Duurzaam speelgoed voor de Sint

duurzaam eerlijke kleding winkelen Column Leuk!070 Karen Kameraat Column L

Hoor wie klopt daar kinderen…
Sint gaat op zoek naar duurzaam speelgoed!

Sinterklaas en de Kerstdagen komen er weer aan en dat betekent: kadoos inkopen! Daar zit veel speelgoed bij en het is natuurlijk wel zo leuk als we niet alleen onze kinderen blij maken, maar ook kinderen aan de andere kant van de wereld. Duurzaam speelgoed dus! Maar wat is dat, duurzaam speelgoed?

Wat is duurzaam speelgoed?

Er is geen specifiek keurmerk voor speelgoed. Wel kunnen bepaalde materialen waarvan speelgoed gemaakt is voorzien zijn van een keurmerk, zoals biologische katoen en FSC-hout van speelgoed. Het is zeker goed om daar op te letten en ernaar te vragen in de winkel!

Den Haag Karen Kammeraat blog column Leuk!070 duurzaam speelgoedS1Natuurlijk en/of duurzaam
Vaak wordt gedacht dat natuurlijk hetzelfde is als duurzaam, maar helaas is dat niet altijd zo. Natuurlijk betekent namelijk niet per se dat het product gemaakt is met respect voor mens en milieu! Katoen is een natuurlijk materiaal, maar als het niet biologisch is dan is katoenteelt zeer vervuilend en met gezondheidsrisico’s voor de plukkers.

Laat je niet verleiden

De belangrijkste tip bij het kopen van speelgoed is misschien wel: Laat je niet verleiden door al die koopjes bij de kassa’s van speelgoedwinkels, maar ook bijvoorbeeld drogisterijen.

Dit speelgoed gaat vaak gauw kapot, er wordt maar kort mee gespeeld, behoorlijk grote kans dat het onder niet al te beste omstandigheden in een Chinese fabriek is gemaakt en soms zelfs niet eens veilig om mee te spelen.

Wat dat betreft is het goed om het woord duurzaam toe te passen in de zin van ‘Gaat het lang mee en gaat het kind er vaak en lang mee spelen?’. En dan zou je zomaar uit kunnen komen bij Lego.

Lego

Lego, de bouwstenen van plastic, dus misschien op het eerste gezicht niet duurzaam, maar het gaat eeuwig mee. En wie heeft er ooit Lego weggegooid? Op Marktplaats vind je een ruime keus aan tweedehands Lego en Playmobil, dat er als nieuw uitziet.

Waar moet je zijn in 070?

Helaas zijn er in 070 niet veel winkels die zich specialiseren in speelgoed waarbij rekening is gehouden met mens en milieu. Degene die er waren zijn de laatste jaren verdwenen… Of misschien ken ik ze gewoon niet?! Voor tips hou ik me van harte aanbevolen!

Den Haag Karen Kammeraat blog column Leuk!070 duurzaam speelgoed S2Villa la Luz
Villa la Luz is er nog net, tot 1 december… Er zal wel heel wat uitverkocht zijn, maar wat er nog is koop je met mooie korting!

De wereldwinkel in Scheveningen
Voor fair trade speelgoed kun je natuurlijk ook goed terecht bij de wereldwinkel in Scheveningen.

Tas-Ka
Tas-Ka (Prins Hendrikstraat, Den Haag) heeft bijzonder speelgoed waarvan een deel ook duurzaam is.

<< Toevoeging van de redactie:

Matruschka
Matruschka (Anna Pauwlonaplein, Den Haag) verkoopt speelgoed van natuurlijke materialen en de fantasie stimulerend speelgoed (voor veel leeftijden). Naast speelgoed ook knutselmaterialen en boeken.

Verder
Verder kun je bij speelgoedwinkels als De KikkerKoning (Aert van der Goesstraat, Den Haag), ‘Spelenderwijs'(Stevinstraat, Scheveningen), Mascot (Korte Houtstraat, Den Haag), Rood met Witte Stippen (Beeklaan, Den Haag) en Speelwinkel De Wissel (Van Boetzelaerlaan, Den Haag) ook duurzaam speelgoed vinden, MAAR het is wel zelf scherp opletten. >>

Delft

Liever promoten we natuurlijk 070, maar omdat we ook graag meehelpen aan het een betere wereld voor alle kinderen, maken we een uitstapje naar Delft voor twee bijzondere speelgoedwinkels met veel aandacht voor arbeidsomstandigheden en milieu.

Klieder en Poppedijn
Bij Klieder kun je rustig mooi speelgoed en tweedehands kinderkleding uitzoeken terwijl je kind in de speelhoek speelt.
Of ga naar Poppedijn waar duurzaamheid voorop staat, zowel bij het maakproces als de levensduur.

Online

En online is er ook van alles te krijgen, op de website van EerlijkWinkelen vind je een overzicht.

Tweedehands

Tweedehands is natuurlijk ook een mogelijkheid! Er zijn voldoende kringloopzaken en tweedehandswinkels die een mooie collectie speelgoed hebben.

Goedzak-actie

Heb je zelf speelgoed over dat je graag een tweede leven gunt? Doe mee aan de Goedzak-actie van Albert Heijn. Samen met lokale goede doelen en Nationaal Fonds Kinderhulp komen zo cadeautjes terecht bij kinderen die anders niets zouden krijgen.

Initiatief ICTI-CARE

Tenslotte, voor de die-hards: Er is een internationaal initiatief ICTI-CARE dat samen met merken, winkels en toeleveranciers werkt aan de verduurzaming van de speelgoedindustrie.

Vind jij deze column ook leuk? Laat Karen dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!Karen Kameraat Column duurzaam eerlijk winkelen Column Leuk!070Karen Kameraat – Karen’s missie is een eerlijk inkomen voor iedereen wereldwijd! Daarom geeft ze trainingen aan ondernemers in ontwikkelingslanden en informeert zij consumenten in Nederland over eerlijke producten. Karen is spreker op TEDx Talk. Website: www.eerlijkwinkelen.nl en www.nyota.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter