Alle soort van schurken karakters

Mike Eelkema Lukewarm Ocean column blog muziek Leuk!070 L

Muziek maken doe je niet

Muziek maken dat doe je niet, om de grootste band ter wereld te worden. Het gaat om de beste zijn.  De beste versie die jij zelf kan zijn en die je relativeert aan alleen jezelf of met ieder persoon met wie je een band vormt. Alleen jijzelf kan de beste zijn in wat jij doet.

Ik geloof dan ook sterk in het maken van muziek die komt vanuit een aaneenschakeling van gevoel, energie, drang, invalshoeken, inspiraties en invloeden. Dat alles in een vertaling van de gekke persoon wie jij bent en jijzelf goed kent. En doe dit nooit om op te gaan in wat cool is, want dan vervaagt hetgeen wat jij doet en wordt je een shitversie van jezelf. Dat kan nooit overtuigend zijn.

Een Tom Waits, een Nick Cave

Het fijne aan muziek is als je het ineens begrijpt en het ook daadwerkelijk voelt, zelfs al heb je de muziek, band, karakters, melodieën en teksten nog nooit gehoord, gelezen of beleeft. Het mooie naast muziek maken met je beste vrienden ter wereld vind ik het luisteren en beleven wat anderen hebben gecreëerd.

De personen die dat doen dat is de pure inspiratie. En nu ik dit zo schrijf denk ik dat personen mij over het algemeen inspireren met welk verhaal ze zelf hebben te vertellen in welke vorm dan ook. De niet helemaal te (be)grijpen personen is wat mij inspireert en in muziek de alle soort van schurk karakters. Een Tom Waits, een Nick Cave… op die laatste kom ik terug.

Iedere maand minimaal één plaat

Ik kan echt iedereen aanraden om iedere maand minimaal één plaat – ja ik heb het over die grote dan, die de vorm van je hoofd zijn – te kopen en hard te draaien. Maar zoek dan wel naar dingen die je niet al kent, maar juist hetgeen dat misschien verder naast je bed ligt dan je gewend bent.

Ga af op een bandnaam, artwork, de geur of juist die ene plaat die gelijk je aandacht grijpt. En waar kan dit mooier dan bij Vinyl Grove in de Boekhorststraat. Dan zit je geramd.

Zoals rond ’65

Wat is er nog mooier dan het luisteren? Inderdaad ja, het beleven ervan. Het is zonde dat de plekken om live bandjes te ontdekken echter schaars zijn geworden overal. Wij zouden in Den Haag op moeten staan.

Op moeten staan voor het fenomeen: nieuwe bandjes ontdekken, plaatjes beleven die uitgevoerd worden door echt spelende muzikanten én het neerzetten van een hechte groep bandjes die zoals rond ’65 in Den Haag een goede avond uit betekenden om te dansen, springen, drinken en elkaar te omhelzen.

Agenda tips

De triple die op driemaal aanwezig moet staan

25-11  Daarom: trek allemaal naar buiten de straat op en ga zeker vrijdag 25 november naar de Zwarte Ruiter en beleef Machine Makes Man. Mis deze niet!

01-12  Dan regel je op 1 december een relaxte stoel in Pathé Buitenhof en word je echt, maar dan ook echt, weggeblazen door de meest intrigerende film in muziek van het afgelopen jaar met ‘One More Time with Feeling’ van Nick Cave.

09-12  En dan kan je precies twee weken later op 9 december terugkeren in de Zwarte Ruiter om tijdens ‘Rock A Rail’ de pre-party de garage sounds van traumahelikopter in je op te nemen. Dit is dus de triple die op driemaal aanwezig moet staan.

Tom Waits’ ‘Swordfishtrombones’

Met Tom Waits’ ‘Swordfishtrombones’ door de speakers wordt deze column mede mogelijk gemaakt, en beleef je de titel. Zet deze plaat op en lees dit stuk nog eens.

Mike Eelkema Columnist Muziek Leuk!070 lukewarm oceanMike is sportdocent en zanger/gitarist van de Haagse band Lukewarm Ocean. Muziek stroomt door zijn aderen en hij geniet net zo veel van concerten en live gigs als van de optredens met de band. Op Leuk!070 schrijft hij hoe muziek leeft in 070. Website: www.lukewarmocean.nl

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter