Sylvester Oel van Cycle and the City

Sylvester van Oel, Cycle and the City, fietstour Den Haag, LEUK!070 online magazine L

Sylvester (32) werd geboren in Den Haag en woonde tot zijn vierde op de Fred (red: Frederik Hendriklaan in Den Haag voor outsiders). Vervolgens verhuisde hij met zijn ouders en zusje naar “het mooie Westland” waar hij opgroeide.

Vanaf zijn vijfentwintigste was Sylvester vaak in het centrum van Den Haag te vinden, werd verliefd en ging er een paar jaar later wonen. Samen met zijn Haagse vriendin Fleur woont hij nu in Loosduinen, centraal tussen Den Haag en het Westland.

Naast zijn werk als hoofdagent bij de politie is Sylvester samen met zijn vriendin druk met mensen op de fiets Den Haag laten zien. … “de stad die mijn wereld en mogelijkheden verbreedde én mij liet ontwikkelen tussen verschillende culturen en gewoontes”.

Wie is Sylvester?

sylvester-van-oel_cycle-and-the-city_portret_leuk070_s14Hoe zou je jezelf omschrijven?  “Ik ben een levensgenieter, ik creëer oplossingen bij problemen en heb respect voor verschillende culturen. Ik ben simpel, maar niet achterlijk.”
Waar ligt je hart?  “Bij mijn familie en in Den Haag.”
Wat wil je een ander meegeven?  “Koester het leven, familie en vrienden. Geniet van de dag en help elkaar. Morgen krijg je niet kado.”
Grootste leerschool?  “Ik leer elke dag van de mensen om mij heen en de omgeving.”
Grootste ergenis?  “Negatief mopperen over onzinnige onderwerpen.”
Grootste verslaving?  “Chocola en ijs. HEERLIJK!”

“Wij gaan voor een positieve samenleving. Verbind mensen met elkaar en waardeer elkaars cultuur en gewoontes. We zijn allemaal van vlees en bloed. De stad Den Haag kan zo mooi zijn met al zijn inwoners.”

Van de Fred naar het Westland

“Mijn vader komt uit Den Haag en was veel aan het werk om het gezin goed te kunnen onderhouden, terwijl mijn moeder goed voor ons zorgde. Zij was huisvrouw en mijn vader loodgieter.

Mijn vader had op de Fred een oude woning opgekocht, volledig verbouwd en opgeknapt. Op een gegeven moment ging zijn baas in het Westland wonen; het was er prettig wonen en lekker rustig voor de kinderen. Zo liet mijn vader zich overtuigen en vervolgens woonde ik vanaf mijn vierde in ’s-Gravenzande.”

Een enorme klap

Sylvester van Oel, Cycle and the City, fietstour Den Haag, LEUK!070 online magazine S8“Mijn vader was de spil in het gezin en viel in 2000 tijdens zijn werk van een hoge steiger. Een enorme klap voor het hele gezin. Vanaf dat moment stond de wereld op zijn kop en heeft onze moeder alles moeten doen om het gezin draaiende te houden.

Mijn vader is invalide en verblijft nu in een begeleide woonvorm. We hebben in het gezin veel meegemaakt en we zijn nog steeds samen met elkaar. Ik ben enorm trots op mijn ouders, zusje en mijn vriendin.”

Terug naar mijn roots

“Op de middelbare school in Naaldwijk adviseerde men mij om eens bij de werving- en selectiedagen bij de marine of de politie te kijken. Uiteindelijk koos ik voor de politie, volgde met veel plezier de politieopleiding en werd agent in Den Haag. Momenteel werk ik 40 uur per week bij politie Den Haag… als hoofdagent, biker en maak deel uit van de mobiele eenheid. Nog steeds geniet ik van dit prachtige beroep.

sylvester-van-oel_cycle-and-the-city_portret_leuk070_s6In het Westland had ik een gelukkig leven, maar na mijn vijfentwintigste voelde ik waar mijn roots lagen. Ik was weer veel te vinden in Den Haag; de stad die mijn wereld en mogelijkheden verbreedde én mij liet ontwikkelen tussen verschillende culturen en gewoontes.”

Hardlopen als eerste date

“Vijf jaar geleden kwam ik Fleur tegen op Het Plein in Den Haag. Wij kenden elkaar van gezicht en hadden een leuk gesprek. Ik liep regelmatig hard op Kijkduin waar zij ook wel eens kwam, en stelde voor om een keer samen te gaan hardlopen. Dat werd het begin van onze relatie.”

Ons eigen huis

“Na twee jaar huurden wij – om te ontdekken of samenwonen goed ging – een huisje in Den Haag. Weer twee jaar later kochten we ons eigen huis in Loosduinen; centraal en mooi gelegen tussen het Westland en het centrum van Den Haag.

Sylvester van Oel, Cycle and the City, fietstour Den Haag, LEUK!070 online magazine S5Het is herenhuis uit 1923 en was in vervallen staat. Het kraakte en tochte en de oude lucht was goed te ruiken. Met vrienden uit het Westland en familie uit Den Haag hebben wij het huis in tien maanden helemaal verbouwd… met het behoud van de oude elementen.”

Het begin van Cycle and the City

“Na de verhuizing wilden Fleur en ik onze vrienden uit het Westland bedanken voor het helpen tijdens de verbouwing. Als trotse Hagenaar creëerde ik een tour op de fiets door Den Haag. Die fietstocht was een succes waarna menig Westlander ons benaderde; zij wilden ook met ons de tour doen. Dit was eigenlijk niet de bedoeling; toch gingen wij akkoord.”

Gouden fietsen

Sylvester van Oel, Cycle and the City, fietstour Den Haag, LEUK!070 online magazine S10“Dit bracht ons op het idee om onze fietstour professioneel door te zetten. We hadden tien fietsen nodig – liefst gouden. Goud is de kleur van de gouden koets en in het Westland zeggen ze als iets mooi is: ‘Helemaal goud’. We gingen in gesprek met fietsfabrikanten.

Een Haagse fietsfabrikant op de Loosduinseweg ging akkoord met ons voorstel. We kregen in plaats van de fietsen, de fietsonderdelen geleverd. Met vrienden zijn we ze gaan schuren en een kennis heeft ze goud gespoten.”

De naam

“Thuis bedachten wij de naam Cycle and the City – afgeleid van de bekende hitserie Sex and the City. Een goede vriend maakte voor ons het logo in nauw overleg met ons. In het logo is de afkorting verwerkt; CATC. Nu waren we klaar; de onderneming was geboren! Begin dit jaar schreven we ons in bij de Kvk.”

De tour

Sylvester van Oel, Cycle and the City, fietstour Den Haag, LEUK!070 online magazine S2“Tijdens de tour wordt de geschiedenis en het heden getoond. In de knusse lokale horeca vinden momenteel mooie ontwikkelingen plaats. Trotse ondernemers vertellen over hun Haagse producten en men mag deze proeven.

We bezoeken de oudste Haagse bakker, we drinken een Haags bakkie, een Haags hopje… bezoeken een Haagse bierbrouwerij gelegen in een kapel, doen een drankje in de oudste cafe’s met bijzondere verhalen en nog veeeeel meer.”

Leuke reacties

“We horen regelmatig reacties als: ‘Ik loop hier zo vaak, maar dat hier een verscholen kapel zat.… dat wist ik echt niet’ en ‘ik kende het wel, maar ik ben er nog nooit geweest.’ Ook horen we vaak dat ons enthousiasme aanstekelijk werkt. Met ons enthousiasme verbinden we mensen met onze prachtige stad Den Haag. Zelfs de echte Hagenaar of Hagenees raakt tijdens onze tour onder de indruk van zijn stad.”

Halloweenweekend

Sylvester van Oel, Cycle and the City, fietstour Den Haag, LEUK!070 online magazine S1“Voor de Christmastour hebben de afgelopen weken honderden ledlampjes op de fietsen gemonteerd. Tijdens het Halloweenweekend hadden wij twee tours op zaterdag en zondag. Om een uurtje of half zes vertrokken we vanaf het donkere knusse Hofkwartier en deden de lichtjes aan.

Mensen die ons zagen maakten spontaan foto’s. Kinderen werden erbij gezet en wilden met de fietsen op de foto. Vanuit een chique restaurant begonnen mensen te zwaaien en te klappen. Het was écht bizar!

Onderweg werd geroepen: ‘Wie zijn jullie?’, maar wij moesten door met de tour. Dat was zaterdag met de museumnacht en Halloween. Die reacties hadden we ’s zondags niet meer echt verwacht, maar het ging gewoon door!”

Nu vindt men ons

“De start van onze onderneming – begin dit jaar – heeft ons netwerk enorm vergroot. In het begin moesten wij ondernemers in de horeca overtuigen van ons concept. Nu weten ondernemers ons zelf ook te vinden. Zelfs de pers weet ons te vinden. Super leuke contacten zijn ontstaan. We willen landelijk bekend worden met onze fietstour en ons enthousiasme voor onze hofstad Den Haag.”

Geschiedenis van Den Haag

sylvester-van-oel_cycle-and-the-city_portret_leuk070_s13“Den Haag is een stad met verborgen leuke en mooie geschiedenis. De geschiedenis van onze hofstad is zo tastbaar… en gewoon voor een ieder op straat te vinden. Je moet alleen weten waar deze bijzondere plekken zich in de hofstad bevinden.

Hoe meer je daarnaar op zoek gaat, hoe meer het verbindingsgevoel ontstaat met onze hofstad. Dit verbindingsgevoel heeft magie. De geschiedenis van de graven en koninklijke families, paleizen en pleinen, verscholen hofjes en kerkjes… je komt het allemaal tegen en je kan het ook nog aanraken ook.”

Vragen en antwoorden

Wat zijn je hobbies?  “Mijn hobbie is lol maken met mijn vrienden. Ik zie mijn vrienden niet veel en daarom geniet ik er intens van als ik bij ze ben.”

Waar vecht je voor?  “Wij gaan voor een positieve samenleving. Verbind mensen met elkaar en waardeer elkaars cultuur en gewoontes. We zijn allemaal van vlees en bloed. De stad Den Haag kan zo mooi zijn met al zijn inwoners.”

Sylvester van Oel, Cycle and the City, fietstour Den Haag, LEUK!070 online magazine S16Waarvoor of voor wie wil je het podium?  “Mijn vriendin. Een enorme krachtige dame met een prachtige uitstraling. Eerlijk en recht door zee. Geeft mij soms een schop onder me kont als het nodig is en staat altijd klaar voor mij en anderen.”

Waarvoor mogen mensen je contacten en hoe? Waarom?  “Uiteraard als mensen een gouden fietstour met ons willen door onze hofstad Den Haag. Ook mogen mensen mij contacten om hun trotste kennis over Den Haag te laten zien of te vertellen via onze website.”

Sylvester’s leukste van 070

Straat  De Oude Molstraat gelegen in één van de gezelligste en oudste wijken van Den Haag, en de Malle Molen natuurlijk.
fietsen fietstour Den Haag Cycle and the City LEUK!070 LEUK! op pad 3Winkel ’t Bakkertje (Oude Molstraat, Den Haag). Exclusieve Haagse lekkernijen waaraan je niet voorbijfietsen.
Traitteur  Da Gianni (Noordeinde Den Haag); om de gepassioneerde Italiaanse sfeer. De geur van hun heerlijke Italiaanse hapjes komen je op het Noordeinde al tegemoet.
Andere zaak  Slijterij/distileerderij Museum van Kleef (Lange Beestenmarkt Den Haag). Altijd gezellig en mooie verhalen.
Café  De Kleine Witte (Malle Molen, Den Haag); prachtige authentieke en knusse inrichting én de lekkerste saté van Den Haag!
Nog iets?  De Haagse Poffâh van ’t Bakkertje; die moet je gewoon geproeft hebben.

Meer info over Sylvester en Cycle and the City

Ga naar de [website] en/of [Facebookpagina].

Check de Christmastour of fiets gewoon eens mee met Sylvester en Fleur, en geniet van de magie van Den Haag.

Ook vind je op onze site een tour die is samengesteld door Cycle and the City. Klik hier.

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.