Mariska van Gelder, kapster en onderneemster

Mariska van Gelder - ambulante kapster aan huis - portret op LEUK!070 L

Mariska (45) werd geboren in Rotterdam, groeide op in Capelle aan den IJssel en woont nu in de Archipelbuurt (Den Haag). “Door de liefde ben ik in Den Haag terechtgekomen. Ik wil nooit meer weg!”

Mariska komt uit een warm nest en groeide op met een oudere zus. “We hadden altijd konijnen, die knuffelde ik fijn…” Nu woont ze samen met haar vriendin en hun Jack Russel Sarah.

Mariska’s hart ligt in het kappersvak, maar door allergie moest ze stoppen. Lange tijd werkte ze op kantoor, maar besloot 7 jaar geleden haar hart te volgen en knipt nu naar hartelust mensen thuis. Lees haar verhaal en laat je inspireren… misschien wel om ook je hart te volgen.

Wie is Mariska?

Mariska van Gelder - ambulante kapster aan huis - portret op LEUK!070 S1Hoe zou je jezelf omschrijven?  “Vrolijk en spontaan.”

Beste cadeau ooit?  “Dat was mijn hondje.”

Wat staat er op je verlanglijstje (voor het leven)?  “Gezond blijven! Ik zie dagelijks heel veel mensen en besef hoeveel mensen iets mankeren. Dat ik nergens pijn heb en gezond ben is fijn, maar nog fijner is dat ik het besef.”

Jouw levensmotto?  “Geniet van deze dag! Carpe diem!”

Wat doe je het liefste in je vrije tijd?  “Uit eten, musea bezoeken, wandelen, op vakantie gaan.”

Wat is je grootste valkuil?  “Dat ik altijd m’n to-do lijstje af wil hebben. ‘Maar de zon schijnt nu en het stof ligt er straks ook nog’, uitspraak van m’n wijze vriendin.”

Wat raakt je?  “Ik vind het verbazingwekkend en ergerlijk dat veel mensen op social media alles roepen wat ze denken.”

Naar school

“In Oostgaarde – een wijk in Capelle aan den IJssel waar mijn ouders nog steeds wonen – ben ik opgegroeid. Het is een wijk met eengezinswoningen en vlakbij de weilanden.

De katholieke basisschool Pieter Bas was geweldig; nooit huiswerk, veel zingen en toneel. Zodra ik op de middelbare school – de Da Costa Mavo – zat, ontdekte ik dat je huiswerk kon krijgen en dat in een agenda moest zetten. Ik had geen idee hoe dat moest.”

Kapster worden

“Van jongs af aan wilde ik al kapster worden en op een zaterdag ben ik gewoon eens een keer een kapsalon binnengelopen. Deze kapsalon had de juiste uitstraling op mij, maar op dat moment was het er natuurlijk hartstikke druk. Om vier uur mocht ik terugkomen voor een gesprek met de eigenaar en de week erop mocht ik beginnen.

Haren wassen, vegen, koffie zetten, handdoeken vouwen… alleen de geur op zich al vond ik geweldig. Op school kwam ik alleen omdat het moest en waar mogelijk werkte ik ieder uurtje in die kapsalon.
Wel heb ik van de middelbare school nog steeds vriendinnen.”

Kappersopleiding

Mariska van Gelder - ambulante kapster aan huis - portret op LEUK!070 S4“Nadat ik eindelijk mijn mavo-diploma behaalde, mocht ik naar de kappersschool. Ik zat één dag in de week op de kappersschool en werkte vier dagen in de kapsalon; dat heette toen het leerlingwezen.

Na een paar jaar bleek ik zwaar allergisch te zijn voor de toenmalige chemische stoffen waarmee werd gewerkt. Bovendien werkten we in die tijd nog niet met handschoenen. Ik moest ik met het kappersvak stoppen.”

Verplicht switchen

“Op zoek naar ander werk vond ik een kantoorbaan als receptioniste/telefoniste. Ik kreeg al snel door dat ik toch iets meer nodig had dan een mavo-diploma en heb toen de Schoevers-opleiding gedaan.

Zo heb ik een flink aantal jaren op kantoor gewerkt als secretaresse en in de marketing. Op zich niet verkeerd, maar ik voelde me vaak opgesloten.”

Samenwonen in Den Haag

“In die tijd – 7 jaar geleden – ontmoette ik mijn vriendin. Ik woonde inmiddels in Zoetermeer en zij hier in de Archipelbuurt. En eigenlijk was Den Haag ‘aanzienlijk’ leuker dan Zoetermeer, dus de keuze was snel gemaakt.

We hebben hier ons plekje, de tuin, onze hond… de hangmat! Geweldig om daar samen in te liggen, tussen de bomen in de zon en dan slapen! De liefde maakt me gelukkig. Gewoon samen zijn. Lekker eten.”

Mijn droom volgen

“Tijdens een lunch in de Harbour Club in Scheveningen vroeg mijn vriendin wat mij nou echt blij zou maken. Ik vertelde haar dat ik nog wel eens droomde dat ik in de salon werkte en dat ik daar na zo’n droom nog steeds heimwee naar had. Dat is nu circa vijf jaar geleden.

Mariska van Gelder - ambulante kapster aan huis - portret op LEUK!070 S5Hierover hebben we samen lang doorgepraat. Haren zijn toch mijn passie. Heerlijk om iemand blij te maken met een nieuwe coupe en/of kleur. Maar gezien mijn leeftijd en de regels die je daar hebt qua werken (i.v.m. allergie) werd het lastig om weer in een salon te gaan staan.  Thuiswerken was ook niet wat ik wilde. Het idee om bij mensen aan huis langs te gaan sprak mij meer aan.”

Ondernemerskans

“Daarin zag ik ook een ondernemerskans. Veel mensen zijn afhankelijk van zorg aan huis en moeten we – door de vergrijzing – ook langer zelfstandig blijven wonen. De groep die zorg aan huis nodig heeft wordt steeds groter.

Daarnaast is een ambulante kapper ook aantrekkelijk voor mensen met een kleine portemonnee doordat die minder overheadkosten heeft. Doordat ik ’s avonds werk, speel ik in op de 24-uurseconomie. Voor drukke gezinnen en werkende mensen is dit een uitkomst en blijkt het ook nog eens een gat in de markt te vullen.”

Terug naar school

“Tijdens dat gesprek besloot ik voor mezelf te starten en ging naast mijn (kantoor)werk in de avonduren weer naar school. Om alle nieuwe knip- en verftechnieken te leren heb ik op de Nederlandse Kappersacademie (NKA) alle opleidingen gevolgd. Ook de masterclass opsteken volgde ik; een geweldige aanvulling. Bij elkaar was dat drie jaar.”

Snel op gang

Mariska van Gelder - ambulante kapster aan huis - portret op LEUK!070 S2“Al tijdens de opleiding ben ik gestart met m’n eigen bedrijf en stond ik na een half jaar goed vol. Nu 3 jaar later heb ik – mede dankzij mond-tot-mond-reclame – een grote vaste klantenkring en verdien ik er een goede boterham mee. Ik merkte dat er vanzelf een klantenkring is ontstaan die bij mij past.

Als ambulant kapper kom ik bij de mensen thuis en bij sommigen ben ik ook bijna kind aan huis. Doordat je bij hen thuis komt, krijg je een heel andere band met je klanten. Je maakt mensen niet alleen blij met een nieuwe coupe, maar ook met je gezelschap.”

Handschoenen

“Het fijne is dat wanneer je voor jezelf werkt je handschoenen kunt dragen wanneer je wilt. Alhoewel, het is tegenwoordig arbotechnisch wel zo geregeld dat je met verven en permanenten verplicht bent handschoenen te dragen.”

Visagie

“In de zomerperiode heb ik ook veel bruiden als klant. Door met hun te werken, merkte ik dat er veel vraag was om ook de visagie te doen én het liefst door één persoon.

Basiskennis visagie bezat ik al, dat was onderdeel van de masterclass opsteken op de NKA. Ik besloot dit aan te vullen bij Instituut Dangremond op de Frederik Hendriklaan. Ik heb daar een jaar lang de avondopleiding gevolgd. Dat was best een zware opleiding, maar ik ook daarvoor slaagde ik. Nu verzorg ik ook de make up voor de bruiden van wie ik het haar opsteek.”

Te druk

Mariska van Gelder - ambulante kapster aan huis - portret op LEUK!070 S5“Op den duur kreeg ik zoveel telefoontjes van nieuwe klanten dat ik helaas te vaak ‘nee’ moest verkopen. Inmiddels ken ik twee goede ambulante kappers – conculega’s – naar wie ik deze mensen gelukkig kan doorverwijzen.”

Ondernemen en ondernemersbloed

“Het is heerlijk om het kappersvak weer op te pakken. Ik heb van m’n hobby mijn werk gemaakt en ook het ondernemen vind ik echt iets geweldigs. Je denkt na over iets dat nog niet bestaat. Je gaat het uitwerken en dan opzetten. Uiteindelijk lukt het en je verdient er je geld mee.

Ik werk dus altijd, maar eigenlijk nooit. Hoe luxe is dat?

Mijn ondernemersbloed? Dat heb ik van mijn opa geërfd naar wie ik ben vernoemd. Mijn opa had een handelskantoor en pas later besefte ik dat ik dat van hem moest hebben.”

Toekomstplannen

“Doordat ik zie dat echt heel veel mensen behoefte hebben aan service aan huis en dus aan ambulante (kappers)diensten, ben ik nu samen met een klant van mij – inmiddels mijn zakenpartner – bezig met het opzetten van een bedrijf om andere kappers te helpen met het opzetten van hun eigen ambulante kappersbedrijf.

Straks kan ik mijn eigen ervaring overbrengen op andere ambulante kappers, we staan ze bij met raad en daad en maken hen wegwijs in het oerwoud van verzekeringen, rechten en verplichtingen. Het is een uitkomst, met name voor kappers die voor zichzelf willen beginnen…

… en natuurlijk voor de groeiende vraag van de mensen!”

Vragen en antwoorden

Wat doe je op een regenachtige zondag?  “Lezen en businessplannen verzinnen.”

Wat is je grootste (leuke) verslaving?  “Ik ga graag naar het casino. Dat doe ik altijd met een vriendin. Meestal een keer per maand. We kennen de croupiers, de vaste gasten en we hebben onze vaste manier van spelen.”

Mariska van Gelder - ambulante kapster aan huis - portret op LEUK!070 S3Wat heb je onlangs voor het eerst gedaan of ontdekt?  “Ik hoorde een dierengeluid in de tuin van ons hotel in Zuid Afrika. Ik had geen idee welk dier, maar tijdens de boottocht daarna ontdekte ik dat het een nijlpaard moest zijn geweest.

Ik kreeg altijd heimwee op vakantie, maar ik heb ontdekt dat rondreizen voor mij de oplossing is… en het juiste reisgezelschap!”

Mariska’s leukste van 070 en meer

Straat  Denneweg (Den Haag); heel veel leuke restaurantjes.
Winkel  63; cadeauwinkel in Weissenbruchstraat (Den Haag).
Lunchroom  Appeltje Eitje in Prins Hendrikstraat (Den Haag).
Café  Schlemmer in de Korte Houtstraat bij ’t Plein (Den Haag); omdat ik daar m’n vriendin voor het eerst heb ontmoet.
Andere zaak  Lijstenmakerij Annette Polderman in de Bankastraat (Den Haag); die kan een schilderij echt een lijst geven waardoor het klopt. Heel bijzonder.
Auteur  José Buschman; zij schrijft alles over Louis Couperus en geeft ook rondleidingen door Den Haag.
Boek  ‘Kroniek van een bange liefde‘ van Trudy Kunz; dat is echt een boek dat ik in één adem heb uitgelezen en dat gebeurt niet snel.

Meer info over Mariska

Ga naar de [website] en/of [Facebookpagina].

Of laat je haar eens thuis knippen of opsteken door Mariska.

Leuk laatste weetje

Mariska heeft ook een boek geschreven: Geknipte verhalen, met verhalen van gewone mensen die zij ontmoet tijdens haar knipbeurten.

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter