Bio patat. Pardon, ik bedoel friet!

duurzaam eerlijke kleding winkelen Column Leuk!070 Karen Kameraat Column L
In korte tijd is Den Haag drie biologische frietzaken rijker geworden. Daarbuiten is het iets lastiger. Zo zie je maar weer, biologisch betekent niet altijd gezond ;-).

Het is een bijzonder verschijnsel dat op het moment dat patat biologisch is, het steevast friet wordt genoemd. En dat de schil er nog aan zit; volgens mijn dochter kan je daar pas echt aan herkennen dat het biologisch is. En daar heeft ze eigenlijk wel gelijk in.

Veel pesticiden in gewone aardappels

Aardappelen Den Haag Karen Kammeraat blog column Leuk!070Aardappelen zijn behoorlijk gevoelig voor allerlei ziekten en dus worden er relatief veel bestrijdingsmiddelen, onkruidverdelgers en schimmelwerende middelen gebruikt. En net als bij andere groenten die onder de grond groeien worden die in ruime mate opgenomen door de aardappel. Niet zo gezond dus!

Dus geen wonder dat je bij bio-aardappels wel de schil kan opeten en bij een gewone aardappel niet. Over het algemeen zijn bio-aardappelen niet veel duurder dan gewone en dat geldt ook voor de friet. Kortom: aan alle kanten een heel goede keuze!

De Frietwinkel

Frietwinkel Den Haag Karen Kammeraat blog column Leuk!070De Frietwinkel komt er als enige meteen voor uit dat de frieten biologisch zijn met haar ondertitel ‘by dapp bio food’. Deze winkel vind je aan de Korte Poten en ik moet zeggen: De frieten zijn heerlijk! De frietzakjes zijn ingenieus met een apart vakje voor de mayonaise. Naast de patat, sorry friet, verkopen ze hier ook biologische kroketten in vier smaken.

Sterrenfriet

Naast de Frietwinkel vind je in Den Haag ook Frites Atelier Amsterdam van sterrenkok Sergio Herman en Frietdistrict van voormalige werknemers van Niven, ook al een sterrenkok! Het is wat moeilijker te vinden, maar uit interviews en blogs over deze friettenten lees je dat ook zij uitsluitend gebruikmaken van biologische aardappelen, en altijd uit Zeeland. Blijkbaar hebben ze daar sterrenaardappels.

Friet District Den Haag Karen Kammeraat blog column Leuk!070Doe dus eens een keertje geen kroegentocht, maar een frietkotten tocht! Net als Iens, die er een behoorlijk grappige blog over schreef.

Zelf friet bakken

Je kan natuurlijk ook zelf biopatat bakken, met kant en klare biologische friet óf uit de diepvries óf biologische aardappelen, te koop in biologische en gewone supermarkten.

Zelf krijg ik mijn bio-aardappelen wekelijks thuisbezorgd door de Kievit. Kievit is een geweldige biologische webwinkel die tassen met biologische groente en fruit thuisbezorgd. Een heel leuk en informeel bedrijf. Écht een aanrader!

Karen Kameraat Column duurzaam eerlijk winkelen Column Leuk!070Karen Kameraat – Karen’s missie is een eerlijk inkomen voor iedereen wereldwijd! Daarom geeft ze trainingen aan ondernemers in ontwikkelingslanden en informeert zij consumenten in Nederland over eerlijke producten. Karen is spreker op TEDx Talk. Website: www.eerlijkwinkelen.nl en www.nyota.nl

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

1 Reactie

Laat een reactie achter