Reinoud Douwes van Boekhandel Douwes

Reinaud Douwes portret LEUK070 Boekhandel Douwes L

Reinoud (68) is geboren en getogen in Den Haag. Woonde enige jaren in het buitenland en nu alweer jaren in Voorburg. Zijn vrouw is overigens ook Haagse. Ook hun kinderen wonen en werken in 070.

Reinoud is uitgever, antiquaar en mede-eigenaar Boekhandel Douwes. Hij heeft een lange boeiende loopbaan achter de rug en geniet nu van zijn droom die hij met drie goede vrienden werkelijkheid heeft gemaakt.

Ook is Reinoud een ware levensgenieter en zo weet hij heel veel fijne plekjes in 070. Deze vind je allemaal onderaan dit portret.

Martinus Nijhoff

“Mijn passie voor boeken heb ik van mijn vader geërfd. Mijn vader was boekhandelaar in Den Haag en na de HBS solliciteerde ik brutaal bij Martinus Nijhoff; in die tijd één van de vijf grootste boekhandels ter wereld.”

Het vak leren

“Twee jaar daar en diverse functies, vertrok ik naar Schotland en later Parijs om ook daar in boekhandels het vak te leren. Uiteindelijk terug bij Martinus Nijhoff als export manager wat er op neer kwam dat ik crica 8 maanden per jaar over de wereld zwierf. Dit heb ik tot 1980 volgehouden.”

Terug in Den Haag

“Weer terug in Den Haag nam ik Boekhandel Synthese op het Lange Voorhout van mijn vader over – tot in 1999 boekhandel van Stockum en Synthese fuseerden. Niet lang daarna nam ik samen met Jan-Carel Diecken een uitgeverij in Den Haag over. En zo werd ik uitgever van beroep.

In 2008 hebben we de uitgeverij verkocht maar bleef ik tot mijn pensioen in 2013 aan als adviseur.”

Met pensioen

“Dat pensioen vond ik niets! Daarom ben ik met Antiquariaat Otia begonnen. Eerst vanuit huis, niet lang daarna kwam de begane grond vrij in het pand aan de Laan van Copes van Cattenburch waar mijn dochter haar ‘I love Homework’ (huiswerkbegeleiding) heeft. Daar kwamen al snel veel oud collega’s,  vrienden en bekenden regelmatig langs; meestal rond borreltijd…”

Nieuwe plannen

“En juist die gesprekken onder het genot van… leidde tot de plannen om in Den Haag een nieuwe goed gesorteerde ‘ouderwetse’ boekhandel te beginnen. Toen het pand hoek Herengracht/Prinsessegracht  leeg kwam – omdat Van Stockum verhuisde naar het Spui – werden de plannen realiteit.”

Reinaud Douwes portret LEUK070 Boekhandel Douwes S1Opening Boekhandel Douwes

“Samen met Peter van Andel (ex-directeur van Van Stockum), Marijke Verwijs (eigenaresse van het pand) en Jan Carel Diecken (mijn oud partner bij de uitgeverij) – allen met pensioen – openden we Boekhandel Douwes in mei 2015.”

Nieuwe Juridische Boekhandel

“In februari van dit jaar openden we de Nieuwe Juridische Boekhandel. Hiermee is onze droom verwezenlijkt; een boekhandel met een hele grote selectie  literatuur, geschiedenis, politiek, rechtswetenschappen… én natuurlijk treinen in de diverse talen. Dit aangevuld met mijn antiquariaat en ja… óók weer een uitgeverij.”

Reinoud’s leukste van 070

Straat  Het Lange Voorhout!! Daar ben ik ook letterlijk geboren, hele jeugd gewoond en zolang mijn ouders daar woonden de plek waar ik thuiskwam. Veel meegemaakt veel plezier gehad. Mooiste plein van Europa.
Maar ook de Denneweg – wat als het ware de slagader van het Lange Voorhout was – want daar waren de winkels.
Winkels  Bosman Wijnkopers op de Fred; dat komt omdat ik – wijnliefhebber – de eigenaar Nico McGough al zooooooo lang ken… vanuit de Denneweg.
Jazz Center (Wagenstraat, Den Haag); vanwege de aanwezige (menselijke) kennis en mooie voorraad.
Uiteraard Boekhandel Douwes – Maar dat is logisch.
Markt Boekenmarkt Lange Voorhout en in de winter op Het Plein. Omdat ik vanaf het begin tot circa 1990 daar ook een kraam had. Met de toenmalige collega’s heb ik nog veel contact. Elke donderdag jaar in jaar uit drinken we – na over de boekenmarkt te zijn gelopen – nog koffie samen.
Lunchroom  Foodzie (Herengracht, Den Haag) – onze zorgzame (bijna-)buurman en zijn uiterst charmante dames. Ideaal: goede snelle smakelijke maaltijd voor redelijke prijzen. Heb je haast? Dan lukt dat ook, maar laat het even weten (weet ik uit ervaring).
Dineren  Voor of na het Filmhuis: BIT Grill and Café (Buitenhof, Den Haag), en recentelijk in het Filmhuis ook zeer smakelijk gegeten.
Cotton Tree by Dimitri; ja, waar anders? Op het Lange Voorhout. Zeker bij mooi weer.
Café  De Kleine Witte” (Mallemolen, Den Haag). Voor mij blijft dat overigens ‘Balemans’. Dit, omdat ik daar al kom vanaf de zestiger jaren en één van de vele schoolspijbelaars was die daar uren doorbracht om maar niet op school te zijn. Eeuwig dankbaar ben ik de oude Sjaak, hoe hij ons toen in bescherming nam als de conciërge weer eens op z’n Berini langskwam met de bedoeling ons te betrappen op spijbelen- en wij verscholen stonden in de bier opslag. Maar uiteraard ook De Posthoorn op het Lange Voorhout.
Strandtent  Barbarossa (Zwarte pad, Scheveningen). Anne is de liefste gastvrouw van alle strandtenten op aarde. Hierdoor kom ik nooit meer bij andere strandtenten langs de Noordzee. Daarnaast is mijn dochter – die daar tijdens haar studententijd heeft gewerkt – recentelijk door de Haagsche Ambtenaar van Dienst in het echt verbonden en heb ik – mede – dankzij onder andere deze plek (en gastvrouw) de mooiste 36 uur van m’n leven meegemaakt.
Band  Beste band voor mij – met stip: Golden Earring; mee opgegroeid. Cesar kwam vroeger regelmatig in de boekhandel van m’n vader. Rinus zijn dochter en mijn dochter speelden samen – en sprak je elkaar bij het ophalen van je kind.
Muziek  Maar ben meer een Jazz-fan: Keith Jarrett, Marcin Wasilewski, Brad Mehldau, Avishai Cohen, Manu Katche, maar zeker ook Wolfert Brederode… o.k. geboren in Wassenaar en conservatorium Den Haag, dus bijna 070.
Boek of auteur, en waarom?  Ik lees veel – kan ook niet anders. ‘De hoorn des overvloeds’ ligt elke morgen voor mijn ogen als ik de winkel binnen kom. Daardoor is er een voortdurende spanning van: dat en dat en dat wil ik ook lezen, maar dat gaat niet. Wat wel gaat: elke nieuwe titel van Ian McEwan, Philippe Claudel, Paul Austen – en nog wel een paar. Maar dan moeten er niet te veel nieuwe non-fictie boeken tussendoor uitkomen. Zo las ik de afgelopen weken tijdens mijn vakantie het boek van Christina Lamb ‘Farewell Kabul’ mateloos interessant en zo knap, vlot geschreven…. wel 640 pagina’s en dus enige dagen niet echt aanwezig… vrees ik.

Meer info over Reinoud

Ga naar de [website] en/of [Facebookpagina].

Of loop gewoon eens binnen bij Boekhandel Douwes (Herengracht 60, Den Haag) en snuif de heerlijke geur van echte boeken op. Grote kans dat je Reinoud zelf daar tegen het lijf loopt. Er is trouwens ook een zitje en gratis koffie voor als je niet direct kunt besluiten welk boek het gaat worden.

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter