Kaas en kunstinitiatieven

Kunstenares Marilou Klapwijk geeft haar enthousiaste visie op kunst en galeries in Den Haag en omstreken. L2

Als je probeert een tosti te maken zonder kaas… Dan heb je eigenlijk gewoon twee losse geroosterde boterhammen met wat zwevende overige ingrediënten. Ook pizza is denk ik zo’n fantastische take-a-way geworden dankzij de kaas. Gesmolten kaas laat gewoon alles aan elkaar plakken.

Plakken

Dat is een mooie eigenschap. Ook eentje die je als mens goed kan gebruiken. Handig als je een gezin groot wilt brengen. Handig als je een miljoenenbedrijf wilt beginnen. Als je een kunstinitiatief op poten wilt zetten. En die overigens graag op poten wilt houden als het zover is.

Huiswerk

En daarmee ben ik bij mijn ‘beloofde’ onderwerp aangekomen: het kunstenaarsinitiatief in Den Haag. Nu moet ik wel zeggen dat ik bijna had gedaan alsof ik het vergeten was. Maar dat gaf me een gevoel van; je huiswerk niet hebben gemaakt en er geen goede reden voor hebben.

Lange lijst

Inmiddels heb ik hier een lange lijst voor me liggen met alles wat ik me qua Haagse kunst kon bedenken. En om ze te rangschikken staan ze op nutteloze alfabetische volgorde.

Vaag begrip

Kunstenaar is niet voor niets een vaag begrip. Sommige van ons doen zich weleens voor als organisator, projectleider of directeur. Dat kan gewoon.

Daarnaast zien we – in ieder geval in het kunstenaarsinitiatief waar ik onderdeel van ben – toch ook het organisatorische en het curatorschap als onmisbare discipline in die kunst.

En daar liep ik ongeveer vast

Maar de hele kunstwereld als kunstenaarsinitiatief? Dat lijkt me toch niet te kloppen. En toen moest ik dus ineens gaan formuleren wat iets dan precies anders maakte dan iets anders. En daar ongeveer ligt de reden van het niet maken van mijn huiswerk.

Althans…

Tijdens mijn studie illustratie heb ik ooit een keer een tien gehaald vanwege overproductiviteit. Ik dacht laten we dat nog eens toepassen en de hele lijst presenteren onder deze column, op de alfabetische volgorde, met hyperlinks.

Nee, grapje! Ik heb er zes voor je uitgezocht: het kunstenaarsinitiatief in Den Haag. De lijst is overigens op te vragen.

Het kunstenaarsinitiatief in Den Haag

A Happy Family (AHF)

Een netwerk van verschillende disciplines die individueel een bijdrage leveren aan het platform van ieders werk. Organiseren evenementen, lezingen en exposities. www.ahappyfamily.nl

Windmakers

Stellen workshop-, expositie- en atelierruimte beschikbaar, waar de ontwerpers zelf ook werken en hun werk tentoonstellen. www.facebook.com/windmakers

Billytown

Een ‘artists-run-gallery’. Deze galerie deed afgelopen winter ook mee aan de Art Rotterdam. www.billytown.nl

MIAW

Toegankelijke broedplaats waar creativiteit in de breedste zin van het woord voorop staat. www.miaw.nl

Quartair

Initiëren samenwerkingen met kunstinstellingen in het buitenland, met uitwisselingen en exposities in De Broodfabriek. www.quartair.nl

De Besturing

Groot ateliercomplex op de Binckhorst, waar van tijd tot tijd een kunst gerelateerd evenement plaats vindt. www.debesturing.nl
Marilou Klapwijk kunstenares Den HaagMarilou Klapwijk, kunstenaresse – ‘Inspiratie is als een stoeptegel. Je struikelt er soms over.’ Als kunstenaar leeft Marilou hardop. Ze relativeert alledaagse mislukkingen en onhandigheden met wat zwarte humor. Resulterend voor het publiek in beeldend werk en presentaties maar, ook in tekst. – Website: http://marilouklapwijk.nl

Vond jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

1 Reactie
Hanneke Broekema

Weer zo’n fijne column over nieuwe kant van de kunstwereld! 2

Laat een reactie achter