Maar niet in een lijstje

Mike Eelkema Lukewarm Ocean column blog muziek Leuk!070 L

Want dat is je adempauze

Vertrouwen in elkaar als bandjes mag meer terug komen. Neem elkaar mee naar een gig en plant die avond vol met vier/vijf bands. Vijftig jaar geleden gebeurde dit alleen maar.

We gingen er samen op uit ontdekken, beleven en vooral doorvertellen aan elkaar en zo ontstaan er in gesprek nog mooiere dingen op dit soort avonden. In een goed gesprek haal je niet constant een drankje in een slechte wel, want dat is je adempauze.

Dus meld je eigen liever gister nog dan vandaag

Laten we nu als muziekliefhebbers, muzikanten, bandjes, kritische luisteraars samen komen en laat het weten als je een ruimte, huis, studio, kraakpand, container, tuinhuisje, kelder, trappengang, beschikbaar hebt voor een rock show die je nooit meer vergeet.

Een bandje kan overal waar de mensen dichtbij zijn. Hoe dichterbij hoe beter, want we moeten wel in spuugafstand van elkaar blijven. Dus meld je eigen liever gister nog dan vandaag.

Begint vaak vanuit vriendschap

Nu dat de zonuren per dag korter en korter worden stromen de jaarlijsten binnen die langer zijn en nog meer dan voorheen. Het blijft in artistieke kringen fascinerend dat wij ergens ooit zijn begonnen met lijstjes maken.

Niet de insteek van ik wil muziek maken en hoog in de jaarlijsten eindigen.

Lijstjes maak je om dingen niet te vergeten, niet om de beste te kiezen. Een bandje begint vaak vanuit vriendschap en plaatjes die je elkaar laat horen waarna heel je lichaam begint op te laden met het gevoel van dat willen we ook. Niet de insteek van ik wil muziek maken en hoog in de jaarlijsten eindigen.

Muziek is toch geen jurysport?

Begrijp mij niet verkeerd, dat dit soort avonden en lijsten worden gemaakt is alleen maar goed, omdat dit een platform biedt en hoe meer live muziek hoe beter.

Maar muziek is toch geen jurysport waarop één liedje beter is dan de ander het gaat juist om het totaal plaatje, de muziek, het gevoel, die ene herinnering, de mensen erachter, de visuals en ga zo maar door.

Zou het niet toffer zijn als we een aan het einde van het jaar alle toffe acts uit Den Haag samenvoegen en allemaal laten spelen als een soort jaarlijst waarin we juist alle vette dingen laten zien, wie ze zijn, wat ze doen en vooral met samen? Dat zou zoveel meer ode brengen aan de muziek.

Laten we dit niet op lijstjes doen

De discussie over muziek of welke vorm van kunst moet er altijd blijven, want anders zou het een hele saaie wereld zijn. Eén op één elkaar dingen laten zien, horen en beleven is veel mooier dan een winnaar kiezen. De overtuiging van het publiek om een ander zijn of haar inzicht te geven in juist die band en al hun muziek is zoveel meer waard. Maar laten we dit nou niet op een lijstjesavond doen voor één nummer, want een band is zoveel meer dan dat ene nummer!

Carrera’s Muziekatelier

Ik heb één echte tip die ik bij iedere muziekliefhebber aanraad en support. Muziek maken en ritme kan je altijd, overal, samen en vooral op een leuke manier. Dus vraag aan de kerstman die drumstokken, plectrums, snaarinstrumenten, trommels, toetsen of je eigen zangstem en ga samen muziek maken.

Maakt niet uit hoe oud je bent, meld je aan voor in 2017 bij Carrera’s Muziekateltier in de Weimarstraat en zij laten samen met jou de tofste liedjes, melodieën en ritmes in jou naar boven komen.

Holy Bouncer

Luisterend naar het album Hippie Girl Lover van Holy Bouncer is dit stukje mede mogelijk gemaakt. Zoek ze op, support ze, vertel het door… maar niet in een lijstje.

Vind jij deze column ook leuk? Laat Mike dat dan weten door zijn column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Mike Eelkema Columnist Muziek Leuk!070 lukewarm oceanMike is sportdocent en zanger/gitarist van de Haagse band Lukewarm Ocean. Muziek stroomt door zijn aderen en hij geniet net zo veel van concerten en live gigs als van de optredens met de band. Op Leuk!070 schrijft hij hoe muziek leeft in 070. Website: www.lukewarmocean.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter