Uit oma’s keuken

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 L

Al in de lift naar boven op bezoek bij mijn opa en oma, rook het óf naar draadjesvlees óf naar babi ketjap. Het huis was ingericht met een mix van vintage, antiek en spullen uit Indonesië. Een enorm dressoir uit de jaren 60, Scandinavisch design en een ikat aan de muur en het Balinese schilderij wat nu bij mij boven de schoorsteenmantel hangt. En in de keuken: een Formica eethoek, Arcopal schalen, een seventies mokkenrek en alles van Brabantia. Opa en oma’s huis was een vintage schatkamer.

Warme herinneringen

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 S2Wanneer opa’s en oma’s moeten verkassen naar een bejaardenflatje of er simpelweg niet meer zijn, blijft die hele vintage erfenis over waar studerende kleinkinderen dankbaar gebruik van maken, want die bezitten ineens een kekke klok of spiegel waar je bij een hippe designwinkel toch een paar tientjes voor neerlegt. Plus, je houdt een herinnering vast – zoals ik aan het Balinese schilderij, van het meisje met het hert langs de Kali waar ik als kind altijd al naar keek.

Pret met je uitzet

Vroeger kocht je die emaillen pan, broodtrommel of servies voor het leven. Niet heel verrassend, dat veel van oma’s uitzet nog steeds goed meegaat. Wat geen nieuw baasje vindt bij de familie eindigt vaak in de Kringloopwinkel, waar vintagehunters zoals ik helemaal verheugd kunnen zijn bij het vinden van eenpersoons puddingvormpjes of van die lange gekleurde cocktaillepels (in doos!!).

De vele porseleinen Bavaria kopjes zijn verdwenen toen de vaatwasser kwam, aangezien daarin de print verdwijnt. Dus ja, ik heb een kast vol dekschalen die eens per jaar eruit komen, diverse verzilverde servettenhouders en genoeg onderzetters voor een weeshuis. “Ach, ’t eet geen brood”, zou mijn Oma zeggen.

Lokaal tweedehands

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 S3Als je vaak bij Kringloopwinkels komt, merk je ook het verschil in assortiment en prijs. Of dat nou heel erg samenhangt met de stad of wijk waar de winkel staat, vind ik nog moeilijk te stellen.

Houd je van kitscherige theekopjes met bloemetjes en een gouden randje? Ga dan naar een Kringloop in een wijk met veel flats waar ouderen wonen. Zou het?

In regio Den Haag zelf vind je volgens Google Maps zo’n 20 kringloopwinkels, waarvan ik er nog maar in 4 ben geweest.

Zo heeft die in Mariahoeve een prima selectie (z.g.a.n.) boeken in zowel het Nederlands als het Engels en heb ik bij die in de Piet Heinstraat voor € 4,50 ooit een geweldige draad-lectuurbak op de kop getikt.

In Leidschendam zit een filiaal van Het Goed waar ik erg benieuwd naar ben. Snel maar eens een bezoekje wagen, ik zoek nog zo’n enorme 10-liter-pan waar je voor de complete familie groentesoep in kunt brouwen.

Vintageklassieker: Smeg

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus SMEG-koelkast magazine LEUK!070 S4Wie kent ze niet, de dikke ronde koelkast die gezien mag worden, in pastels of felle print? Dat moet toch zeker een design uit de jaren 50 zijn? Of Scandinavisch met zo’n naam?!

Niet is minder waar; Smeg is een Italiaans merk opgericht in 1948 en de FAB-koelkastenserie werd gelanceerd in… 1997! Geheel in de look en feel van de Amerikaanse Grease-periode of course, maar in zijn geheel dus totaal niet vintage.
Andrea Rietveld-Manus vintage columnist trends Den HaagAndrea Rietveld-Manus, organisator – Andrea is chef van een lifestylemarkt en ontdekt graag het verhaal achter een product. Van haar vader erfde ze het gevoel van ‘de jacht’; een markt of winkel in lopen met de kans een mooie vondst op de kop te tikken! – Contact: Website: www.originalmarket.nl en Facebook: ORIGINALmarket

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter