Compenseer je kassakoopje

duurzaam eerlijke kleding winkelen Column Leuk!070 Karen Kameraat Column L

Je kent ze wel, die kassakoopjes. Je staat te wachten in de rij, ziet iets goedkoops en voordat je het weet heb je het gekocht. Het was tenslotte maar een paar euro…

Eigenlijk is de eerste stap wanneer je duurzamer wil shoppen, nadenken voordat je iets koopt. Heb je het wel écht nodig? Gaat zoiets goedkoops niet gauw kapot? Wie heeft het eigenlijk gemaakt? En waar en hoe?

Duurzamer shoppen doe je niet in een keer

Normaal als je iets koopt let je meestal op twee dingen: 1. Is het leuk/lekker? 2. Wat kost het (dat is overigens echt iets Nederlands om je af te vragen!).

Om duurzamer te shoppen moet daar een derde vraag bijkomen: hoe is het gemaakt? En dat is niet makkelijk want alle marketing is erop gericht om ons zo snel mogelijk zo veel mogelijk te laten kopen.

En zelfs als je je die vraag wel stelt kun je hem soms nog wegduwen omdat – bijvoorbeeld – die broek zo leuk is, en ook nog eens in de aanbieding!

Compenseer!

Den Haag Karen Kammeraat blog column Leuk!070 duurzaam ecologisch biologisch S2Een goede manier om te beginnen is je niet schuldig voelen voor al die keren dat je onnadenkend iets in je tas hebt gestopt, maar blij en trots te zijn met iedere duurzame aankoop die je hebt gedaan. Hiermee heb je immers een positieve bijdrage geleverd aan een betere wereld.

Net als dat je vliegreizen kan compenseren door te betalen voor klimaatregelen, kun je voor jezelf een aankoop waar je niet over nagedacht hebt compenseren door over een volgende aankoop wél na te denken!

Denk niet slecht over jezelf als je je weer hebt laten verleiden tot een koopje dat je bij nader inzien niet gaat dragen of heel snel kapot gaat. Het is nu eenmaal menselijk om je te laten verleiden, marketeers hebben zich namelijk gespecialiseerd in hoe het impulsieve menselijke brein werkt.

Begin eens met een product, bijvoorbeeld koffie

Den Haag Karen Kammeraat blog column Leuk!070 duurzaam ecologisch biologisch S1Zelf ben ik stap voor stap steeds duurzamer gaan kopen. Ik ben begonnen met makkelijke producten, namelijk eten in de supermarkt, om precies te zijn met koffie. Later kwam daar thee bij, rijst, zuivel, groente, tot dat je op alles gaat letten.

In de supermarkt kun je logo’s vinden die je vertellen of het product met respect voor mens en natuur is gemaakt. Verdwalen in het woud van keurmerken hoeft nu ook niet meer, want MilieuCentraal heeft onlangs een lijst gemaakt van de elf keurmerken die echt wat zeggen. En de rest mag of moet je gewoon vergeten!

Daarna ben ik moeilijkere producten gaan uitzoeken zoals kleding. En dat betekent voordat je gaat kopen onderzoek doen op internet. Dit kan bijvoorbeeld bij Rankabrand, Fairwear of Made-By.

En zo kun je er ieder keer een product bij nemen!

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan Karen weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs! – Alvast bedankt!

Karen Kameraat Column duurzaam eerlijk winkelen Column Leuk!070Karen Kameraat – Karen’s missie is een eerlijk inkomen voor iedereen wereldwijd! Daarom geeft ze trainingen aan ondernemers in ontwikkelingslanden en informeert zij consumenten in Nederland over eerlijke producten. Karen is spreker op TEDx Talk. Website: www.eerlijkwinkelen.nl en www.nyota.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter