangrijkst dat ik doe wat mij gelukkig maakt en waar ik plezier in heb. Het maakt me dan niet eens zoveel uit wat het werk precies inhoudt.”

Cynthia de Jong columnist Laat je zien 070! portret online magazine Leuk!070 S1Naast haar werk heeft Cynthia nog tal van interesses en bezigheden. Zo doet ze castingwerk en is groot fashion-, dans- en yogaliefhebster én Cynthia verzorgt voor LEUK!070 de column ‘Laat je zien 070!’.

Indonesische roots

“Mijn moeder is geboren in het voormalig Nederlands-Indië (Batavia, nu Jakarta) en was 4 jaar toen moest repatriëren naar Nederland vanwege de onafhankelijkheid van wat daarna Republiek Indonesië werd. Zij valt onder de tweede generatie. Zelf ben ik kwart Indisch en behoor tot de derde generatie.”

Een stukje geschiedenis

“Toen Indonesië onafhankelijk werd en Nederlands-Indië ophield te bestaan, zijn heel veel Indische mensen (eerste generatie, zoals mijn opa en oma) naar Nederland gerepatrieerd en hebben zich gevestigd in Den Haag. Zo bestaat er ook een lied van Wieteke van Dort (Tante Lien) waarin zij zingt over: ‘Den Haag Den Haag, de weduwe van Indië dat ben jij’.”

Het Indisch Monument

“Het Indisch Monument is een monument in Den Haag ter nagedachtenis aan alle Nederlandse burgers en militairen die in de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer zijn geworden van de Japanse bezetting (1941–1945) van het voormalig Nederlands-Indië. Zij kwamen om in de strijd, in de kampen of tijdens dwangarbeid. De herdenking is elk jaar op 15 augustus bij het monument en een bijzondere dag voor ons.”

Tong Tong Fair

“Elk jaar werk ik op de Tong Tong Fair (voorheen Pasar Malam Besar) en in die anderhalve week dat het op het Malieveld plaatsvindt, brengt het Indische mensen bij elkaar. Dit event verbindt de Indischen (ook wel de indo’s genoemd) met elkaar omdat ze dan het gevoel weer hebben een eigen plekje te hebben waar ze kunnen zijn wie ze zijn met hun tradities, cultuur en lekkere eten.

Indischen hebben geen land meer (de kolonie bestaat niet meer) dus de Tong Tong Fair voelt voor vooral de eerste en tweede generatie – die de repatriëring naar Nederland hebben meegemaakt – als vanouds en vertrouwd.”

Castingwerk

Cynthia de Jong columnist Laat je zien 070! portret online magazine Leuk!070 S4Meisjesdroom

“Naast mijn werk doe ik ook casting werk. Topmodel worden was altijd een meisjesdroom van mij toen ik nog heel jong was. Ik associeerde modellen altijd met mode en het leek mij altijd waanzinnig om op deze wijze met mode en dus met kleding bezig te zijn.”

Casting en photoshoots

“Op mijn 16e jaar wist ik dat ik niet aan de vereiste lengte voldeed, dus schreef ik mij in bij een castingbureau. Het begon bij één en het werden er steeds meer. Castingbureau’s stellen namelijk geen eisen aan je uiterlijk. Ze willen juist zoveel mogelijk verschillende types in hun bestand zodat ze die aan opdrachtgevers aan kunnen bieden.”

Commercials en tv-series

“Een aantal jaren geleden ben ik ook begonnen met acteren, hierdoor heb ik mijn castingwerk kunnen uitbreiden met kleine acteeropdrachten in tv-series, commercials en bedrijfsfilms. Voor de camera staan, maar ook voor de camera acteren vind ik zó leuk!!!” *lacht ze blij*

Dansen en sporten

“Dansen is van jongs af aan al mijn passie. De combinatie met muziek maakt dat ik hier een adrenalinekick van krijg. Danslessen, uitgaan, feestjes en festivals zijn voor mij altijd hoogtepunten. Dit deel ik dan graag met mijn vriendinnen met wie ik ernaartoe ga.”

Klassiek ballet

“Op mijn 7e begon ik met klassiek ballet. Heel intensief; wel 6 uur per week. Na 5 jaar ben ik gestopt want moderne dans sprak mij meer aan, gevolgd door streetdance en hiphop.”

8 uur per week aerobics

“Dat vond ik nog niet genoeg en begon lessen te volgen van Tae Bo, Kickfun en Step-complex. Ik was ongeveer 8 uur per week op de sportschool aan het lessen. Mijn hele leven bouwde ik hier omheen. Ging veel naar conventies… zolang ik maar kon dansen en sporten was ik happy.”

Wees lief voor elkaar en accepteer en respecteer een ander zoals hij/zij is.

Rolstoel en revalideren

“Voor het blad Vriendin had ik een fotoshoot met als thema ‘Tae Bo’. Ik maakte een kick en landde verkeerd. Mijn knie shoot uit de kom en banden scheurden. Eigenlijk kwam dit door een verwaarloosde blessure – ik liep ik al 1,5 jaar rond met een pijn in mijn knie.

Ik luisterde niet naar mijn lichaam omdat de verslaving, het dansen en sporten, belangrijker was voor mij. Ik kwam in een rolstoel en moest 1,5 jaar revalideren.”

Accepteren

“Ik heb weer moeten leren lopen en hardlopen én ging weer dansen. Alleen om de zoveel maanden had ik weer een ontsteking en pijn. Ik zat driekwart van de lessen aan de kant en heb er twee jaar over gedaan te accepteren dat ik niet meer terugkwam op het niveau van daarvoor.”

Softballen en honkballen

“Toen ben ik gaan softballen en honkballen bij ADO Den Haag en Storks. Superleuk! Maar toch te veel last van mijn knie. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik gewoon een te beschadigde knie heb die nooit meer de oude zou worden. Ik heb ik me erbij neergelegd dat er weinig tot geen sporten overblijven omdat je bij elke sport wel je knie moet belasten.”

Nieuwe passies

Lezen

“Nu mijn knie het signaal afgeeft echt niet veel meer aan te kunnen, is dit voor mij een ommekeer geweest in mijn leven om een rustiger bestaan te leiden. De rust heeft me wel nieuwe mogelijkheden geboden. Ik begon mijn tijd anders te besteden en begon onder andere meer te lezen. Zo viel mijn oog steeds meer op het onderwerp yoga en ik ben mij erin gaan verdiepen.”

Yoga

Cynthia de Jong columnist Laat je zien 070! portret online magazine Leuk!070 S3“Nieuwsgierig geworden naar wat yoga precies inhoudt, belandde ik al vrij snel in een yogastudio. Ik voel me erg goed bij de beoefening van yoga en merkte dat ik ook wat rustiger in mijn hoofd werd. Ik  kwam meer tot mijzelf, besloot meer rust te nemen en leerde luisteren naar mijn lichaam.”

Grenzen herkennen

“Met yoga leer je jezelf kennen en je eigen grenzen te herkennen. Het is voor mij de perfecte invulling voor het toch nog aan lichamelijke beweging doen en tegelijkertijd de balans met mijn geest te krijgen.

Ik besef me hierdoor steeds meer dat ik in mijn leven zo veel mogelijk kan zien, meemaken en doen als ik maar wil zolang ik mijn eigen grenzen maar ken en herken. Yoga inspireert me om minder te doen met meer voldoening.”

Eigen column

Schrijven

“Naast al het castingwerk, lezen en yoga houd ik me ook nog bezig met fotografie en schrijven. Ik heb pas ontdekt dat ik uit het laatste ook veel voldoening haal. In mijn huidige functie als adviseur moet ik veel mails schrijven, maar ook memo’s en nota’s. Een eigen column is een leuke creatieve aanvulling.”

Fotografie

“Naarmate ik ouder werd begon de interesse voor fotograferen mij steeds meer te interesseren. Het geeft mij voldoening om mooie details, landschappen, maar ook mensen te fotograferen. Omdat ik vaak voor de lens heb gestaan, probeer ik die kennis mee te nemen met het maken van mijn eigen foto’s nu ik achter de lens sta.”

Cynthia de Jong columnist Laat je zien 070! portret online magazine Leuk!070 S2Kleding

“Kleding is natuurlijk altijd een passie van mij geweest. Kleding is een manier van jezelf uiten en je hebt hier vooral als vrouw enorm veel keus in om te bepalen op welke manier je dit doet. Spelen met stijlen heb ik altijd een uitdaging gevonden. In mijn kledingkast kan je dan ook veel verschillende stijlen terugvinden. Het ligt aan mijn bui wat ik aantrek op een dag.”

Waarom een bepaalde kledingstijl?

“Wat ik interessant vind is om erachter te komen wat andere mensen denken over het zichzelf uiten met kleding. Ik kijk altijd naar wat mensen aan hebben zonder dit te veroordelen. Ik ben juist nieuwsgierig naar de achterliggende gedachte van mensen voor een bepaalde kledingstijl, de combinatie van kledingstukken, hun beleving of naar de reden om helemaal geen aandacht te besteden aan kleding.”

De column: Laat je zien 070!

“De mens in 070 en hun (kleding) expressie staat in mijn column centraal. Wat ik wil bereiken is de lezer een kijkje te geven in het leven van de mensen in deze regio met kleding als rode draad… waarom ze dragen wat ze dragen, of ze een eigen kledingstijl hebben en welke, wat hun favoriete kledingstuk is, et cetera, et cetera.”

Een nieuwe uitdaging

“Wat ik zo tof vind aan het hebben van een eigen column is dat ik kan doen waar ik blij van word. LEUK!070 is voor mij een nieuwe uitdaging. Ik wil mijzelf verder ontwikkelen op het gebied van schrijven in combinatie met fotografie. Daarnaast is het in contact komen met mensen in de regio een hele leuke bijkomstigheid.

Het gesprek aangaan én het vastleggen van ‘het moment en de mens’ in combinatie met schrijven en het onderwerp kleding zelf, maakt dat ik mijn volledige ei kwijt kan.”

Vragen en antwoorden

Hoe zou je jezelf omschrijven?  “Ik vind mezelf een perfectionist, doorzetter, wat ongeduldig, maar ook wel een aardig persoon. Ik kan heel serieus zijn, maar houd ook van gek doen.”

Wat is je grootste valkuil?   “Mijn perfectionisme, ik kan soms wat doordraven. Ik wil teveel in één keer. Ik wil ook alles zien, meemaken en doen! Elke minuut benutten die ik heb met helaas weleens tot gevolg dat ik mezelf voorbijloop. Ondanks dat blijft het leven me motiveren om actief te zijn en te blijven.”

Wat is je grootste verslaving?  “Sport en dans zijn voor mij altijd de grootste verslaving geweest, maar het drinken van Latte Machiatto’s en het eten van chocola zijn dingen die ik niet kan laten. Ik kan eigenlijk niet meer een dag zonder.”

Waar ben je trots op?  “Ik ben best trots op mijzelf. Mijn doorzettingsvermogen en de eigenschap om altijd te gaan voor mijn doelen. Verder probeer ik altijd mijn horizon te verbreden en zoveel mogelijk dingen uit te proberen. Ik heb best veel interesses en ik maak het leven op deze manier ook interessant en uitdagend voor mijzelf.”

Waar droom je van?  “Ik droom van meer vrijheid om te doen wat ik wil. Werken slokt veel tijd en energie op en het weekend is veel te kort. Verder droom ik van emigreren naar Amerika. Ik kom sinds mijn 9e jaar al elk jaar in Amerika. Het voelt voor mij als mijn tweede thuis.”

Waar mag niemand aankomen?  “Mijn vrijheid is mij heilig. Ik wil doen wat ik wil.”

Wat is je grootste ergenis?  “Domheid vind ik wel een ergenis, maar ook egoïstische en asociale mensen. Dat kan ik moeilijk accepteren.”

Wat zou je de lezers willen meegeven?  “Wees lief voor elkaar en accepteer en respecteer een ander zoals hij/zij is. Kijk naar jezelf voordat je iets vindt van een ander.”

Cynthia’s leukste van 070

Huisdier  Kat; eenkennig, nieuwsgierig en bedachtzaam. Ik kan me geen leven bedenken zonder kat. Katten horen bij mij en ik kan me ook vereenzelvigen met hen. We hebben twee poezen Nona en Penyu. De één is rustig en wat afstandelijk en de ander is juist heel speels en aanhankelijk. Leuke combinatie.
Restaurant  Restaurant Bernhard in Voorburg. Ze hebben een mooi terras aan de Vliet, lekker rustgevend.
Café  De Boterwaag in Den Haag, gezellig op de Grote Markt en als het koud is kan je buiten bij een terrasheater zitten.
Club  Havana; lekkere caribische muziek. Leuke entourage en groot terras.
Strandtent  Peukie in Scheveningen; leuke tent aan het strand, mooi interieur en goede muziek.
Festival  Parkpop; een begrip in Den Haag. Goede artiesten, voor ieder wat wils en goede sfeer.
Goede doel  Dierenbescherming. Ik houd van dieren en vind het belangrijk dat ze goed verzorgd en beschermd worden.

Meer info over Cynthia

Lees iedere vier weken Cynthia’s column: Laat je zien 070!

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter