Anuschka Odau van Hipaholic

Anuschka Odau van Hipaholic portret in online magazine LEUK070 ( Den Haag ) L

Anuschka (48) werd geboren in Amsterdam en bracht haar jonge jeugd door in Heerhugowaard samen met haar ouders, twee jongere zussen en de teckel. Ze ging naar de School voor Mode en Kleding in Alkmaar en werkte 2 jaar als au pair in het buitenland

Terug in Nederland werd Anuschka hier in Den Haag toegelaten op de Academie van Beeldende Kunsten en ging in Scheveningen op kamers wonen. “Ik vond het een beetje eng, want ik kende natuurlijk helemaal niemand.” Daar kwam snel verandering in en wilde ze niet meer weg.

Inmiddels woont Anuschka al 10 jaar in het Zeeheldenkwartier, wat volgens haar de leukste wijk van Den Haag is.

School voor Mode en Kleding

Anuschka Odau van Hipaholic portret in online magazine LEUK070 ( Den Haag ) S2“Op mijn 8e ben ik naar Heerhugowaard verhuisd en heb daar ruim 10 jaar gewoond. Mijn ouders hebben altijd mijn creativiteit gestimuleerd en na de middelbare school ging ik naar de School voor Mode en Kleding in Zaandam.

Dat was in die tijd daar de enige creatieve opleiding die aansloot op mijn middelbare school. Iedere dag ging ik met de trein naar Zaandam.”

Het plaatje klopte niet

“Ik heb de School voor Mode en Kleding niet echt als prettig ervaren. Ik vond de school en de stad niet leuk, maar ook het reizen ernaartoe vond ik vreselijk. Het complete plaatje klopte niet voor mij. Ik heb wel doorgezet en het afgemaakt.”

Au pair

Anuschka Odau van Hipaholic portret in online magazine LEUK070 ( Den Haag ) S7“Daarna wist ik niet zo goed wat ik wilde; ik was nog niet aan ‘een baan’ toe. Achteraf gezien was ik ook nog best jong. Geïnspireerd door meidentijdschrift de ‘Club’ vertrok ik naar het buitenland om als au pair te werken. Zo belandde ik in Londen en Fort Lauderdale.”

Kunstacademie in Den Haag

“Terug in Nederland werd ik aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag aangenomen. Ik studeerde ‘Monumentaal’ met vakken als fotografie, 3d-ontwerp, zeefdrukken, en tekenen. Ik woonde toen in Scheveningen op kamers.”

Nieuwe vrienden maken

“Ik vond het in het begin een beetje eng; ik kende natuurlijk helemaal niemand, maar via de academie leerde ik veel mensen kennen. Zo bouwde ik al snel hier mijn vriendenkring op.

Veel vrienden woonden in studentenhuizen waar veel feesten waren. We gingen veel uit met elkaar. We gingen dan naar de Zwarte Ruiter op de Grote Markt; dat was daar toen nog de enige tent.”

En toen…

Anuschka Odau van Hipaholic portret in online magazine LEUK070 ( Den Haag ) S3“We waren net afgestudeerd en de banen lagen niet voor het oprapen. We vermaakten ons met een bezoek aan de bioscoop voor 2,50 en een drankje op het terras.

Regelmatig gingen we op stap, soms wel drie avonden in de week! Ik weet eigenlijk niet meer waar we het geld vandaan haalden.” *lacht*

De banenmarkt op

“Na de academie was ik dus eerst een tijdje werkeloos en vond uiteindelijk een baan in de culturele sector bij het Korzo- en Spuitheater. Ik vind die cultuur erg leuk.

Daarna werkte ik op de meubelafdeling bij de Bijenkorf, maar na 2 jaar heb ik die baan opgezegd en zocht een nieuwe uitdaging… ik was een beetje roekeloos in die tijd.”

Oriëntatiecursus interieurstyling

Anuschka Odau van Hipaholic portret in online magazine LEUK070 ( Den Haag ) S6“Eigenlijk was ik een baanhopper. Na de Bijenkorf en een paar uitzendbaantjes belandde ik bij Hotelschool Den Haag. Rond 2000 begon het écht te kriebelen; ik wilde creatief werk gaan doen.

Ik ben een oriëntatiecursus interieurstyling gaan doen bij Artemis en kwam bij V&D terecht als etaleur. Daarnaast deed ik ook freelancewerk voor tijdschriften bij Sanoma Uitgeverij.”

Etaleursvak

“Zo rolde ik in het etaleursvak, maar twijfelde toch nog of dat wat voor mij was. Tot ik in 2006 bij de kledingketen WE kwam te werken en daar ben ik heel lang gebleven.”

De start van Hipaholic

Anuschka Odau van Hipaholic portret in online magazine LEUK070 ( Den Haag ) S5“Naast mijn werk in loondienst was ik bezig met het opzetten van mijn eigen bedrijf Hipaholic. Op Marktplaats verkocht ik destijds mijn eigen kleding en woonspullen. Dat vond ik zo leuk om te doen dat ik mijn eigen webshop begon met vintage- en handgemaakte spullen.”

Waardering

“Hierdoor bloeide mijn creativiteit weer helemaal op. Ik merkte de waardering van mijn klanten en dat stimuleerde mij om door te gaan. Het is toch wel een grote drijfveer dat mensen waarderen wat je doet.”

Het is toch wel een grote drijfveer dat mensen waarderen wat je doet.

Styling en fotografie

Anuschka Odau van Hipaholic portret in online magazine LEUK070 ( Den Haag ) S8“Voor mijn webshop met woonaccessoires deed ik altijd zelf de styling en fotografie, wat ik geweldig vond om te doen. Na een paar jaar stopte ik met de webshop om verder te gaan met styling en fotografie.

Eigenlijk ben ik altijd wel bezig met fotografie. Ik zie in alles een foto. Zelfs op vakantie kan ik dat niet uitzetten.”

Workshops en Instatour

“Sinds dit jaar geef ik ook workshops op het gebied van fotostyling en Instagram én organiseer ik samen met de PR-kliniek de Instatour. Hierin komt alles samen! Ik vind het allemaal fantastisch om te doen en dat had ik nooit gedacht.

Het is een spannend jaar geweest voor mij, maar ik werk samen met leuke ondernemers en ontmoet veel nieuwe mensen… en het kan alleen maar leuker worden!!!”

Vragen en antwoorden

Waar ben je trots op?  “Trots ben ik op dat ik alles wat ik nu doe helemaal zelf heb opgezet. Zo werd ik uitgenodigd om naar Frankrijk te komen om een paar blogposts te maken en heb er gelijk een vakantie van gemaakt. Dat heb ik toch maar bereikt.”

Anuschka Odau van Hipaholic portret in online magazine LEUK070 ( Den Haag ) S4Heb je nog andere hobbies en passies?  “Thuis was er altijd muziek. Ik wilde ook wel zangeres of muzikant worden. Nog steeds ben ik veel met muziek bezig en ga regelmatig naar concerten. En het strand natuurlijk… misschien ook de reden dat ik hier nog steeds woon.”

Waar droom je van?  “Een eigen ruimte met een mooi atelier waarin ik kan werken en workshops kan geven.”

Wat is je grootste valkuil?  “Mijn enthousiasme. Ik ga ergens voor… niet afwachten, maar doen. Is ook mijn kracht, maar ik voer alles het liefst tegelijk uit.”

Wat is je grootste kracht?  “Ik probeer van de dingen die ik doe een feestje te maken en die energie over te brengen. Van enthousiaste mensen word ik zelf ook weer blij. Lukt het niet, dan klikt het niet… maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.”

Anuschka’s leukste van 070

Plekje  Het strand, dat is de reden waarom ik in 070 ben gebleven.
Terras  De boot bij Café De Bieb.
Eetcafé  Momfer de Mol in de Oude Molstraat Den Haag; hier kun je heerlijk kaasfonduen. Daar ben ik dol op!
Winkel  Bar en Zo in de Prins Hendrikstraat Den Haag; leuke mix van koffiebar en vintageshop. Lekkere smoothies ook!
Bar  De wijnbar Grapes & Olives in Den Haag; gezellige wijnbar met heerlijke wijn en hapjes. Ook een gezellig terras.
Band  Pearl Jam; heerlijke muziek om bij uit mijn dak te gaan.
Stad  San Francisco; relaxte stad met een Europese uitstraling.

Meer info over Hipaholic

Ga naar de [website], [Facebookpagina] en/of [Instagram].

Of neem deel aan één van Anuschka’s workshops en/of de Instatour door het Zeeheldenkwartier.

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter