Ik wens je.. een duurzame Kerst!

duurzaam eerlijke kleding winkelen Column Leuk!070 Karen Kameraat Column L

Duurzaam eerlijk winkelen Den Haag Karen Kameraat Column LEUK!070 #8 S4Met natuurlijk, om te beginnen een duurzame boom! Dat is nog niet zo makkelijk. Want wat is beter, een echte kerstboom of een kunstkerstboom? Ze worden heel anders gemaakt en verwerkt als afval en dus is het heel moeilijk om te bepalen wat beter of slechter is voor het milieu. Ook hierbij geldt weer dat het woord duurzaam het best gebruikt kan worden als ‘hoe lang het meegaat’.

Doe zo lang mogelijk met je boom…

Met andere woorden, als je een echte boom hebt verzorg hem goed en zet hem in je tuin zodat je hem volgend jaar weer kan gebruiken. Mijn ervaring leert dat dat niet makkelijk is. Na twee pogingen waarbij de boom na een half jaar dood was, is het me gelukt om drie jaar met dezelfde boom te doen! Maar die  was een paar maanden ook niet meer dan een paar bruine sprietjes. Een kunstkerstboom van goede kwaliteit kan wel tien jaar meegaan. Die kan je natuurlijk ook tweedehands kopen.

… en haal ’m dichtbij!

Misschien heb je wel eens gehoord van het adopteren van een Kerstboom. Een heel leuk initiatief waarbij je de boom ophaalt of zelfs zelf uitgraaft en weer terug brengt naar het Kerstbomenbos waar ie goed verzorgd wordt, zodat de kans groter is dat ie het overleeft. Maar… dit soort ophaalpunten zijn er niet in Den Haag. En als je een eind moet rijden kost dat alweer zo veel energie dat zo’n adoptieboom helemaal niet beter voor het milieu is.

Of doe iets heel anders!

Duurzaam eerlijk winkelen Den Haag Karen Kameraat Column LEUK!070 #8 S2Zoals ik ;-). Bij ons in huis staat dit jaar de Dutch Design X-Mas Tree. Een boom van gerecycled karton die je zelf in elkaar zet. En weer uit elkaar haalt na de Kerst om volgend jaar weer te gebruiken.

Je kunt hem zelf verven. Die van ons is nu wit met goud, volgend jaar verven we ‘m misschien wel groen. Hier kan je vinden waar je de Dutch Design producten kan vinden (ze hebben niet allemaal de Kerstboom). Die van ons komt van de winkel van Panorama Mesdag (Den Haag).

En denk ook nog aan de lichtjes!

De brandende lampjes in de Kerstboom hebben al gauw een veel groter effect op het milieu dan de hele boom bij elkaar. Dus: LED-lichtjes. Gewone lampjes kunnen echt niet meer!

Pas op voor versiertrucjes

Duurzaam eerlijk winkelen Den Haag Karen Kameraat Column LEUK!070 #8 S1Oh, en wat geldt voor de boom, geldt ook voor de versiering: hoe langer je er mee doet hoe beter. Dus laat je niet verleiden om mee te doen met trends op het gebied van de Kerstversiering.

Mijn thema is al jaren: souvenirs. Ik neem vaak vanuit vakantie een engeltje of andere Kersthanger mee, zodat ik met Kerst weer aan al die lekkere zonnige vakanties terug kan denken.

Verbranden en andere info

Wil je nog meer weten? Over waarom zelf verbranden niet zo’n goed idee is en of er ook keurmerken voor Kerstbomen bestaan bijvoorbeeld? Kijk dan eens op MilieuCentraal.

Karen Kameraat Column duurzaam eerlijk winkelen Column Leuk!070Karen Kameraat – Karen’s missie is een eerlijk inkomen voor iedereen wereldwijd! Daarom geeft ze trainingen aan ondernemers in ontwikkelingslanden en informeert zij consumenten in Nederland over eerlijke producten. Karen is spreker op TEDx Talk. Website: www.eerlijkwinkelen.nl en www.nyota.nl

Vind jij deze column ook leuk? Laat dat dan onze columnisten weten door hun column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter