Werk in het wild. The Hague Street Art.

Kunstenares Marilou Klapwijk geeft haar enthousiaste visie op kunst en galeries in Den Haag en omstreken. L2

Als er één reden is waarom ik illustratie wilde studeren is het vanwege Streetart. Nooit heel bewust, maar ik was altijd gefascineerd door de afbeeldingen op straat. Of het nu onleesbare letters waren langs het spoor. Of een immens portret bij de ‘legale muur’ in Delft.

Maar dat terzijde

Op vakantie met mijn ouders in onbekende steden maakte ik foto’s met een wegwerpcamera van alle pieces die ik tegenkwam. En zodoende kreeg ik ook een boek, met daarin alle grote helden in die kunstwereld.

Sommige daarvan zijn nog steeds mijn helden. Wat op zich een grappige mix maakt met mijn conceptuele kunsthelden in mijn boekenkast. Toch hebben Banksy en Francis Alÿs overeenkomsten. Maar dat terzijde.

Mijn helden

Wat me op het onderwerp heeft gebracht is een paar weken Portugal, en een aantal dagen Lissabon. Op de computer van een Hostel in Nazaré (waar die gigantische golven zijn) zocht ik uit waar in Lissabon ik moest zijn voor: Blu, Vhils, Os Gemeos, Lucy McLauchlan, The Super Van en Tamara Alves.

Met zorg uitgezocht

Eenmaal aangekomen in Lissabon, sloegen we alle trekpleisters dan ook af en liepen we mijn met zorg uitgezochte ‘Streetart-tour’. Het is een bijzondere manier van een stad leren kennen.

Van toeristische plekken leer je wellicht geschiedenis, maar ook dat toerisme overal hetzelfde is. Een zoektocht naar bijzondere werken brengt je op vreemde plekken, verlaten terreinen en in wijken waar je anders nooit komt als toerist.

Natuurlijk is een illustratie iets anders dan een tag

Veel mensen (gemeenten) zullen vinden dat graffiti een vandalisme is. Nu snap ik ook wel dat het niet de bedoeling is dat alles wordt ondergekalkt. En natuurlijk is een illustratie iets anders dan een tag.

Maar een straatbeeld zonder graffiti lijkt me verschrikkelijk saai. En ik zie het dan dus ook als een creatieve stimulering. Het heeft mij in ieder geval gedreven om creatief te zijn, afbeeldingen te bedenken, daarmee iets te willen zeggen, én natuurlijk om te leren illustreren.

Watje

Eén keer stond ik met een spuitbus in mijn handen langs het spoor. Maar bij de eerste de beste sirene die ik in de verre verte hoorde, heb ik de benen genomen volgens mij. Daarom houd ik het bij andere canvassen.

Maar ik heb nog altijd waardering voor mensen die het wel aandurven. En voor organisaties die dit eveneens van belang vinden; zich inzetten voor legale locaties, workshops en tours!

Zoals The Hague Street Art!

kunstenares Marilou Klapwijk kunst galeries Den Haag en omstreken The Hague Streat ArtJa man, wij hebben dit in ons Den Haag ook gewoon!

Sommige wijken kregen afgelopen maand de keuze voorgeschoteld welke kunstenaar het plaatselijke elektriciteitshuisje mocht voorzien van een nieuw ontwerp. Onwijs verantwoord, maar ook heel cool.

Waar ik ook van onder de indruk was; het enorme kunstwerk van Eelco van de Berg die hij in vijf dagen maakte ‘op’ de Mediamarkt. Helaas mocht het niet zoals de beeldengalerij in de Grote Marktstraat, de enorme LED-lampen en het gigantische tv-scherm van Media Markt zelf permanent blijven. Terwijl het wel het mooiste was, van al die dingen.

Maar wellicht is het tijdelijke ook wel de magie van Street Art.

www.thehaguestreetart.nl (ook voor de tour)
Marilou Klapwijk kunstenares Den HaagMarilou Klapwijk, kunstenaresse – ‘Inspiratie is als een stoeptegel. Je struikelt er soms over.’ Als kunstenaar leeft Marilou hardop. Ze relativeert alledaagse mislukkingen en onhandigheden met wat zwarte humor. Resulterend voor het publiek in beeldend werk en presentaties maar, ook in tekst. – Website: http://marilouklapwijk.nl

Vond jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter