Lawrence Kwakye, kunstenaar en ontwerper

Lawrence Kwakye - Imprint - Kunstenaar Ontwerper - LEUK070 - L

Lawrence (44) is half Ghanees en half Hongaars, werd geboren in Utrecht en groeide op in Wassenaar. Hij komt uit een levendig gezin en heeft nog een jongere zus. “Wanneer wij vroeger uit eten gingen met zijn allen waren we moeilijk te plaatsen. We hebben allemaal net even een ander kleurtje.”

Voor zijn studie woonde hij in Eindhoven en verhuisde terug naar 070 en reisde voor zijn werk heen en weer naar Hoofddorp en Amsterdam. Inmiddels woont Lawrence alweer 16 jaar – waarvan 12 met zijn vrouw Simone – in Den Haag. Samen hebben zij een dochtertje Livia en wonen ze in “de gezellige Bomenbuurt”.

Als we Lawrence vragen zichzelf te omschrijven is het antwoord: “Ik ben nieuwsgierig en een doorzetter. Soms vind ik mijzelf een gelukkige pechvogel.”

Levendig gezin

“Ik kom uit een levendig gezin. Ik heb nog een jongere zus. Wanneer wij vroeger uit eten gingen met zijn allen waren we moeilijk te plaatsen. We hebben allemaal net even een ander kleurtje. Mijn Ghanese vader was het donkerst daar tussenin zaten mijn zus en ik en dan kwam mijn blanke moeder uit Hongarije met donker haar. Onze voertaal was een mix van Hongaars en Nederlands.”

Eigen gezinnetje

“Inmiddels woon ik al 12 jaar met mijn vrouw Simone op de Berberisstraat en in 2006 is onze dochter Livia erbij gekomen. We hebben een hoek-/portiekwoning op de eerste etage en grondig verbouwd toen we er kwamen wonen… ik kan mij nog goed herinneren dat Livia haar eerste stapjes deed van onze bank naar de eetkamertafel.”

“… wanneer mensen niet erkend worden of hun potentie wordt genegeerd omwille van het systeem.”

Tekenen en schilderen

Lawrence Kwakye - Imprint - Kunstenaar Ontwerper - LEUK070 - jong - S“Eigenlijk waren het mijn peetouders die al heel vroeg mijn ouders erop wezen dat ik heel goed en zeer fijn met mijn handen kon werken. Ik had een lagere school met veel aandacht voor creatieve vakken zoals tekenen, schilderen, muziek en toneel et cetera… dit dankzij een schooldirecteur die van kunst hield.

Die schooldirecteur was bevriend met mijn ouders en adviseerde hen om een ezel en olieverf voor mij te kopen. Ik geloof als kerstcadeau in 1985! De verf en een klein doekje nam ik mee naar Zwitserland tijdens onze jaarlijkse skivakantie. Daar maakte ik mijn eerste schilderij, een winterlandschap.”

Design Academy in Eindhoven

“Als kind was ik naast tekenen ook veel bezig met dingen maken. Vooral uit karton. Verbouwde mijn skelter, mijn kamer en maakte een computer van karton voor een toneelstuk op school. Ik kom uit een artsengezin dus studeren vonden mijn ouders belangrijk, maar dat was niet echt mijn ding.

Het was weer die schooldirecteur die een boek over industriële vormgeving voor me kocht. In Nederland was toen één opleiding die volledig gericht was op design. Toen nog AIVE (Academie Industrieële Vormgeving Eindhoven), nu de Design Academy. Ik heb me aangemeld en werd toegelaten.”

Terug naar 070

“Na mijn studie aan de Design Academy in Eindhoven, inmiddels 16 jaar geleden, ben ik in Den Haag gaan wonen. Voor mij een vertrouwde regio want ik groeide op in Wassenaar.”

“Het is vooral belangrijk als je jezelf kan openstellen voor je omgeving met zo min mogelijk vooroordelen naar de ander.”

Aan de slag als ontwerper

Lawrence Kwakye - Imprint - Kunstenaar Ontwerper - LEUK070 - wandkleed clutch - S“Ik heb ruim 10 jaar in Hoofddorp en Amsterdam bij ontwerpbureau’s voor beurzen en evenementen gewerkt. Ik maakte in teamverband ontwerpen en concepten voor grote stands. Het ging dan vaak om mooie ruimtes met barren en loungebanken waar onze klanten hun producten of diensten presenteerden en contacten ontvingen. Een soort ruimtelijke reclame. Veel werk achter de computer, maar ook op lokatie aanwezig zijn tijdens de opbouw in de beurshal.

Dit heb ik tot 2010 gedaan en had in die tijd een atelier aan huis waar ik mijn passie uitoefende: ‘schilderen’. Wat begon op mijn dertiende werd in 2010 mijn roeping.”

Ontslag nemen en mijn eigen atelier

“Ik nam ontslag bij mijn werkgever en huurde een antikraakatelier! In 2012 verhuisde ik naar mijn huidige atelier in broedplaats: ‘De Verlichting’, een initiatief van Conceptors.”

Meer dan alleen doeken

“Als kunstenaar met een designachtergrond kan ik niet laten om op een productachtige manier naar mijn werk te kijken. De grens tussen kunst en design is dan ook de laatste jaren behoorlijk aan het vervagen en dat vind ik spannend. Zo ben ik mij met mijn werk gaan richten op het interieur en beschilder ik naast doek, wandkleden en lampen met als basismateriaal jute. De tassen zijn daar later bij gekomen.”

Mijn eigen brand ‘Imprint’

Lawrence Kwakye - Imprint - Kunstenaar Ontwerper - LEUK070 - Gitaar S“Met de bewerkte jute toegepast op verschillende materialen kan ik mij onderscheiden als kunstenaar en designer. Ik wil graag een wereld in bewerkte jute verbeelden.

Op dit moment werk ik aan een eigen brand (red: merk): ‘Imprint’. Met je eigen merk of label sta je meer op jezelf, ben je minder galerie gebonden en ligt het voor de hand om ooit zelf een inspirerende plek te maken waar mensen jou werk kunnen ervaren en kopen.”

Samenwerkingen

“Verder werk ik samen met onder andere Mooistukken.nl in Voorburg waar we photoshoots van hun vintage meubels in combinatie met mijn werk doen. Ook hangen daar enkele stukken van mij.

Lawrence Kwakye - Imprint - Kunstenaar Ontwerper - LEUK070 - Glow in the dark - Basgitaar SValkyrie Guitars (Den Haag) heeft mij gevraagd om Imprint toe te passen op een gitaar. We zijn nu bezig met een glow in the dark gitaar in Imprint stijl!”

Nadenken over een betere wereld

“Naast schilderen en ontwerpen denk ik graag op een creatieve manier na over een betere wereld vandaar ArtMotivator.com. In een co-creatie zijn wij nu met een klein team 2 jaar bezig bezig met een spel over maatschappelijke waarden.

Als kunstenaar probeer je mensen vaak anders naar dingen te laten kijken, te confronteren of te inspireren. Dit is iets van alle tijden en geeft inzicht over wat er in een maatschappij leeft en hoe wij over dingen denken. Je kunt een schilderij maken, maar er zijn ook nog andere manieren om betekenissen naar voren te laten komen.

Voor mij is een spel een mooie interactieve vorm om mensen dingen te kunnen laten ervaren op een niet belerende manier. Uiteindelijk wil ik mensen bewust maken van het feit dat we naar een ander soort samenleving toe moeten en dat we daar veel meer aan kunnen doen dan dat we denken. Ik heb het niet over idealisme, maar eerder over verantwoordelijkheid voor jezelf en voor anderen voelen.

Het lijkt me ontzettend gaaf wanneer we straks met zoveel mogelijk mensen ‘The MEWE Game’ kunnen spelen. Hoop dat we volgend jaar kunnen beginnen met uitproberen.”

Exposeren

“Afgelopen weken had ik een expositie in Knokke en Roermond in de ECI Fabriek. Ook ben ik in gesprek met een woonwinkel in Helmond om mijn werk in te tonen. Volgend jaar wil ik in een kasteel gaan exposeren en heb ik een expo gepland in het Reghthuys in Nieuwkoop (red: circa 40 km van 070).”

Vragen en antwoorden

Wat was je beste beslissing?  “Mijn baan opzeggen. Ben nu dichter bij mezelf dan ooit!”

Waar ligt je hart, je hobbies en je passies en deel je deze met anderen?  “Ik ben een nieuwsgierig mens en hou ervan als ik erachter kom wanneer dingen anders zijn dan ze lijken. Heb wat vrienden die dit heel goed begrijpen!”

Wat zou je heel erg graag willen; waar droom je van? “Het lijkt me leuk om ooit mijn eigen leefomgeving te ontwerpen. Niet alleen een huis, maar alles eromheen… meer een soort inspirerende leefwereld waar ik met vrienden mij volledig kan uitleven.”

Wie is je grootste voorbeeld in het leven?  “Ik geloof niet meer echt in voorbeelden. Het is vooral belangrijk als je jezelf kan openstellen voor je omgeving met zo min mogelijk vooroordelen naar de ander. Echt vrij zijn en echt onafhankelijk! Het is goed zoals het is, niks moet verlangen mag!”

Waar ben je onwijs trots op?  “Ik ben trots op de brede kijk op het leven die ik heb kunnen ontwikkelen. Onzekerheid bied ook nieuwe inzichten, denk ik.”

Waar vecht je voor; waar mag niemand aankomen?  “Voor mijn eigen identiteit.”

Wat is je grootste uitdaging?  “Mijn grootste uitdaging is nog steeds om kinderen iets te leren of uit te leggen. Het is uitdagend om moeilijke dingen in het leven tot iets eenvoudigs terug te brengen wat oprecht is… want bij kinderen val je snel door de mand!”

Wat raakt je; wat is je grootste ergenis?  “Het raakt me wanneer mensen niet erkend worden of hun potentie wordt genegeerd omwille van het systeem.”

Ochtend- of avondmens?  “Ik ben in de ochtend het meest fris, maar dat ligt natuurlijk aan hoe goed ik geslapen heb. Tijdens vakanties kan ik soms niet slapen dan maak ik een nachtwandeling. Het kan zo lekker stil en vervreemdend zijn ’s nachts. Levert zo nu en dan ook een schilderij op.”

Laatste ontdekking?  “Laatst heb ik volledig vegetarisch gegeten bij Love and Peas best een uitdaging voor een vleeseter als ik. Was erg lekker en origineel!”

Waar kun je heel erg om lachen?  “Ik lach soms om hoe bizar dingen in het leven kunnen zijn en hoe mensen daarmee omgaan. Dit is iets heel persoonlijks. Er is één vriend waar ik heel goed mee kan lachen.”

Lawrence’ leukste van 070

Huisdier  De Kat; sommige kunnen jou negeren en lekker arrogant kijken!
Winkel  De Leerlooier (Beresteinlaan Den Haag); is lekker spannend en divers en er komt geen einde aan!
Café  Café Franklin; beetje Amsterdam in Den Haag of mag ik dat niet zeggen??
Festival  Het Submarine Festival op de Binckhorst; leuk los …verrassend.
Band  Blaudzun; mannelijk melancholisch en kwetsbaar, zeer overtuigend!
Boek  Allemaal andersdenkenden van Geert Hofstede; herken mijzelf erin.
Goed doel  SOS kinderdorpen; onze kinderen zijn de toekomst en zij kunnen er niks aan veranderen waar ze opgroeien.

Meer info over Lawrence

Ga naar de [website] en/of [Facebookpagina].

Of loop eens binnen bij een expositie van Lawrence en bewonder zijn werk in real life.

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter