Emoties en hun fysieke klachten

balans-energie-chakras_den-haag_jenske-moermand_column_leuk070_l

Energetische blokkades door emoties en hun fysieke klachten

In mijn praktijk heal ik veel van energetische blokkades bij mijn cliënten waardoor ze weer goed kunnen slapen. Wellicht heb je deze eerste zin niet goed begrepen en nog eens gelezen, maar ik snap dat niet iedereen hem direct begrijpt.

Als mensen een energetische blokkade hebben, wordt hun slaap verstoord en treden er andere specifieke klachten op. Klachten waarvoor de huisarts vaak symptoombestrijders op het receptje meegeeft, klachten waar ik – en gelukkig velen met mij – liever naar de oorzaken kijken en die graag wegnemen.*

Als we die blokkades kunnen wegnemen, wordt de slaap niet meer verstoord en zullen daarmee de in verbinding staande fysieke klachten ook verdwijnen. Ik leg je het allemaal uit.

* Ook zien zorgverzekeringsmaatschappijen steeds meer het nut van het bestrijden van de oorzaak dan van de symptomen. Steeds meer therapieën als acupunctuur en Mensendieck worden vergoed, afhankelijk van maatschappij en aanvullend pakket. En laat acupunctuur nou effect hebben op hetzelfde systeem.

Wat is een emotionele blokkade

Een emotionele blokkade is – zoals het woord eigenlijk al zegt – een emotie die ervoor zorgt dat er iets blokkeert. Dit kan ervoor zorgen dat je fysieke klachten krijgt. Emoties en gedachtes zijn ook vormen van energie.

Er ontstaat fysiologische stress van onverwerkte en niet geuite emoties. Het wordt je dan teveel en het slaat zich op in het celgeheugen van je lichaam. Er kan een energetische blokkade ontstaan op een orgaan of op een meridiaan** of je chakra’s kunnen uit balans raken door emoties. Over chakra’s heb ik het de eerste keer gehad. (lees het hier: link artikel)

** Meridianen zijn een netwerk van vaten en wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, bijvoorbeeld bij acupunctuur.

Emoties en organen

Elke emotie staat in connectie met een orgaan:

 • Boosheid: lever en galblaas.
 • Angst: nieren en blaas.
 • Verdriet: longen en dikke darm.
 • Bezorgdheid: maag en milt.
 • Gekwetstheid: hart en dunne darm.

Iedereen heeft wel eens een emotionele blokkade

Door de fysieke klacht die je ervaart, kun je dus merken met welke emotionele blokkade je te maken hebt. Iedereen heeft wel eens een emotionele blokkade. Sommige mensen merken dat niet. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je niet heel erg in contact staat met je gevoel. Hooggevoelige mensen, merken vaak eerder dat ze een blokkade hebben door hun gevoeligheid. Ze nemen die verkrampte cellen eerder waar.

De oorsprong

Als je een blokkade hebt, kan deze zijn ontstaan door een emotie die je niet verwerkt hebt in je jeugd, kindertijd, tijdens je geboorte of zelfs uit vorige levens.

Ook kan het zijn dat deze blokkades te maken hebben met het ontmoeten van een soulmate, een karmische relatie of een tweelingziel. Dan is er nog een groot aantal blokkades te verwerken uit vorige levens. Misschien leefde je toen samen of kon je door omstandigheden niet samen leven waardoor er verdriet ontstond.

Blokkades en hun klachten

Milt-blokkade

Ontstaan door afwijzing; het kind in je heeft behoefte aan liefde doordat het dit niet altijd genoeg ontvangen heeft.

Bijbehorende klachten kunnen zijn:

 • vertraging van de stofwisseling;
 • trek in zoet (door het innerlijk kind dat behoefte heeft aan liefde);
 • een opgezette milt die tegen de maag aandrukt waardoor je snel vol zit;
 • vocht vasthouden;
 • niet af kunnen vallen.
Nier-blokkade

Ontstaan door angst.

Dit kan zich uiten in:

 • eczeem;
 • in de broek plassen bij kinderen;
 • veel drinken door dorst;
 • de vochthuishouding is van slag.
Dikke darm-blokkade

Hier mag iets losgelaten worden.

 • Dit kan een moeilijke stoelgang veroorzaken omdat je letterlijk vasthoudt.
 • Door het niet goed opnemen van voedingstoffen, kunnen er vitamine- en mineralentekorten ontstaan.
 • Ook voedingsintoleranties zijn vaak een gevolg van deze blokkade, door de verstoring in de darm. Als de periode voorbij is met deze blokkades, verdwijnt de intolerantie vaak ook.
Long-blokkade

De long-blokkade brengt een hoop klachten met zich mee:

Extreem droge/rode/vermoeide ogen en huid

 • Longen
  Je kan slijm op de longen hebben en continue je keel schrapen, benauwd zijn, een druk op longen. Door het niet kunnen doorademen of het niet diep kunnen ademen kan je een ontzettend geïrriteerd gevoel krijgen. Omdat je emoties niet weg kunnen die je normaal weg ademt.
 • Pijn
  Nekpijn, een last op je schouders. En midden rugpijn. Onder de schouderbladen en boven de taille. Ter hoogte van de longen dus. Alsof er iemand op je rug staat als je op je buik ligt. Een stijf gevoel.
 • Moe
  Een hele heftige vermoeidheid. Je kunt heel veel slaap nodig hebben. Wel 10 tot 12 uur in plaats van 7 tot 8 uur per nacht. Dit verschilt per persoon en door welk persoon/ziel je de blokkade aan het verwerken bent.
 • Ongezonde trek
  Ook kan je zin hebben in comfort food omdat je je (onbewust ) zielig voelt.

De orgaanklok

Als je in de nacht vaak wakker wordt rond hetzelfde tijdstip kan er een meridiaan uit balans zijn en dus een emotie spelen. Elke meridiaan is op vaste tijden het meest actief. De orgaanklok wordt dit ook wel genoemd.

 • 01:00 – 03:00   levermeridiaan (boosheid)
 • 03:00 – 05:00   longmeridiaan (verdriet)
 • 05:00 – 07:00   dikke darmmeridiaan (loslaten/verdriet)
 • 07:00 – 09:00   maagmeridiaan (bezorgdheid)

Luisteren naar je lichaam

Luister goed naar je lichaam want je ziel probeert je iets duidelijk te maken. Er heeft iets aandacht nodig. Er moet iets veranderen. Als je dat niet doet, kun je burned-out raken of de klachten kunnen overgaan in ziekte. Dat willen we natuurlijk voorkomen.

In de praktijk

In mijn praktijk heal ik veel van deze blokkades bij mijn cliënten. Hierdoor kunnen ze weer goed slapen doordat deze niet meer verstoord wordt en de andere fysieke klachten verdwijnen.

Mocht je last hebben van fysieke klachten die hiermee te maken kunnen hebben en wil je er iets over weten (ik kan zien hoeveel je er hebt en ook of je ze hebt), mail me dan gerust op: info@fashionanablyhealthy.nl

Liefs Jenske

Vind jij deze column ook leuk? Laat Jenske dat dan door met onderstaande buttons deze column te ‘liken’ en te ‘delen’. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!
voedingsconsulente - healer - Jenske Moermond - Den HaagJenske Moermond, gezondheidsconsulente – Jenske is de eigenaresse van Fashionably Healthy. Als voedingsconsulente en healer van (emotionele) blokkades is het haar doel mensen in balans te brengen. Haar praktijk is gevestigd aan de Koninginnegracht in Den Haag. – Website: fashionablyhealthy.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter