Felicia Doornberg, kunstenares

Felicia Doornberg Felah - kunstenares - portret - LEUK!070 online magazine - Den Haag - L

Felicia (56) of Felah voor vrienden en bekenden, is volgens eigen zeggen “een octopus die altijd 1.000 dingen tegelijk doet”. Felicia is geboren en getogen in Den Haag uit een Friese moeder en Haagse vader. Ze heeft drie broers en was het enige meisje in het gezin..

Het gezin had een hond, katten, parkiet, muizen en cavia. Ook haar tante en beide neefjes woonden in de buurt en waren veel bij hen over de vloer of zij bij hun. “Het hele huis was altijd druk en vol.”

Felicia is een kind van de jaren 70, studeerde aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunst (KABK) en woonde in diverse kraakpanden. Nu woont ze alweer 26 jaar in een bijzonder huis in woon-werkgemeenschap Pander in centrum Den Haag.

Wie is Felicia?

felicia-doornberg-felah_kunstenares_portret_leuk070_s1Hoe zou je jezelf omschrijven?  “Een onverbeterlijke wereldverbeteraar.”
Wat kun je niet laten?  “Ik ben een (on)wijze verzamelaar.”
Levensmotto?  “Geen perfectie zonder imperfectie.”
Waar vecht je voor?  “Vrijheid en rechtvaardigheid.”
Waar ben je onwijs trots op?  “Mijn zoon… om wie hij is geworden als mens.”
Wat wil je een ander meegeven?  “Volg je hart! Gebruik je hoofd, ontwikkel je talent en doe waar je blij van wordt.”

Mijn eerste aanraking met kunst

“Mijn vader tekende veel. We zaten vroeger aan tafel vaak met z’n allen te tekenen. Mijn moeder was ook altijd bezig iets te maken, breien, tekenen, haken…

Mijn eerste aanraking met kunst was op tv; toen er nog maar twee zenders bestonden. Ik zag Yves Klein die naaktmodellen beschilderde met verf. De modellen drukten hun lichaam vervolgens naast elkaar af op een groot doek. Dát vond ik zo intrigerend dat ik dacht: ‘ik wil ook kunst maken’. Ik was toen acht.”

Naar de Koninklijke Academie Beeldende Kunst

“Na de Dalton (middelbare school) ging ik uiteindelijk naar de Koninklijke Academie Beeldende Kunst (KABK). Vanwege de grote werkeloosheid in de jaren 80, maakte het niet veel meer uit welke opleiding je koos want werk was er toch niet. Hierdoor kon ik juist fijn doen wat ik wilde.”

Naar Zoetermeer

“Op mijn 16e ben ik met mijn ouders verhuisd van Den Haag naar Zoetermeer. Zoetermeer was niet mijn stad, dus ik ging 2 jaar later weer terug naar Den Haag. Met vrienden ging ik in ons eerste kraakpand wonen: de Mollenbergh. Daar heb ik zo’n vier jaar gewoond.

Ik heb nog een leuke anekdote uit die tijd. We hebben met een grote groep krakers als ludieke actie tegen de woningnood, op panden in Madurodam hele kleine spandoekjes gehangen. Dit heeft nog in de krant gestaan met een grote foto waar van paleis Soestdijk waar op stond ‘gekraakt’.”

Toelatingsexamen

“Om aangenomen te worden op de KABK moest ik toelatingsexamen doen. Die had ik enorm goed voorbereid. Op de dag zelf kneep ik hem zo erg, dat ik niet wilde gaan. Ik heb een vriend gebeld en hij is met me meegegaan.

Dat gaf me zoveel vertrouwen dat ik daar weer zat als Felah met al mijn bravoure… en werd gelukkig aangenomen.”

Woon-werkgemeenschap Pander

Felicia Doornberg Felah - kunstenares - portret - LEUK!070 online magazine - Den Haag - S2“Het was een roerige tijd die jaren ’80, met veel rellen en kraakacties. Na de Mollenbergh verhuisde ik jarenlang wel drie keer per jaar van kraakpand naar huurhuis en weer terug.

Sinds 1990 woon ik in Pander in hartje centrum Den Haag. Pander is een woon-werkgemeenschap in zelfbeheer. We huren van Vestia en regelen zelf verder de taken die de woningbouw normaal regelt.

Pander is ontstaan uit de kraakgroep de Sirene die een deel van de voormalige Pander meubelfabriek hadden gekraakt. Samen met een aantal architecten hebben ze een plan gemaakt om het te op eigenzinnige wijze te renoveren. Zonder de actie van de krakers had er nu een lelijke, dure flat gestaan in dit authentieke stukje Den Haag.”

Afstuderen

Felicia Doornberg Felah - kunstenares - portret - LEUK!070 online magazine - Den Haag - S3“Na 5 jaar studeerde ik af. In de derde was ik blijven zitten op vakken die ik niet wilde gebruiken, maar moest het jaar toch overdoen. Na een paar maanden stopte ik, omdat ik het eigenlijk onzin vond om een diploma te hebben voor het maken van kunst, maar was na de kerst alweer terug; overgehaald door studie genoten.

Tijdens mijn afstuderen was ik 7 maanden zwanger. Hoogzwanger als ik was, heb ik zware houten objecten gemaakt.”

Exposeren in binnen- en buitenland

“Na het examen heb ik in binnen- en buitenland geëxposeerd. Een leuke rode draad in mijn leven is dat wanneer ik een focus had waar geld voor nodig was, ik een kunstwerk verkocht voor precies dát bedrag!

Op die manier verdiende ik met de verkoop van een beeld ook 5,000 gulden, het geld om met een groep kunstenaars mee te kunnen voor een expositie in New York en een reis door west Amerika.”

Hopi-indianen

“Tijdens die reis belandde ik onder andere in Arizona en ‘toevallig’ ook in het gebied van de Hopi-indianen. Door een plaatsnaambordje ‘Moenkopi’ was ik mij er weer van bewust dat ik 15 jaar daarvoor een boek had gelezen over de Hopi-cultuur.

Door dat boek over de Hopi-cultuur wilde ik er graag eens heen om de Hopi-rituelen mee te maken. En nu was ik er ineens en zonder het zelf geregeld te hebben!”

Hopi-ritueel

“Wat nog mooier was, was dat er op die dag de laatste dag van een driedaags ritueel plaatsvond. Deze bleek ook nog eens de laatste van dat jaar te zijn waar buitenstaanders (iedereen die geen Hopi is) bij mochten zijn!

Hét wonder van de synchroniciteit die je tijdens je leven, en met name als je onderweg bent, toe-valt. Omdat je op reis meer open staat voor alles, dan waneer je bezig bent met de dagelijkse routine, valt het je meer op.”

Atelierroute Het Oude Centrum Den Haag

“Eigenlijk exposeer ik sindsdien veel en organiseer exposities. Samen met vrouwelijke collega-kunstenaars creëerden we expositieruimtes – onder andere in de leegstaande winkels onder De Zwarte Madonna (nu reeds afgebroken) en in de Megastores in een leegstaande unit van 2.500 m2.

Op vrijwillige basis pakte ik met vrienden begin deze eeuw de organisatie van de ‘Atelierroute Het Oude Centrum Den Haag’ weer op en huurden we als startpunt de Nieuwe Kerk af.”

Go with the flow

“Ik heb zoveel mogelijk gedaan wat ik wilde in mijn leven en zo min mogelijk wat moest of verwacht werd. Ik doe wat ik fijn vind om te doen en laat mij vaak leiden door wat zich in het leven aandient… go with the flow.”

Face your fears
Felicia Doornberg Felah - kunstenares - portret - LEUK!070 online magazine - Den Haag - S5

“Face your fears; juist dat doen waar je bang voor bent. Als voorbeeld mijn toelatingsexamen en mijn angst voor honden. Vroeger was ik enorm bang voor honden en dat werd steeds erger. Uiteindelijk besloot ik zelf een hond te nemen om van die fobie af te komen.

Het werd een bull terrier-pup ‘Bouncer’. Door die hond vanaf jongs af aan te leren kennen en met hem mee te groeien, kwam ik van mijn angst af. Tijdens het uitlaten kwamen soms hordes honden op ons af, waardoor ik mij realiseerde dat ik niet bang meer was.”

En nu?

“Momenteel geef ik workshops beeldende kunst en groeps- en privélessen; maak nog steeds vrij werk en werk in opdracht. Naast de schilderijen, pimp ik deuren en meubels.”

Vragen en antwoorden

Waar droom je van?  “Ik zou een reizend leven willen leiden, van de ene plek naar de ander. Steeds nieuwe input en ontdekkingen.”

Je mooiste cadeau?  “Mijn beste cadeautjes zijn de eurekamomenten die ik krijg tijdens het creëren en de synchroniciteit die je kan toe-vallen in het leven.

En natuurlijk mijn vriend; we hebben 6 jaar een relatie en hij was zo’n beetje mijn ‘verjaardagscadeautje’ toen ik 50 werd. We wonen nu 4 jaar samen; vanaf het moment dat mijn zoon het huis verliet.”

Wat doe je als je niet kunt slapen?  “Dan ga ik naar mijn atelier en schilderen… alleen komt dat toch echt steeds minder voor.”

Felicia Doornberg Felah - kunstenares - portret - LEUK!070 online magazine - Den Haag - S4

Wat heb je onlangs voor het eerst gedaan?  “Ik ben door de Binck gevaren met een bootje. Leuke plekken ontdekt… ik ben hierdoor helemaal verliefd op de Binck, , wat ik eerst ongeveer het lelijkste gebied van Den Haag vond.”

Laatste keer flink gelachen en waarom?  “Ook op dat bootje want we kregen op den duur de motor niet meer aan. We voelden ons letterlijk belachelijk en ik kreeg de slappe lach.”

Felicia’s leukste van 070

Straat  Oude Molstraat (Den Haag); ik vind het een leuk contrast dat daar zowel klooster met ‘De zusters van Liefde’ is en een ruim assortiment aan leuke café’s bevindt.
Winkel  Collectiv. (Prinsestraat, Den Haag); ik vind het een heel leuk concept. Veel designers bij elkaar die daar hun spullen verkopen en er af en toe zelf werken zodat je ze kunt ontmoeten. Je kunt er ook flexwerken terwijl je heerlijke koffie drinkt.
Restaurant Capriole Café (Fokkerkade, Den Haag); heerlijk eten en on-Nederlandse – namelijk Belgische – bediening. Het ligt aan het water en je kunt er met de boot naar toe. Bijvoorbeeld via Haags Kanoverhuur op de Boomsluiterskade.
Café  De Oude Mol (Oude Molstraat, Den Haag) persoonlijk, leuke mensen en lekker eten.
Strandtent  De Fuut; omdat ze regelmatig theatervoorstelling hebben en de ‘strandbeesten’ van Theo Jansen daar ‘geparkeerd’ staan. Soms laat hij ze uit.
Festival  Carnivale; ik hou van het absurdistische, het is inspirerend en een leuke ontmoetingsplek buiten met de warmte van de vuurvreters in een koude tijd van ‘cocoonen’.
Andere zaak  De gym Ravez Movement Academy; sporten in een natuurlijke omgeving met een personal trainer aangevuld met voedings- en lifestyleadvies om bewuster te worden van je lichaam. Hun slogan: ‘Movement is freedom’.
Goede doel  De Goedgemutste Breicampagne van Innocent; 20 cent van elk verkocht goedgemutst flesje gaat naar het Nationaal Ouderenfonds.

Meer info over Felicia

Ga naar de [website] en/of [Facebookpagina].

Of loop eens langs bij Binnendoor 15.

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter