Ashtanga in the City

Yoga Den Haag column blog Janneke Krijgsman LEUK!070 L

Met mijn middelvinger, wijsvinger en duim hou ik mijn grote teen vast. Ik balanceer op mijn linkerbeen en strek mijn rechterbeen uit naar voren. Een moment van stille concentratie. Even later laten we de tenen los en blijft het been in de lucht. Althans, dat is de bedoeling. De docente telt af van 10 tot 1. Dat… duurt… lang. Ik herpak mezelf, glimlach. Adem. Een beetje weerstand, the good stuff…

Lokaal rondje Ashtanga

Ashtanga yoga. Een aantal vriendinnen van mij zweert erbij. Deze dynamische en intensieve yogavorm kent veel liefhebbers. Toch loopt niet iedereen ermee weg. En dat hoeft ook niet. Want de ene vorm past je nu eenmaal beter dan de andere. Maar wat is Ashtanga yoga nu precies? En is het een yogavorm die bij jou past? Tijd voor een rondje Ashtanga in het centrum van Den Haag.

Leuk experiment

Zelf voel ik me erg thuis in de wat speelsere vinyasa yoga, die is afgeleid van Ashtanga maar wat meer vrijheid kent. Een mooi experiment dus, om de afgelopen weken wat Ashtangalessen te volgen en daarbij ook een paar nieuwe lokale yogaplekken te leren kennen! Ik fietste wat fijne scholen af; van een zonnig dakterras hartje centrum tot de serene sferen bij het Vredespaleis.

8-voudig pad
Ashtanga betekent letterlijk 8 ledematen, wat verwijst naar het ‘achtvoudig pad’ van Patanjali, dat de basis vormt voor de hedendaagse yoga (en over veel meer gaat dan alleen de houdingen. (Lees hier meer,) De adem vormt de leidraad bij het uitvoeren van een vaste series houdingen die kenmerkend zijn voor Ashtanga yoga. Door beoefening van het fysiek uitdagende Ashtanga ontwikkel je kracht, flexibiliteit en focus.

Vaste serie saai?

Een vaste serie houdingen beoefenen lijkt misschien saai, maar heeft zo z’n voordelen. De bekendheid met de serie zorgt dat je goed kunt voelen hoe het vandaag met je is. Het is alsof je steeds opnieuw eenzelfde muziekstuk beluistert. De muziek zelf verandert niet, maar hoe jij het hoort is elke dag anders en leert je van alles over jezelf. Met de vaste serie creëer je daarnaast een flow en komt er gemakkelijker meer diepte in je practice.

Klassiek of Jazz

Reden genoeg voor mij om zo nu en dan weer een Ashtanga-les te volgen. Want hoewel ik het heerlijk vind om te bewegen in down dog en langzame zonnegroeten te doen met mijn ogen dicht, is soms tussen de jazz een klassiek stuk verrassend prachtig!

Waar?

Yoga den-haag column blog LEUK!070 Janneke Krijgsman #3 Ashtanga Yoga S2Wil je ook een keer een Ashtanga-les volgen? De volgende yogascholen bieden (onder andere) Ashtanga-lessen aan als klassikale les (‘Ashtanga led’ of begeleide individuele practice ‘mysore’):

Delight Yoga

Mijn persoonlijke favoriet bij het Vredespaleis. Een stap over de drempel maakt mij al een relaxter mens. Super fijne sfeer, prachtige inrichting (mag ik bij jullie wonen?), lekkere handzeep (ja, telt toch écht een beetje mee) en goede docenten.

Saktiisha Yoga

Yoga den-haag column blog LEUK!070 Janneke Krijgsman #3 Ashtanga Yoga S3Yogaschool in de Spaanse hof op het Westeinde (Den Haag). Vriendelijke sfeer. Bij mooi weer geven ze de lessen buiten op het fijne dakterras met uitzicht op de Grote Kerk.

Intuition Yoga

Pop-up yogastudio in het Bezuidenhout, vlakbij Den Haag Centraal. Wordt gerund door zeer ervaren en enthousiaste Ashtanga-meisjes. Per 1 september hebben ze het lesaanbod uitgebreid naar 20 lessen in de week.

Janneke Krijgsman yoga column blog Den Haag LEUK!070Janneke Krijgsman, marketeer en yogadocente – Janneke rondde in 2016 haar Vinyasa Teacher Training af en geniet van relaxte zondagochtenden met haar gezin, intieme etentjes met vrienden, dansen met vriendinnen en haar spirituele ontdekkingsreis die haar steeds op nieuwe plekken brengt.

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

2 Comments
Leuk!070

Beste M vd Vegt,
Leuk dat u/je dat wilt, echter onze website staat dat helaas (nog) niet toe. U/je kunt twee dingen doen:

1 Janneke schrijft iedere 4 weken de yoga-column en dus zou u/je deze bijvoorbeeld in (jo)uw agenda kunnen zetten.

2 Ons volgen op Facebook waar we de columns delen en u/je zo herinnerd wordt.
Als u/je dan onder de ‘Vind-ik-leuk’-functie kijkt door erop te klikken, ziet u/je ‘Als eerste weergeven’ onder het grijze ‘In je nieuwsoverzicht’. Klik deze aan, dan komen onze berichten als eerste op (jo)uw startpagina en ziet u/je vanzelf ook de reminder voor de column van Janneke.

Nu hoop ik maar dat u/je Facebook heeft, anders slaat deze reactie natuurlijk helemaal nergens op. 😉

Laat een reactie achter