Bloemkoolbladerensoep? Serieus?

Lekker en gezond eten recepten Den Haag column LEUK!070 online magazine Den Haag L

Ja, serieus! Of gooi jij altijd het gezondste gedeelte van je groente weg? En dat terwijl je misschien wel wekelijks veel geld uitgeeft aan superfoods. Of misschien juist geen geld hebt voor superfoods. Zonde, zonde… zonde!

Al enige jaren terug begon ik met af en toe de stronken met hun bladeren mee te koken. Dit ter afkeuring van mijn vriend. “Nou, dan eet ík ze toch op,” was mijn reactie.

Maar goed, die gewoonte was net zo snel weer afgeleerd als aangeleerd toen mijn vriend het koken van zijn favoriete groente overnam. En dat doet hij erg goed. Iets met tijd en liefde voor wat je doet?

Een kruisbloemige

Bloemkool behoort tot de familie van kruisbloemigen (cruciferen). Een naam die ze te danken hebben aan hun bloemen met vier bloemblaadjes die in een kruisvorm staan.

Andere kruisbloemigen zijn o.a.: spruitjes, groene kool, spitskool, Chinese kool, boerenkool, bladkool, spruitjes, paksoi, sla, rucola, et cetera, et cetera..

Kool is waarschijnlijk één van de eerste geteelde groentesoorten en sindsdien is men erin geslaagd veel varianten te kweken. Ze nemen dan ook een voorname plek in onze culinaire en medicinale tradities in waarvan wij in 070 dagelijks kunnen genieten.

Een krachtig kankerwerend stofje

Bloemkool bloemkoolbladeren soep gezond recept LEUK!070 online magazine Den Haag S2Kruisbloemigen bevatten veel glucosinolaten. Dit is een zeer krachtige kankerwerende stof die in geen andere groentesoort voorkomt.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat glucosinolaten de kans op allerlei vormen van kanker beduidend doet afnemen. Om de werking van dit stofje in je lichaam geheel uit te leggen heb ik veel meer dan deze column nodig, maar het komt erop neer dat glucosinolaten je lichaam helpen beter te ontgiften waardoor kankerverwekkende stoffen minder kans krijgen.

Echter, om deze stof optimaal te benutten, mogen kruisbloemigen eigenlijk niet worden gekookt. 🙁

Meer gezonde stofjes

Naast glucosinolaten bevat bloemkool vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, C en K, omega 3-vetzuren, eiwitten, magnesium, fosfor, foliumzuur, kalium, mangaan, selenium en tal van fytonutriënten.

Er worden dan ook aardig wat gezondheidsclaims aan bloemkool verbonden. Zo zou het oxidatieve stress (kort door de bocht: de gevolgen van leven en bewegen) en de daarbij horende ziektes doen dalen; de lever helpen met het ontgiften van het lichaam; de kans op chronische ontstekingen verminderen; onze maag tegen bepaalde ziekteverwekkende bacteriën beschermen; een gunstige invloed hebben op onze hersenen en ons spijsverteringsstelsel en bescherming bieden tegen zowel cardiovasculaire, cerebrovasculaire ziektes als het ontstaan van kanker.

En is het voorkomen van ziektes niet de voornaamste reden waarom we ons laven aan superfoods? We willen niet ziek worden – zeker geen kanker of andere enge ziektes krijgen – en natuurlijk zo lang mogelijk van het leven genieten.

En mocht je willen afvallen? Bloemkool bevat relatief weinig zetmeel en kan bijna onbeperkt gegeten worden, maar enige gasvorming is natuurlijk niet uit te sluiten. 😉

Weetje

Bloemkool bloemkoolbladeren soep gezond recept LEUK!070 online magazine Den Haag S3Onderzoekers hebben ontdekt dat voorgesneden kool gezonder is dan ongesneden. De snijwonden zorgen dat de kool gezonde antistoffen produceert tegen de verwondingen en daar ben jij bij gebaat.

Let op: dit geldt niet voor bladgroenten… in tegendeel!

Regelmatig eten

Om de gezonde werking van kool optimaal te benutten, moet je ze (natuurlijk) regelmatig eten. Met zoveel varianten lijkt mij dat geen probleem.

Drie porties per week.

En dan heb ik het niet over vier mooie spruiten op je bordje in een chique restaurant, maar een normaal portie – bereid op jouw favoriete manier óf met liefde door je partner – moet toch goed te doen zijn?

Het gezondste deel van de bloemkool

Terug naar de bloemkoolbladeren… dat wat de meeste mensen gewoon weggooien, of ze zijn er al afgesneden door je leverancier, of je hebt ze er zelf reeds in de supermarkt afgetrokken en gedumpt… dom, dom, dom! Dit is immers het gezondste deel van de bloemkool!

O.k. het is je vergeven, want je wist het gewoon niet. Nu wel. Net als bij prei kun je ook bij deze groente stellen: hoe groener, hoe gezonder. Denk aan wat je leerde op school: iets met zonlicht, fotosynthese en vitamines. Anyway: je kunt dus beter de hele bloemkool gebruiken!

Bloemkoolblad – mét nerf – is dus niet alleen goed eetbaar (van rauw met een dipje, tot roerbakken of gekookt), het is ook nog eens gezonder dan de witte bloem. Ze bevatten dezelfde stoffen, maar dan in veel grotere hoeveelheden!

Hetzelfde geldt overigens voor broccoli, ook die blaadjes kun je eten.

Bloemkoolbladerensoep

Bloemkool bloemkoolbladeren soep gezond recept LEUK!070 online magazine Den Haag S1Vorige week hadden we zoveel bladeren over (ze zaten al bijna in de afvalbak) dat ik ze inpikte. Ik heb ze een tijdje geweekt, gewassen en in stukjes gehakt. Vervolgens heb ik er op ‘geheel eigen wijze’ soep van gemaakt.

Ik geef je mijn recept, maar experimenteer, leef je uit, jij weet immers het beste hoe jij je soep graag hebt. Ook kun je natuurlijk zelf op internet naar bloemkoolsoep zoeken en dan de bloem door de bladeren vervangen of gewoon beide samen verwerken. Met een beetje creativiteit kom je vast een heel eind.

Mijn soep is vegetarisch en als je de geitenkaas weg laat of vervangt door een veganische variant is de soep ook nog ‘vegan’. Als je hiermee niet goed bezig bent. 😉

Aantal personen

2 á 4 (afhankelijk van de kommen)

Nodig
 • bladeren van 2 bloemkolen – gesneden in grof gesneden (of een bloemkool met blad)
 • 1 peentje – grof gesneden
 • 2 knoflookteentjes – grof gesnipperd
  Tip: Laat na het pletten de knoflookteentjes 10 minuten rusten voor je ze hakt. Ook dit om de gezonde stofjes uit de natuur optimaal te benutten.
 • 1 ui – grof gesneden
 • 0,5 tot 1 liter water
 • bouillonpoeder of blokjes (liefst biologische groentebouillon van de lokale biologische winkel)
 • rozemarijn (vers of gedroogd)* – hoeveelheid naar smaak
 • Italiaanse keukenkruiden* – hoeveelheid naar smaak
 • zout en peper
 • zachte geitenkaas** – hoeveelheid naar smaak gesneden in blokjes
 • harde geitenkaas** – geraspt
 • extra virgine olijfolie***
 • zonnebloempitten (ook al zo gezond!)
 • blender en/of staafmixer en eventueel een soupmaker
  Een blender en een soupmaker had ik tot mijn beschikking, maar geen must. Het is alleen dan wel weer handig als je een staafmixer hebt. Desnoods een stamper of zo’n ‘pureerzeef’ als je oma had.

* De kruiden kun je prima vervangen door kruiden die je in huis hebt of trek in hebt. Misschien wel komijn en chili?
** Geitenkaas is in veel gevallen een betere keuze dan kaas van de koe, maar is ook te vervangen door room en/of ‘vegan’ kaas.
*** Ook vanwege de gezondheidsvoordelen.

Bereiding
 • Hak alle groenten en de knoflookteentjes fijn met de blender. Dit versnelt het bereidingsproces, dus het behoud van vitamines en… zo paste het beter in mijn soupmaker. Maar zonder kan ook.
 • Heb je een soupmaker gooi de snippers dan daarin over en anders doe je alles in een pan.
 • Voeg kruiden en bouillon toe. Niet te veel bouillon want dat kan ook later nog.
 • Laat de soep garen. Voeg indien nodig nog wat water toe.
 • Indien je geen soupmaker gebruikt, is het wellicht raadzaam om de staafmixer te gebruiken om er een mooie smeuïge soep van te maken.
 • Roer er de blokjes zachte geitenkaas of room erdoor.
 • Proef!!! En breng indien nodig verder op smaak met zout, peper en eventueel bouillonpoeder.
Serveren
 • Schenk de soep in kommen of borden.
 • Sprenkel er de extra virgine olijfolie over, het liefst circa 1 eetlepel anders naar smaak.
 • Strooi de kruimelkaas erover en tot slot wat zonnebloempitjes.
 • Garneer eventueel met wat verse kruiden als basilicum.
 • Serveer – als je dat wilt – met een stuk goed brood.

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070. Haar roots liggen in vormgeving, tekst en merkenbouwen, maar haar interesses zijn veel breder. Naast de wekelijkse Wij zijn LEUK!070-portretten neemt ze nu ‘tijdelijk’ de Kook!070 voor haar rekening. Heb jij interesse om de column over gezond eten van haar over te nemen? Stuur een mail naar nancy@leuk070.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

1 Reactie
Tamara de Goede

Haha, deze had ik niet verwacht… maar goede info en tips! Dank je!

Laat een reactie achter