Yoga voor bikkels

Yoga Den Haag column blog Janneke Krijgsman LEUK!070 L

Johan Noorloos gaat militairen opleiden tot yoga-docent. Ik zag het gelijk helemaal voor me: Charlie die Hugo bij de koffieautomaat begroet. “Namasté jongen!”

Niet helemaal nieuw

In Engeland en Amerika worden meditatie en mindfulness al langer ingezet om militairen te helpen om mentaal sterker te worden en beter met stress om te gaan. Omdat weg gaan uit de oorlog niet per definitie betekent dat de oorlog weg is uit hen.

Eelt op de ziel

Toch blijft het een gevoelig onderwerp. Er zijn genoeg mensen die hoofdschuddend mopperen: “Waar het nu toch heen gaat als zelfs ‘onze‘ stoere mannen ‘geitenwollensokkenpraktijken’ gaan beoefenen”. “Eelt op de ziel”, “ze moeten toch kunnen doden!” en “slappe hap” is slechts een greep uit de reacties die ik las op diverse media. Tja, dat is een manier van kijken.

Fysieke topconditie

Dat die jongens fysiek topfit moeten zijn, staat buiten kijf. Zou wat zijn als ze uitgeput neervallen halverwege de hindernisbaan. En natuurlijk kun je dan ook nog denken dat het verstandig is om ze te ‘harden‘, zodat ze de ellende die ze te verduren krijgen een beetje aan kunnen. Kilometers lange marsen met een zware rugzak op hun schouders, bijvoorbeeld.

Kleine hartjes

Maar hoe sterk je dat pantser ook maakt, het blijven ook gewoon mensen. Met misschien hele grote spierballen, maar met kleine hartjes. Die net als iedereen liefde nodig hebben. En misschien nog wel meer dan wij allemaal; ontspanning en herstel.

Want het aankunnen van ellende heeft zeker een fysiek component, maar misschien nog wel meer: een mentale én een emotionele. En dan ben je bij yoga toch echt aan het juiste adres.

Yoga voor bikkels

Maar weet je wat ik eigenlijk nog het allercoolst vind aan dit nieuws?

Dat de tijd dat yoga een soort softe bedoeling was, nu echt achter ons lijkt te liggen. Eerst was het ‘geitenwollensokken-af’, toen zagen we het Nederlands elftal aan de zonnegroet, en nu zijn het de militairen.

Dag of/of, hallo en/en!

Jawel. Het lijkt gedaan met de eenzijdigheid. Huismoeders achter de pannen. Directeuren met vuisten op tafel. Yoga voor softies.

Het wordt de tijd van en/en. Van moeders met ambitieuze plannen. Van CEO‘s die mediteren. Van militairen die aan yoga doen.

Haags klasje

Mag ik dan nog een laatste suggestie doen? Voor een Haags yogaklasje met Mark Rutte, Geert Wilders en Edith Schippers? We beginnen met wat pittige zonnegroeten en eindigen met een mooie hartmeditatie.

Misschien moet ik eens solliciteren… 😉

Namasté!

Janneke

Janneke Krijgsman yoga column blog Den Haag LEUK!070Janneke Krijgsman, marketeer en yogadocente – Janneke rondde in 2016 haar Vinyasa Teacher Training af en geniet van relaxte zondagochtenden met haar gezin, intieme etentjes met vrienden, dansen met vriendinnen en haar spirituele ontdekkingsreis die haar steeds op nieuwe plekken brengt.

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter