Rob Schippers, encadreur en fotograaf

Rob Schippers - Lijstenmaker en fotograaf - Den Haag - portret - online magazine - LEUK070 - L

Rob (53) is ‘helemaal Haags’ en groeide op in een warm gezin met zijn zus en diverse katten. Hij had niets met school en begon al jong te werken.

Rob Schippers - Lijstenmaker en fotograaf - Den Haag - portret - online magazine - LEUK070 - S7Rond zijn 20e overleed Rob’s vader en besloot Rob de zorg voor de lijstenmakerij in buurtschap 2005 –die dan al vier generaties in de familie is – voor minimaal 5 jaar op zich te nemen. Dat beviel hem prima en nu, 30 jaar later, runt Rob nog steeds de zaak en met heel veel plezier.

Na twee huwelijken woont Rob alleen in Duinoord en zorgt ‘gedeeltelijk’ voor zijn twee zoons. De avonden brengt hij graag door in het Hofkwartier, is het niet zijn vriendin, dan met vrienden, of gewoon met beide.

Rob is een man met zijn hart op de juiste plaats én op de tong. Een man met veel passies: muziek, waterpolo, zijn werk, fotografie, films, puur en lekker eten en Rob bezoekt zoveel mogelijk festivals… als het even kan samen met zijn oudste zoon.

School en werk

“School vond ik een noodzakelijk kwaad. Ik ben ook na mijn mavo 3 direct gaan werken. Heb niets gestudeerd en doe eigenlijk ook niets met ‘school’. Werken vond ik wel gewoon leuk en ik had in die tijd diverse baantjes… soms tegelijk.”

De lijstenmakerij

Rob Schippers - Lijstenmaker en fotograaf - Den Haag - portret - online magazine - LEUK070 - pa“In 1986 overleed mijn vader die toen de lijstenmakerij in de Kazernestraat runde. Ik was 23 en besloot de zaak – met een proefperiode van 5 jaar – op mij te nemen.
Ik vond hier mijn draai, heb het er enorm naar mijn zin en heb er inmiddels alweer ruim 30 jaar op zitten.”

Alles is in te lijsten

Waar ligt je hart, je passie en deel je dat met anderen?  “Mijn hart ligt in hetgeen dat ik doe… mijn werk. De passie inderdaad voor mijn werk. Ik deel dit met anderen, naast de familietraditie probeer ik iedereen te overtuigen hoe je een tekening, foto of schilderij nog leuker kunt presenteren.

Rob Schippers - Lijstenmaker en fotograaf - Den Haag - portret - online magazine - LEUK070 - S6Werkelijk alles is in te lijsten, tekeningen van je kleinkind, schilderijen groot en klein, foto’s, een druk op linnen van IKEA, doopjurken, schoentjes van kinderen… zelfs het officierenpak van opa. Maar net zo uiteenlopend is de keuze voor de lijst.

Je hebt natuurlijk de moderne strakke baklijsten, van hout tot witgoud, maar ook de klassieke ornamentlijsten die volledig in stijl van het schilderij gemaakt kunnen worden.

Ik geef graag advies, stel vaak een andere lijst voor dan de klant voor binnenkomt. *lacht* Tuurlijk, met de garantie dat het weer veranderd kan worden als de klant niet tevreden mocht zijn, maar dát maak ik nooit mee.”

Restauratiewerk

Rob Schippers - Lijstenmaker en fotograaf - Den Haag - portret - online magazine - LEUK070 - S5“Restauratiewerk vind ik het mooiste dat er is, volledig in de huid kruipen van een handwerksman van eeuwen geleden en zo te werk gaan dat de restauratie niet zichtbaar is.

Je mag het dan zeker niet te nieuw maken. Oude originele lijsten worden – als ze goed gemaakt zijn, bijvoorbeeld met bladgoud – naarmate de tijd verstrijkt alleen maar mooier. De patina mag niet van de lijst verdwijnen.”

Oude technieken

“Het zijn bewezen technieken en zijn de laatste eeuw niet veranderd. Ik gebruik nog steeds mallen en ornamenten van de oprichter – mijn overgrootopa – en de oude recepten die zorgvuldig bewaard zijn gebleven. Ik snijd lijsten in alle stijlen, ornamenteer of verguld ze met bladgoud.”

Groot geworden ben in de donkere kamer

Rob Schippers - Lijstenmaker en fotograaf - Den Haag - portret - online magazine - LEUK070 - S8“Een jaar of 20 geleden ben ik begonnen met fotograferren. Nee, eigenlijk heb ik altijd al gefotografeerd.  Fotografie staat een soort van gelijk aan de lijsten maken. Het kaderen van en spelen met licht.

Mijn vader was amatueurfotograaf en deed mee met allerlei wedstrijden. Ik liep altijd met hem mee en heb het altijd interessant gevonden. Je kan wel zeggen dat ik groot geworden ben in de donkere kamer.

*Rob toont ons een werkelijk prachtige foto die zijn vader gemaakt heeft.*

Op een gegeven moment vroeg iemand of ik betaald foto’s wilde maken. Dat heb ik gedaan en sindsdien is dat gaan rollen. Ik heb een paar vaste klanten als Business Haaglanden, de Haagse Business Club, een paar festivals en verder de losse opdrachten. Ik ben voor alles in te huren… behalve voor bruiloften.”

Gek op kinderen

Rob Schippers - Lijstenmaker en fotograaf - Den Haag - portret - online magazine - LEUK070 - S3“Op mijn 35e trouwde ik voor de eerste keer. Ik heb twee gasten; één van 7 en één van 17. Uit ieder huwelijk één. Ik zorg voor hen ‘gedeeltelijk’.

Was ik bij de eerste moeder gebleven en het had allemaal zo uitgekomen, dan hadden we nu een heel elftal gehad.”

Kijk op het leven

“Bij de eerste scheiding is er in mijn manier van leven veel veranderd. Ik dacht: als dat al niet zeker is in het leven, is voor mij niets meer zeker.

Mijn visie is toen wel enorm verandererd. Niet egoïstischer, wel egocentrischer. Als ik blij ben, dan zijn de mensen om mij heen ook blij. Ik leef van de dag – zover als het mogelijk is.”

Keuzes

“Het leven is keuzes maken. Mijn leven helemaal omgooien na de eerste scheiding en bracht me heel veel levensgeluk. Ik leef nu echt zoals ik wil leven en als ik straks terugkijk kan ik in ieder geval zeggen dat ik alles gedaan heb dat ik heb willen doen.”

Ambities

Rob Schippers - Lijstenmaker en fotograaf - Den Haag - portret - online magazine - LEUK070 - S1“Ambities voor het leven heb ik dan ook niet echt. Privé is er weinig dat ik erg graag zou willen of zou willen veranderen, maar zakelijk een grote klus waar je écht je tanden in moet zetten… dát is wel heel gaaf.

Ik zou best wegwillen uit Nederland, alleen is dat niet zo makkelijk als dat lijkt; ik word een beetje moe van de overregulering en het koeiengedrag.”

In het water gegooid

“Mijn ouders hebben mij het water in gegooid. Mijn pa deed al aan waterpolo bij DVZ (De Vrije Zwemmers), dat is toen met Swift en ZIOS samengegaan. Ik praat nu over verenigingen van héél lang geleden. Mijn ma zwom ook.

Sindsdien ben ik nog steeds bezig en heb mijn kinderen ook het water in gegooid. Ik heb de oudste gecoacht en getraind en ben mee geweest met het trainingskamp naar Portugal.

Een paar weken geleden heb ik voor het eerst een competitiewedstrijd met de oudste samengespeeld… én gewonnen. We spelen samen bij HZ-ZIAN.”

Muziek, muziek, muziek

Rob Schippers - Lijstenmaker en fotograaf - Den Haag - portret - online magazine - LEUK070 - S4“In ’73/’74 gaf Queen hier een concert, dit was mijn eerste concert. De zaal was halfvol en als 10-/11-jarige was ik erbij. Sindsdien is het muziek, muziek, muziek en ik sleep mijn oudste nu zelf overal mee naartoe… óf hij mij.”

Muziek is emotie

“Muziek raakt me, het is emotie voor een bepaald moment… ik kan niet zonder muziek op de achtergrond. Ik luister naar van alles. Van klassiek tot metal en van blues tot dance. Wat je ook meegemaakt hebt, je weet nog precies welke muziek erbij hoorde.”

Festivals

“Festivals bezoek ik nog steeds zo veel mogelijk. Ik verkies Rock Werchter boven Pinkpop. Ik ga echt op in de muziek. Dat is misschien wel mijn ‘leukste verslaving’ (red: een vaste vraag voor deze rubriek): naar concerten gaan, muziek en compleet uit je panty gaan middenin de pogo.”

The day after

“Ik kan heel lang doorgaan, slaap dan liefst wel uit. Normaal ben ik vrij vroeg wakker en sta graag een half uurtje eerder op om een lekker vers broodje te halen.”

Wat doe je op een brakke zondag?  “Ligt aan het jaargetijde: in de winter op de bank, zomers lekker naar buiten.”

Film

“Al vanaf mijn 10e jaar zit ik zo’n beetje iedere week in de bioscoop. Het leukste vind ik qua genre: science fiction en qua regisseur: Ethan en Joel Coen. Die zwartgallige humor; die absurditeit opzoeken. Geweldig.” *schaterlacht*

Cabaret

“Naast festivals en films ga ik ook regelmatig met vrienden naar het theater.”  Wie is je favoriete cabaretier?  “Najib Amhali, maar die ken ik persoonlijk. Harry Jekkers, máár dat is omdat ie Haags is.

Vroeger Hans Teeuwen, maar die vonden we de laatste tijd steeds flauwer ‘schelden om te schelden’. Terwijl we vroeger echt wel dubbel om hem hebben gelegen. CD’tjes gingen altijd me op vakantie.

Herman Finkers! Dat is dé woordgoochelaar”

Lachen

Rob Schippers - Lijstenmaker en fotograaf - Den Haag - portret - online magazine - LEUK070 - S2“Ja, lachen vind ik wel heel belangrijk. Het is een enorm goede pil. Humor is iets dat leuk is… ik kan lachen om slapstick en kan lachen om diepgang.”

Vragen en antwoorden

Hoe zou je jezelf omschrijven? “Een gezelligheidsiemand en een open boek. Iedereen mag ‘alles’ van me weten.” *schaterlacht*

Wat vind je van jezelf?  “Ik vind mijzelf geweldig. Ik ben de belangrijkste…voor mijzelf dan.”

Waar vecht je voor?  “Voor het plezier in mijn leven… om het gewoon leuk te hebben.”

Waar ben je erg trots op en wat moest je daarvoor doen?  “Dat ik zo in het leven sta… daar moest ik voor scheiden.”

Heb je een levensmotto?  “Niet echt, wel:” meer doen, minder denken.”

Wat is je grootste valkuil?  “Voor iedereen klaar staan.”

Wat is je grootste ergenis?  “Overregulering en bemoeienis van andere mensen. Iedereen lijkt tegenwoordig wat te schreeuwen moeten hebben… vooral op social media. Dan houd ik maar wijselijk mijn mond.”

Waarvoor of voor wie wil je het podium?  “Ik zou wel eens het podium willen hebben om mensen te vertellen dat ze voor zichzelf moeten gaan denken. Kijk nou eens naar de andere kant… en neem díe afslag.”

Waarmee wil jij de wereld leuker maken?  “Kleur. Echte kleuren. Dus geen taupe-, wit en of ander voorzichtige kleur.”

Wat wil je de lezer meegeven?  “Doe gewoon dingen. Niet van: ja, ik weet het niet. Néé, doe gewoon! Probeer zoveel mogelijk uit het leven te halen.”

Rob’s leukste van 070

Huisdier  Kat, omdat het makkelijk is… dat regelt zich zelf.
Straat  Schuytstraat, leuke relaxte straat… ik woon er met veel plezier.
Restaurant  Le Café, ik kom daar bij wijze van spreken thuis om te eten. Relatief kleine kaart en al jaren hetzelfde, maar het is altijd goed… super lekker!
Eethuisje  Thai Kitchen (Kleine Molenstraat); qua smaak perfect… en leuke prijs.
Winkel  Kleine zelfstandige winkels.
Café  In het Hofkwartier; verschilt wie waar zit.

Meer info over Rob en Schipperslijsten

Ga naar de [website] en/of [Facebookpagina].

Of loop eens binnen in de Kazernestraat 114a te Den Haag en vraag Rob eens naar het effect van kaders en kleuren.

Voor Rob de fotograaf ga je naar de [website] en/of [Facebookpagina].

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter