Chocolade! Wie lust dát nou niet?

Lekker en gezond eten recepten Den Haag column LEUK!070 online magazine Den Haag L

Genoeg bbq-tips om de laatste zomerdagen nog volop te genieten, lijkt mij zo. Nu eens tijd voor iets zoets en toch gezonds… én een recept voor een lekker toetje.

Gezonde hype?

Tegenwoordig wordt vaak beweerd dat pure chocola gezond is. Dat is absoluut waar. Maar om te voorkomen dat iedereen naar de supermarkt rent om pure en tevens suikerrijke (en dus niet zo gezonde) repen in te slaan, ga ik je uitleggen waarom cacao en vooral welke cacao nou zo gezond is.

What’s not to like?

Wie lust er nou geen chocolade?! Als echte chocoholic kan ik het me absoluut niet voorstellen dat je het niet lekker zou vinden. En dan is het ook nog eens gezond! Of toch niet? Even wat chocofeitjes op een rij.

Rauwe cacao

De belangrijkste grondstof voor het maken van chocolade is cacao. Zonder cacao geen chocolade kun je wel stellen. Bij dit proces wordt de cacao op hoge temperaturen gebrand en gemalen. Helaas gaan bij het verhitten heel veel van de goede voedingsstoffen verloren. Rauwe cacao is dus onverhitte cacao. Je kunt dit in poedervorm krijgen, maar ook als cacao nibs (grove korreltjes) en natuurlijk als cacaobonen.

Rijk aan antioxidanten

Rauwe cacao staat het hoogst genoteerd in de lijst met meeste antioxidanten. Maar wat zijn dat ook alweer precies? Dit zijn voedingsstoffen die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen op hun beurt komen vrij bij langdurige stress, intensief sporten, het eten van suiker, transvetten en alcohol, het binnenkrijgen van sigarettenrook, et cetera.
Met andere woorden: cacao beschermt je lichaam tegen deze slechte stoffen en gaat je verouderingsproces tegen.

Feel Good

Een combinatie van de smaak van chocolade en het smelten in de mond zorgt voor een echte smaaksensatie. Daarnaast zorgt de cacao – dankzij de tryptofaan die erin zit – dat er serotonine in je lichaam aangemaakt wordt. Serotonine is een hormoon dat je je lekker en gelukkig laat voelen. Daarnaast zorgt het er bijvoorbeeld ook voor dat je goed in slaap komt. Op alle fronten een echt ‘feel good’-stofje dus.

Gewone chocolade

Nadelen van chocolade uit de supermarkt is onder andere dat er veel melk, suiker en vet in zit en daardoor veel calorieën bevat. Een ongezondere keuze dus.

Hoe dan wel?

Regelmatig een beetje rauwe cacaopoeder of nibs toevoegen aan je havermout, yoghurt, kwark, smoothie of toetje is dus niet alleen lekker, maar ook gezond!!!

Wist je dat…
 • rauwe cacao helpt de bloeddruk te reguleren?
 • rauwe cacao de hormoonspiegel in balans houdt?
 • rauwe cacao chroom bevat wat het hongergevoel tegengaat?in rauwe cacao magnesium zit waar veel mensen een tekort aan hebben? Magnesium ontspant de spieren.
 • dat in rauwe cacao ijzer, koper, mangaan, zink en zelfs vitamine C zit?

Jenske’s chocomousse

Lekker en gezond eten Den Haag column Leuk!070 ChocoladeNodig
 • 3 eieren
 • een halve eetlepel biologische magere of rauwe cacaopoeder
 • eetlepel stevia poedersuiker
 • biologische rauwe cacao nibs
Bereiding
  • klop 3 eiwitten op in een vetvrije kom
  • voeg toe
   – de cacaopoeder
   – stevia poedersuiker
  • klop geheel nogmaals op
Versieren
 • strooi er wat rauwe cacaonibs over de chocomousse

Waar koop je de ingrediënten?

Biologische eieren

Bij reguliere en biologische supermarkt.

Rauwe cacaopoeder

Onder andere bij De Tuinen.

Magere cacaopoeder

Onder andere bij Ekoplaza .

Biologische rauwe cacaonibs

Onder andere bij Het Kruidvat en De Tuinen.

Stevia poedersuiker

Pas op met Stevia, maar [klik hier] voor een goede én niet bittere variant.

Nieuwe columnist gezocht!  Jenske stapt over naar een nieuwe column die meer bij haar (nieuwe) ambities past. Vind jij schrijven over voeding met een lokaal vleugje 070 leuk, wil je dit voor LEUK!070 doen en dus het stokje van Jenske overnemen? Kijk dan snel op [deze pagina] en stuur ons jouw mail!

dvoedingsconsulente - healer - Jenske Moermond - Den HaagJenske Moermond, voedingsconsulente – Jenske is de eigenaresse van Fashionably Healthy. Als voedingsconsulente en healer van (emotionele) blokkades is het haar doel mensen in balans te brengen. Haar praktijk is gevestigd aan de Koninginnegracht in Den Haag. – Website: fashionablyhealthy.nl

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter