Maaike Lafarre, masseur bij kanker

Maaike Lafarre - massage bij kanker - portret - LEUK!070 online magazine Den Haag - L

Maaike (52) is geboren en getogen Hagenaar en moeder van twee kinderen. Ze komt uit een ondernemersfamilie en heeft twee zussen en een broer. Ze hadden thuis al honden en die liefde is nooit overgegaan.

Zo woont Maaike nu ook de jongste de deur uit is, samen met haar ‘stronteigenwijze’ teckel in de Bloemenbuurt. Hoewel geboren in de Vogelwijk, woont ze nu al 27 jaar in deze Bloemenbuurt. “Ik ga echt nooit Den Haag uit.”

Een dame die weet wat zij wil

Maaike Lafarre - massage bij kanker - portret - LEUK!070 online magazine Den Haag - S10 - hondHoe zou je jezelf omschrijven? Wat vind je van jezelf?   “Een dame die weet wat zij wil; die zich het kaas niet van het brood laat eten. Iemand met het hart op de goede plaats en die zich goed inleeft in anderen. Ja … pffff … wat vind ik van mijzelf? Dát laat ik liever aan anderen over.”

Die andere dame

“Na mijn scheiding woonden de kinderen – Sophie en Thomas – bij mij. In 2010 kwam Catootje als pup bij ons wonen. Deze dame is heerlijk eigenwijs. Ze heeft oren die je regelmatig in fabrieksstand moet terugzetten. Verder klein van formaat, maar groots in karakter. Uhhhhh, net het baasje dus.”

Het nest verlaten

Maaike Lafarre - massage bij kanker - portret - LEUK!070 online magazine Den Haag - S3 - kids“Sophie ging twee jaar geleden op kamers. Zij heeft haar eigen bedrijf en maakt lederen schorten en tassen in opdracht.

Thomas heeft na het behalen van zijn vmbo-, havo- en vwo-diploma een gapyear en is in januari ook op zichzelf gaan wonen.

Sindsdien wonen Catootje en ik samen. Het huis is te groot geworden, dus ik ben nu in gesprek met verkoopmakelaars.”

Vakschool voor Bloembinden en -Schikken

Waar ging je naar school?  “Ik ben begonnen als kleuter op de Houtrustschool en ging vervolgens naar het 2de VCL. Na 1,5 jaar maakte ik de switch naar de Dalton. Na de middelbare school ben ik naar Huis te Lande gegaan; vakschool voor bloemiste. Die heb ik niet afgemaakt en ging werken.

Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan – mijn vader was mede-eigenaar van ‘Alpina van Houweninge en Ijsselstein’ op de Kneuterdijk – en ik ben naar de Vakschool voor Bloembinden en -Schikken gegaan en mijn diploma gehaald.”

Allergische voor bloemen

“Door allergie voor veel bloemen heb ik de overstap gemaakt naar Detex (detailhandel textiel). Ook hier een diploma gehaald, maar dat was het ook niet.

Na veel omzwervingen via een aantal ministeries en Fokker – hier plande ik de Fokker 50, naar de advocaten en toen de KvK.””

Opleiding voet- en lichaamreflextherapie

Maaike Lafarre - massage bij kanker - portret - LEUK!070 online magazine Den Haag - S1“Toen ik eindelijk zwanger was van Sophie ben ik gestopt met werken om 100% mamma te zijn. Na de geboorte van mijn zoon ben ik de hbo-opleiding voet- en lichaamreflextherapie gaan doen. Hiervoor ben ik in 2001 geslaagd.”

Beëdigd massagetherapeute bij kanker

“Mijn zoon lag in zijn eerste levensjaren vaak in het ziekenhuis. Hij droogde regelmatig uit na hevige diarree, maar ze konden niets vinden. Ik ben toen bij Dr. Soema terechtgekomen. Deze arts was ooit kinderarts, maar is overgestapt naar alternatieve geneeskunde.

Dr. Soema heeft mijn zoon weer helemaal op de rit gekregen. Ik vond dat zo interessant en wilde ook mijn zoon kunnen testen op wat hij wel of niet kon eten.

Zo kwam van het een het ander en ben ik nu beëdigd massagetherapeute. Door de beëdiging worden mijn behandelingen door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed.

Daarnaast ben ik aangesloten bij het Netwerk voor Massage bij Kanker en voldoe zo aan internationale richtlijnen van de Society for Oncology Massage in de VS en aan de kwaliteitseisen van de OOK-wijzer.”

Mijn eerste kankerpatiënt

Maaike Lafarre - massage bij kanker - portret - LEUK!070 online magazine Den Haag - S4 - moeder“Ik denk dat ik net een jaar of vier met mijn praktijk bezig was toen ik mijn eerste cliënte met kanker behandelde. Ik mocht haar bijna drie maanden begeleiden tijdens haar terminale fase. Ik heb veel geleerd, wij hebben gelachen maar ook gehuild en ik had meteen zoiets van: hier wil ik meer mee.

Ik bedacht ook: wat was het heerlijk geweest voor mijn moeder – die ook kankerpatiënt was en veel pijn heeft gehad aan het einde – als ik dit ook voor haar had kunnen doen.”

Massage bij kanker

“Ik heb toen een cursus gedaan, maar had nog niet het gevoel hier wat mee te kunnen. Vooral omdat er toen nog een taboe heerste op masseren bij kanker. Jaren later zag ik een tweet langskomen voor de pilot Bijscholing Massage bij Kanker. Ik heb mij geen seconde bedacht en mij opgegeven.

Wij kregen les van oncologische verpleegkundigen, oedeemtherapeuten en mijn twee docenten hadden ook erg veel kennis. Na de bijscholing heb ik stage gelopen in het UMCU en MCH. Daar heb ik heel veel van geleerd. Het was een geweldige tijd om mensen met kanker te mogen en kunnen behandelen.”

Passie voor mijn werk

Maaike Lafarre - massage bij kanker - portret - LEUK!070 online magazine Den Haag - S7“‘Massage bij kanker’ werd echt een passie voor mij. Mijn hart ligt in mijn werk. Ik masseer in mijn eigen praktijk in de Sneeuwbalstraat. Als cliënten niet meer naar de praktijk kunnen komen, ga ik naar hun. Ik zie wat de massage voor hen doet en betekent en kan ze niet laten vallen.

Naast mijn Massage bij Kanker geef ik diverse andere massages voor jong en oud. Maar de passie is toch wel echt de ‘Massage bij Kanker’.”

Freelancer of the Year

Waar ben je onwijs trots op?  “Dat ik vorig jaar in de Freelancer of the Year Award 24e van de bijna 10.000 ondernemers ben geworden. Ik moest mij goed presenteren, én dat heb ik gedaan met mijn passie ‘Massage bij Kanker’.”

Vragen en antwoorden

Maaike Lafarre - massage bij kanker - portret - LEUK!070 online magazine Den Haag - S9Beste cadeau ooit?  “Mijn kinderen en mijn teckeldame na de scheiding. De kinderen waren echt een cadeau; ging niet vanzelf.”

Waar word je blij van?  “Ik word blij van dankbare woorden van mijn cliënten, de lente, een mooi boeket bloemen en als het goed gaat met mijn kinderen. Het raakt mij erg als het niet goed gaat met hen.”

Wat zou je heel erg graag willen?  “Ik ga echt nooit Den Haag uit. Ben dol op de duinen, strand en de zee. Mij zul je echt nooit buiten Den Haag vinden. Uhhh, sterker nog: niet aan de andere kant van de Laan van Meerdervoort.”

Maar… ik zou erg graag een appartement willen in Barcelona, maar vrees dat dat een droom blijft.” *lacht*

Je levensmotto?  “Leven doe je nu, wacht niet tot later. Ik zeg altijd: zorg dat je een goeie achterdeur hebt en leef verder, daarboven hebben zij geen kassa.”

Je grootste valkuil?  “Niet altijd de stekker er op tijd uit trekken… dan ga ik over mijn grenzen heen.”

Je grootste leerschool?  “Tijdens en na mijn scheiding heb ik wel geleerd wie mijn vrienden zijn.”

Heb je een bij-geloof?  “Ik heb geen bijgeloof. Ik geloof alleen niet in toeval; dingen gebeuren omdat ze gebeuren moeten.”

Wat weet niemand over jou?  “???, mijn echte vrienden weten écht alles van mij.”

Wat zijn je hobbies?  “Lezen, koken met vrienden, Barcelona, lekker fietsen in de duinen of struinen langs het strand.”

Verslaving?  “Sushi!!!”

Maaike Lafarre - massage bij kanker - portret - LEUK!070 online magazine Den Haag - S5Wat doe je op een winterse slome zondag?  “Tussen de doggywalks in lekker in een makkelijk kloffie op de bank met een dekentje, thee en mijn e-reader.”

Wanneer heb je voor het laatst flink gelachen?  “Vandaag nog met een cliënt in de praktijk.”

Wat staat er op je verlanglijstje?  “Dat nieuwe huis.”

Voor wie wil je het podium?  “Ik wil het podium om mensen mijn praktijk onder de aandacht brengen. Of gewoon voor alle Hagenaren en Hagenezen!”

Maaike’s leukste van 070

School  Dalton; … dat weten de Daltonezen wel
Straat  Sneeuwbalstraat; daar zijn mijn 2 kanjers opgegroeid.
Restaurant  Kiraku; de lekkerste sushi kan je hier krijgen.
Café  Vroeger – toen ik jong was – The Old Jazz.
Club  Ook vroeger: de Westwood, maar nog de oude op het oude Milvakamp.
Strandtent Titus en in de zomer – als de honden niet op het strand mogen – Parker Beach; daar mogen zij wel op het strand.

Goede doel  Ronald McDonald huis; ik heb dit zelf toen moeten missen en steun ze nu onder meer door lid te zijn van het Ronald McDonalds Businessclub.

Meer info over Maaike

Ga naar de [website] en/of [Facebookpagina].

Of boek een massage bij Maaike en ervaar wat het voor jou kan betekenen. En let op: “Wat veel mensen niet weten is dat massages bij beëdigd therapeuten door de meeste zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed worden.”

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

1 Reactie

Laat een reactie achter