Chakra’s in balans

balans-energie-chakras_den-haag_jenske-moermand_column_leuk070_l

Het is één van de dingen die ik altijd check bij m’n cliënten in m’n praktijk aan de Koninginnegracht: dé chakra’s.

Cliënten komen bij me met fysieke klachten. Naast het checken van vitamine-tekorten, energetische blokkades, waar de klacht vandaan komt en hoe we de balans terug kunnen brengen, check ik dus ook of de chakra’s in balans zijn. Of de energie wel goed stroomt.

Als dit niet het geval is, geef ik healing zodat de chakra’s in balans komen. Daarbij adviseer ik zo nodig wat de cliënt mag aanpassen zodat de chakra’s in balans blíjven.

Maar wat moeten we ons nou bij chakra’s voorstellen? Wat zijn het precies en wat ervaar je fysiek als er één of meerdere uit balans zijn? Ze kunnen onderactief zijn of overactief, of zelfs verstopt.

Ons energie-lichaam

balans energie chakra's - Den Haag - blog column - Jenske Moermand LEUK!070 online magazine SNaast ons fysieke lichaam hebben we ook een energie-lichaam. Iets wat je niet met het blote oog ziet. We hebben naast tal van energiecentra ook 7 hoofd-chakra’s die allemaal een belangrijke rol spelen bij lichaam en geest. Zoals overal geldt: ‘balance is key’.

Chakra betekent in de taal Sanskriet: wiel. Een chakra is een draaiend wiel van energie. Zeg maar een draaikolk die energie door je lichaam kan laten stromen. Mits de chakra’s in balans zijn en niet verstopt zijn. Elk chakra heeft invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties.

De chakra’s op een rij

1e Chakra

Deze wordt ook wel de stuit- of wortel-chakra genoemd. Als deze in balans is ben je goed geaard, stabiel en voel je je veilig. Je hebt dan een goed contact met de aarde en daardoor voel je je zeker. Persoonlijke grenzen aangeven hoort ook bij dit chakra. Als je geneigd bent om je bang of nerveus te voelen, is dit chakra waarschijnlijk onderactief. Je zult je gemakkelijk onwelkom voelen. Als deze chakra overactief is, kun je erg materialistisch en hebberig zijn. Je hebt waarschijnlijk een obsessie om jezelf veilig te voelen en je gaat verandering tegen.

2e Chakra

Deze wordt ook wel sacraal-chakra of seks-chakra genoemd. Hij zit net onder de navel, bij het heiligbeen. Hij staat voor het uiten van emoties, het hebben van relaties, beweging, seksualiteit en creativiteit. Je kunt je emoties vrij laten gaan en uiten zonder te emotioneel te worden als dit chakra open staat. Je staat open voor intimiteit en bent gepassioneerd en levendig. Je weet wat je wilt. Zelfverzekerdheid, vitaliteit en levenslust wijzen erop dat dit chakra goed bezig is 😉 Als je geneigd bent om stijf en niet emotioneel te zijn, of als je je niet ‘echt’ gedraagt, dan is de sacraal-chakra onderactief. Je bent dan niet erg open naar mensen. Als deze chakra overactief is, ben je geneigd om altijd emotioneel te zijn. Je zult je emotioneel gehecht voelen aan mensen, en je kunt erg seksueel zijn.

3e chakra

De zonnevlecht-chakra. Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staan hier centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt. Als dit chakra in balans is, kun je er voor jezelf en voor een ander zijn. In het 3e chakra staat het ego centraal. Hier draait het om zaken als wilskracht en zelfvertrouwen. Is je chakra open dan heb je genoeg zelfwaardering en kun je spontaan reageren. Je kunt gevoelens toestaan zonder er door te worden overspoeld. Daarnaast staat deze chakra voor onze verbondenheid met andere mensen en voor het diep innerlijk weten dat je een unieke plaats in het universum hebt. Wanneer deze chakra onderactief is, ben je geneigd naar passiviteit en besluiteloosheid. Je bent dan waarschijnlijk timide en krijgt niet wat je wilt. Als deze chakra overactief is, ben je dominerend en misschien zelfs agressief.

4e Chakra

Deze wordt ook wel het hart-chakra genoemd, hij bevindt zich bij de hartstreek. Dit energiepunt staat voor de liefde, vriendelijkheid naar jezelf en anderen, geborgenheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans. Wanneer deze open is, heb je compassie en werk je aan harmonieuze relaties. Wanneer deze onderactief is, ben je koel en afstandelijk. Een chakra kan ook overactief zijn. Als dit het geval is, kun je mensen met je liefde verstikken en zou je liefde best eens zelfzuchtige redenen kunnen hebben.

5e Chakra

Deze wordt ook wel het Keel-chakra genoemd, bevindt zich in het gebied van de nekwervels en het strottenhoofd. Het 5e chakra bevindt zich dichtbij de schildklier, waardoor de stofwisseling een grote rol speelt bij dit chakra. Hij staat voor reiniging. Op het moment dat je jezelf laat horen, je laat weten wat je nodig hebt, zal er reiniging van je lichaam optreden. Het uiten van jezelf zorgt ervoor dat deze in balans blijft, anders kan hij sluiten. Als hij overactief is, ben je geneigd teveel te spreken. Waarschijnlijk ben je dan ook een slechte luisteraar.

6e Chakra

Deze wordt ook wel de voorhoofd-chakra genoemd. Of het derde oog, omdat het dit chakra zich net iets boven en tussen de wenkbrauwen bevindt. Het geweten speelt een grote rol in het bewustzijn en de keuzes die je in het leven maakt. Wanneer deze open is, heb je een goede intuïtie. Als deze onderactief is, ben je niet goed in het voor jezelf denken, en zou je teveel op autoriteiten kunnen vertrouwen en je zou gemakkelijk in de war kunnen raken. Als deze chakra overactief is, zou je wel eens teveel in een fantasiewereld kunnen leven.

7e Chakra

Deze wordt ook wel het kruinchakra genoemd. Hij bevindt zich in het gebied van de kruin. Dit chakra is de laatste in de rij van 7 die ervoor zorgt dat jouw energie optimaal door je lichaam kan stromen. Het heeft te maken met wijsheid, en één zijn met de wereld. Wanneer deze chakra open is, ben je onbevooroordeeld en neem je de wereld en jezelf sterk waar. Als deze onderactief is, ben je niet erg bewust van spiritualiteit. Als deze chakra overactief is, intellectualiseer je dingen waarschijnlijk teveel. Je zou verslaafd kunnen zijn aan spiritualiteit, en je zou je lichamelijke behoeften kunnen negeren.
voedingsconsulente - healer - Jenske Moermond - Den HaagJenske Moermond, gezondheidsconsulente – Jenske is de eigenaresse van Fashionably Healthy. Als voedingsconsulente en healer van (emotionele) blokkades is het haar doel mensen in balans te brengen. Haar praktijk is gevestigd aan de Koninginnegracht in Den Haag. – Website: fashionablyhealthy.nl

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter