Have a Very Vintage X-mas!

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 L

Ja hoor, natuurlijk zijn ook wij al langs de Intratuin geweest om met zoonlief te kijken naar de miniatuurbergdorpjes met lichtjes, treintjes en een klinkend draaimolentje.
En ook wij hebben na het zoveelste dennennaaldenfestijn met kat en peuter sinds een paar jaar de keuze gemaakt voor een esthetisch acceptabele kunstboom. De Cars adventskalender en kerstlichtjes in 9 verschillende standjes.

Maar hoe leuk is het om je huis te versieren niet met de folderinhoud van het winkelcentrum, maar met items die bij jou het warme kerstgevoel van vroeger oproepen?

Half opgevroten herder

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 kerstversiering S1Iedereen die op een Nederlandse basisschool heeft gezeten kwam vroeger thuis met een boomschijfje voorzien van een kouwe klont klei, een spijker in het midden voor de kaars en daar omheen een kunstig werkje van dennentakken, paddenstoeltjes en dennenappels. Ach, ik mis het kerststukje!

… het ouderwetse kerststalletje liggen met de half opgevroten gipsen herder die de hond te pakken had gekregen

En je ouders hebben op zolder vast nog het ouderwetse kerststalletje liggen met de half opgevroten gipsen herder die de hond te pakken had gekregen.
Mijn favoriet was het kerstbellen carrouselletje met de engeltjes erop! Als je de 4 minikaarsjes aanstak, ging het draaien en hoorde je een vreedzaam ding-ding-ding-ding-ding…

Spuitsneeuw

Bij een ‘vintage christmas’ horen natuurlijk ook ouwe ballen, vanzelfsprekend van glas! Het vogeltje met pluimstaat, een sneeuwpopje – lekker met restjes van die gore spuitsneeuw uit de jaren 80. Maak je deco af met zo’n kitscherige glitterslinger.

Vintage Retro Brocante column blog Andrea Rietveld-Manus magazine LEUK!070 kerstversiering S2Wie niet zo’n strak minimalistisch thema aanhoudt kan z’n lol op bij de lokale Kringloop, waar je voor een prikkie andermans afgedankte kerstspullen kunt shoppen (vaak niet of nauwelijks gebruikt).
Maar ook voor een feestelijke tulbandschaal, gourmetborden met van die vakjes of een foute zwarte glitterjurk die je toch maar één keer aandoet kun je hier goed terecht. Ook op Marktplaats staat het vol met retro kerstversiering om jouw eigen familieboom te creëren.

Kerstknutselen

Voor de crea-bea’s onder ons staat Pinterest natuurlijk helemaal vol met zelfmaakideetjes rond kerst. Zaag je eigen boom van sloophout of gebruik oude bladmuziek om papier-maché ballen mee te plakken.
Op internet vind je heerlijk zoete ouderwetse kerstkaarten, waar je zelf je eigen originele variant van kunt maken.

En ben je toch in de Kringloop: neem dan een ouderwetse tulbandvorm mee en koop als je echt seventies wilt doen er een bakje bigarreaux voor de garnering… brrrr!
Maak december af met een feestelijke vleesfondue (met van die lange houten vorken, ieder z’n eigen kleur!) en je retro feestdagen zijn compleet.

Tip: Royal Christmas Fair

Op het Lange Voorhout in Den Haag vindt t/m vrijdag 23 december de Royal Christmas Fair plaats met bijna 100 kraampjes met onder andere vintage en brocante.
Sowieso leuk voor het warme kerstgevoel natuurlijk, dus je kunt los op glühwein, broodje braadworst en wafels en tegelijk je laatste pakjes voor onder de boom scoren.

Vintageklassieker: de kerstboom

Hoewel we door de engeltjes en het stalletje de kerstboom als een christelijke traditie zien, was de boom van oorsprong een oud-Germaans heidens gebruik waarbij een groenblijvende boom midwinter (op 21 december – de kortste dag van het jaar) werd versierd met o.a. kaarsen en lekkernijen.

Maarten Luther verklaarde de kerstboom in de 16e eeuw als symbool van de geboorte van Jezus en pas in de 19e eeuw deed de spar z’n intrede in de Nederlandse huizen.

Het verbranden van de bomen koppelt weer aan de nieuwjaarsvuren die tijdens het Joelfeest werden gehouden, waarmee de komst van het licht werd gevierd. De herrie die men hierbij maakte (‘joelen’) heeft weer geresulteerd in onze traditie voor het afsteken van vuurwerk op de eerste dag van het nieuwe jaar.
Vind jij deze column ook leuk? Laat Andrea dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Andrea Rietveld-Manus vintage columnist trends Den HaagAndrea Rietveld-Manus, organisator – Andrea is chef van een lifestylemarkt en ontdekt graag het verhaal achter een product. Van haar vader erfde ze het gevoel van ‘de jacht’; een markt of winkel in lopen met de kans een mooie vondst op de kop te tikken! – Contact: Website: www.originalmarket.nl en Facebook: ORIGINALmarket

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter