We zijn begonnen!

Kunstenares Marilou Klapwijk geeft haar enthousiaste visie op kunst en galeries in Den Haag en omstreken. L2

Zoals beloofd in mijn vorige column zou er een stukje komen over collectieven, kunstenaarsinitiatieven, kunstzinnige samenwerkingen, netwerken of hoe samengestroomde kunstenaars zich ook willen noemen. Maar, ik heb nog niet het idee dat ik ze allemaal gevonden heb. Of genoeg van ze weet om ook maar iets over ze te zeggen…

Oproepje

Dus. Vandaar dat ik het hele boeltje 4 weken voor me uitschuif. Ik ga nog verder op zoek naar die in groepen opererende kunstenaars, die toch minder makkelijk te vinden zijn dan ik dacht.

Ken of ben je er eentje? Laat het mij dan vooral even weten.

Over tot de orde van de dag

Afgelopen weekend openende een nieuw museum. Niet zozeer in Den Haag, maar wel in de buurt. Wassenaar is tegenwoordig het adres van Museum Voorlinden rijker; de collectie van Nederlands grootste kunstverzamelaar Joop van Caldenborg, die we de Caldic Collectie noemen.

Heb je toevallig al een foto voorbij zien komen van mensen die op de bodem van een zwembad rondlopen alsof het niets is? Dan heb je al een glimp opgevangen van één van de werken.

Dat beloofd wat

Verder kan ik er ook nog niks over zeggen. Want precies op het moment dat deze column online gaat ben ik (eigenlijk bij de tandarts, maar daarna dan) onderweg naar Wassenaar.

Maar nieuwsgierig ben ik zeker! Meneer Caldenborgh heb ik natuurlijk nog nooit ontmoet. Maar ik heb wel één of drie keer meegemaakt dat hij, of zijn assistenten, in de buurt waren. Ja, dat leg ik even uit.

Kunstbeurs

Op een kunstbeurs tonen galeries het werk van hun kunstenaars. Die beurzen heb je vrijwel in elke grote stad. In Den Haag hebben we er ook eentje: Art The Hague (Fokker Terminal (Binckhorst), Den Haag) van 5 t/m 9 oktober.

Als ik dan als galerie-assistent aan het werk ben, of er gewoon als bezoeker rondloop, wil er ineens zo’n moment zich voordoen – onaangekondigd – dat er ‘een belangrijk persoon’ voet over de drempel zet. Lees: kunstkoper.

Als windvlaag of lopend vuurtje, gaat het nieuws dan langs alle beursstands. (Geloof me: dat gaat snel!)

Rode Stickers

Soms, soms, laten ze een spoor van rode stickertjes achter. Het teken dat een werk verkocht is. Rode stickertjes zijn dan ook echt een ding in de wereld van de galeries. Soms worden er speciaal voor elke beurs nieuwe aangeschaft. Dat is net zoiets als je gelukssokken aantrekken.

En soms laten ze geen rode stickertjes achter. Dan hangt er een wat onzekere gespannen sfeer. Maar ik heb ook wel eens gezien dat een hele stand van het ene op andere moment ineens vol hing!

Het is een wonderlijke wereld. De wereld waarin kunst een economisch product is en waar niemand opkijkt van bedragen met drie (of meer) nullen.

Beleving

Maar kunst op kunstbeurzen lijkt ook vast te zitten aan hun witte muren en hun formaten die nooit echt uit proportie lijken te vallen. Mocht je meer op zoek zijn naar het experiment en de beleving dan raad ik je aan om op 22 t/m 25 september naar het Spuiplein te komen.

TodaysArt vindt dit jaar (gelukkig) weer midden in de binnenstad plaats. En een deel van het festival is vrij te bewonderen. Maar, dan mis je wel de rest…

Een kaartje kopen is sowieso de beste optie om je te laten wegblazen door ijzersterke combinaties tussen kunst en de nieuwste technieken.

We zijn begonnen!

Om een lang verhaal kort te maken. Er is super veel te doen wat kunst betreft. Het is september. Het nieuwe seizoen is begonnen. Ik zeg: laten we gaan!

Want o ja, je kunt op 30 september ook nog (gratis) de Haagse rondgang: Hoogtij doen. Zo.
Marilou Klapwijk kunstenares Den HaagMarilou Klapwijk, kunstenaresse – ‘Inspiratie is als een stoeptegel. Je struikelt er soms over.’ Als kunstenaar leeft Marilou hardop. Ze relativeert alledaagse mislukkingen en onhandigheden met wat zwarte humor. Resulterend voor het publiek in beeldend werk en presentaties maar, ook in tekst. – Website: http://marilouklapwijk.nl

Vond jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter