Ron ‘Funkytown’ Christoffel, dj en partyorganisator

Ron Christoffel Funky Town Wij zijn Leuk!070 portret L

Ron (54) is “Nederlands met een Indisch tintje”. Zijn opa en oma kwamen met de boot vanuit Nederlands Indië naar Nederland. Ron is de op één na oudste uit een groot gezin. Hij heeft twee twee zussen en drie broers. Hij woont samen en heeft twee volwassen zoons,

Op het College Simon Stevin ging Ron naar de mavo en havo, maar al snel kwam de klad erin en stortte hij zich geheel op de muziek… “als een uit de hand gelopen hobby”.

Ron Christoffel Funky Town Wij zijn Leuk!070 portret S0Ron heeft vorig jaar 070 verlaten voor Zoetermeer en heeft het daar erg naar zijn zin… maar zijn Haagsche en Indische roots raakt hij niet zomaar kwijt. Ron’s uitgaansroots zijn een grote verbindende factor met Den Haag en Scheveningen.

Soul met de capital S

“Ik draai Soul met de capital S. Ik draai van James Brown tot Beyoncé; van hedendaags en weer terug. Soul 2 Soul, want ik draai twee soorten soul: nieuwe en oude.

Soms een enkele dance classic tussendoor en alles nog steeds ouderwets van cd. ‘Belle Amie-muziek’… als je niet weet waar dat voor staat, ben je waarschijnlijk te jong en vraag je het maar aan je ouders.”

Buurtcentrum Kreade

“Toen ik 12 jaar was kwam ik in aanraking met muziek. Nee, eigenlijk begint mijn verhaal bij buurtcentrum ‘Kreade’; ik was toen 10–11. Terwijl de rest onder de 16 er om 18 uur uit moest, mocht ik blijven vanwege mijn Tafelvoetbalkwaliteiten!”

Teejater in Naaldwijk

“Daarna – van mijn twaalfde tot veertiende – ging ik naar Teejater in Naaldwijk. Dat was op zondag. We namen de gele bus van 13:25 uur vanaf Dekkershoek en waren om vijf voor twee in Naaldwijk. Om 14:00 uur ging de zaal openen om kwart over twee gingen de deuren alweer dicht. Dan waren er al zo’n 1.500 man binnen!

Rechts zaten de mensen uit de grote stad – links mensen uit de omgeving. Daar bleef je tot 12 uur ’s  avonds en ging je met de laatste bus terug. Miste je die, dan moest je lopen… ook niet erg áls je met een clubje was.”

Belle Amie

Ron Christoffel Funky Town Wij zijn Leuk!070 portret S3“Op een gegeven moment mocht je ook ’s zaterdags en ’s vrijdags weg en belandde ik in Belle Amie. Ik voelde me in de ‘onderwereld’… net als in de film: donkere mannen en blonde vrouwen op hakken.

Dat was 1981. In die tijd had iedereen zijn eigen plek: Aozora, Marathon, Belle Amie. Belle Amie was een begrip voor échte funkmuziek. Een van de eerste dj’s was Johnny Rodriques (van de hit Hey mal yo).”

De Rollerskate

Ron Christoffel Funky Town Wij zijn Leuk!070 portret s Rollerskate Scheveningen“Naast Belle Amie zat Pam Pam; die tenten hoorden bij elkaar. De eigenaar Peter Tetteroo was de oprichter van Teeset; vandaar de naam ‘Belle Amie’. Uiteindelijk draaide ik in de Belle Amie op zondag tijdens een talentenjacht.

Toen de Palace Promenade gebouwd werd, verhuisde de bowling die boven de Belle Amie zat daarheen. Peter had in de VS – in de tijd van Studio 54 – zogenaamde Rollerrings voor de jeugd gezien. Hij kreeg het idee de bowlingbanen egaal maken en om te toveren tot een rollerskatebaan.”

Allemaal leuke jongens

“En zo ontstond de Rollerskate. We waren zeven dagen in de week open. Ik ging daar draaien en er werkten allemaal leuke jongens die de meisjes aantrokken. In 1982 hadden we 1 miljoen bezoekers!

De tijd van Belle Amie en de Rollerskate was mijn leukste tijd. ”

Het begin van de Funkytown Parties

“Na de Belle Amie volgden The Beachbar in Kijkduin, de Confetti’s, Corniche Club… The New Game. Eind jaren tachtig begin negentig kwam er de klad in en ben ik zelf feesten gaan organiseren – het begon met de Funkytown Parties in de Houtrustrotonde.”

R Kelly in de Houtrustrotonde

Ron Christoffel Funky Town Wij zijn Leuk!070 portret S5“Het was 1992 dat het bookingsbureau Powerplay mij benaderde en vroeg of ik een upcoming artiest wilde voor een leuke prijs. Zo boekte ik R Kelly… voor weinuuuugh. Toeval was dat net dat zijn plaatje ‘She’s got That Vibe’ in de hitlijsten begon te stijgen. Het feest raakte zo goed als uitverkocht en er werd nog lang over nagepraat. Zo is het een beetje gegaan.”

Zelf organiseren

“Nu organiseer ik iedere twee maanden Funkytown Parties in The Harbour Club Scheveningen en Soul 2 Soul Parties in Clooney Zoetermeer die tot nu toe nog steeds goed bezocht worden.”

Innovatie van de Indorock

Ron Christoffel Funky Town Wij zijn Leuk!070 portret S2“Wat ik wel heb: ik maak mij al een tijdje zorgen over mensen die veel hebben met Pasar Malam enzo. Zij blijven bij hun Indorock-bandjes, maar hoe moet het dan met de volgende generatie? Als ze niet op tijd innoveren, is er straks niets meer voor de volgende generatie.

Om aansluiting te vinden tussen de oude Indorockers en de jongeren, heb ik mij dan ook gemengd in diverse organisaties van Indorock-feestjes ‘Kumpulan’. We moeten meegaan met de tijd… men zou ook dj’s moeten programmeren om die aansluiting met de volgende generatie te houden.”

Laten inhuren

“Naast het organiseren laat ik me ook inhuren door diverse organisaties, maar ook soms een privéfeest. Voor de komende maanden heb ik best veel boekingen staan. Waar ik draai kun je op Facebook vinden.” *onderaan vind je de link*

Jubileumjaar

Ron Christoffel Funky Town Wij zijn Leuk!070 portret S6“Volgend jaar ben ik alweer 35 jaar dj en organiseer ik ook alweer 25 jaar de Funkytown Parties. Ik ben nog aan het verzinnen hoe ik dat ga vieren.” *lacht*

Hoe lang blijft dit nog gaan?

“Af en toe vraag ik mijzelf af: hoe lang blijft dit nog gaan? Maar zolang je nog in de markt ligt en ze je nog vragen… en je moet het natuurlijk zelf leuk blijven vinden, anders wordt het tijd om te stoppen!”

Vragen en antwoorden

Wat was je beste beslissing?  “Interesse voor muziek.”

Heb je je hobbie of passie geërfd?  “Ja, van mijn vader. In de jaren zestig trad hij met zijn bandje op en draaide zijn muziek in de pauzes. Laatste Google-de ik op zijn naam en vond het allemaal terug.”

Wat zijn je passies? “Ben eigenlijk geen prater, maar kan over drie dingen heel goed praten: muziek, feestjes en Indonesië waar ik vaak mijn vakanties doorbreng.”

Heb je een leuke verslaving?  “Ik ben net gestopt met drop eten!”

Waar ben je best trots op?  “Op hoe ik in het leven sta, en wat ik doe. Ik vind het gewoon leuk. Wat mij trots maakt? Of het nou 10 of 500 man zijn op de dansvloer, maakt me niet uit. Máár dat ík ze aan het dansen krijg. Dat de mensen op het einde van de avond mij komen bedanken. Dát is leuk. … en dan vragen wanneer de volgende party is.

Ook ben ik trots op dat ik nog steeds muziek draai van mijn generatie… en dat diverse dj’s als Chucky en Paul Elstak – die ook opgegroeid zijn met die ‘oldskool’ muziek – het toch onwijs leuk vinden om hun muziekroots weer te horen… Paul zei dat laatst nog.”

Ron Christoffel Funky Town Wij zijn Leuk!070 portret S8Waar vecht je voor?  “Mijn relatie en iedereen die me lief is: familie en goede vrienden.”

Wat is je valkuil?  “Mijn gezondheid up-to-date houden.”

Waar erger je je aan?  “Mensen die zeggen dat er voor hun te weinig te doen is.”

Hoe zou je jezelf omschrijven?  “Bescheiden, maar misschien vinden anderen dat niet.”

Wat zou je de lezer willen meegeven?  “Het is een tegeltjeswijsheid en ik heb het tegeltje zelf ook: ‘wacht niet tot later, want als later eerder komt, ben je te laat’. Daar sta je natuurlijk bij stil als je zelf ouder wordt.”

Ron’s leukste van 070

Straat  Strandweg, omdat deze aan het enige echte strand ligt!
Restaurant  FatKee en Kee Lun, één van lekkerste plekken van Den Haag om Kantonees te eten (dus geen gewoon chinees eten).
Café  Cafe 2005; voor 10,- op zondag heerlijk Indisch eten – zolang de voorraad strekt!
Club  The Harbour Kitchen Club in Scheveningen, omdat ik daar mijn Funkytown Parties geef!
Strandtent  The Boomerang Beach Club; daar geef ik mijn Summer Breeze Soul Beach Parties!
Festival  Java Jazz Festival Jakarta; Goede progammering & toch betaalbaar ! (Tja, alleen die reis erheen nog.)
Boek  Levenslang in Bangkok; het greep me aan. In één keer uitgelezen tijdens mijn vakantie in Thailand.

Meer info over Ron

Ga naar Ron’s [Facebookpagina].

Of ga gewoon eens swingen op één van zijn parties in de Harbour Club (Funkytown Parties) of in Clooney’s te Zoetermeer (Soul 2 Soul Parties). Je vind de datums op zijn Facebookpagina.

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter