VEGA!070 en Yvette, een introductie

Vegetarisch uit eten en recepten Den Haag en omstreken column door Yvette Kilian van Studio Mindful L

Even voorstellen, mijn naam is Yvette Kilian. Kortgeleden interviewde LEUK!070 mij voor een ‘Wij zijn LEUK!070’-portret, op zoek naar inspiratie en de mens achter Studio Mindful. Nu hoor ik je denken: “wat heeft ‘vega’ te maken met ‘Studio Mindful’?!”

Studio Mindful biedt mindfulness trainingen. Mindfulness heeft zijn oorsprong in het Boeddhisme. Bij een Boeddhistische levensstijl hoort vegetarisch eten. En zo lijkt het allemaal toch iets met elkaar te maken te hebben.

Vegetarisch eten

Sinds mijn 13e jaar eet ik vegetarisch. Uit liefde voor de dieren. Als klein kind spaarde ik mijn kwartjes zakgeld op tot ik wel 25 gulden had. Dat was ‘voor de dieren’. Mijn moeder nam me mee naar de Dierenbescherming, waar ik voor 25 gulden per jaar lid werd.

Aardappels-groente-vlees was de standaard

Het was vreselijk voor mijn moeder dat ik geen vlees en vis meer wilde eten! In die tijd waren er nog nauwelijks vegetarische burgers, terwijl aardappels-groente-vlees toen nog de standaard maaltijd was. Elke week liet mijn moeder tofu weken in ketjap met ui. Dat bakte ze op en gebruikte ze als vleesvervanger.

Boeddhisme

Nadat ik was afgestudeerd maakte ik met een vriendin een reis door Sri Lanka. Ik werd gelijk verliefd op Azië, op het Boeddhisme en op reizen. Vele reizen door Boeddhistische landen in Azië volgden. Lekker back to basic met de rugzak, zonder planning. Ondervinden hoe de locals leven en denken.

Meet the locals

Zo was er een tuktuk-chauffeur die uitleg gaf over de geschiedenis van Cambodja.  Hij begon feitelijk en chronologisch in de tijd. Maar eindigde met een geëmotioneerd verhaal over hoe zijn familie het regime van Pol Pot heeft ervaren en overleefd.

En een vrouw in Laos die ons verwelkomde in haar houten hutje op palen. Zodra zij eten had gemaakt, keek zij samen met haar zoontje toe hoe wij aten. We moesten uit alle bakjes iets eten. Datgene wat overbleef vormde de maaltijd voor moeder en zoon. Zo arm en zo gastvrij.

Aziatisch eten

Natuurlijk maakte ik ook kennis met een diversiteit aan Aziatische gerechten. Vegetarisch eten is nauwelijks een probleem in Azië. Al behoeft het soms extra uitleg dat je geen vlees, geen vis én geen gevogelte eet. In de Westerse landen wordt gevogelte onder vlees geschaard, in Azië niet.

Op het platteland is vaak weinig voedsel voor handen. Je eet daar letterlijk wat de pot schaft. Als er dan kip of vis door het eten is verwerkt, vraagt dat wat creativiteit van jezelf. Eten niet lekker vinden of laten staan wordt als onbeleefd ervaren. Juist omdat er zo weinig te eten is. Eten delen is wel heel gewoon. Dus om het vlees heen eten en je kom doorgeven aan je vriend is een goede oplossing.

Ruim aanbod

Inmiddels zijn er veel soorten vegetarisch vlees verkrijgbaar. Je kunt zelfs vegetarische tonijn en garnalen kopen in Den Haag! De vega-versie van aardappels-groente-vlees is niet meer moeilijk te maken, maar het blijft een uitdaging om vegetarisch te koken zonder vegetarisch vlees.

We vergeten gemakkelijk dat vlees of vis niet een noodzakelijk element van een maaltijd is. Dat we met kruiden en een goede bereidingswijze ook smaakvolle maaltijden kunnen bereiden. Vegetarisch eten is meer dan ‘konijnenvoer’.

Vega!070-uiteten

In regio Den Haag zijn we gezegend met een breed scala aan vegetarische eetplekken. Ieder met een eigen thema en eigen stijl. Maar de niet-vegetarische eetplekken – de ‘gewone’ eetgelegenheden – daar is het begrip van vegetarisch eten nog niet altijd even ver ontwikkeld.

Voor deze column ga ik eetplekjes in de regio 070 testen op hun vegetarische vriendelijkheid. Ik ga jullie de komende tijd meenemen in de wereld van vegetarisch eten buiten de deur.

Hoe creatief zijn de vegetarische gerechten? Hoeveel keuze is er voor een vegetariër? Worden er verse producten gebruikt? Is een vegetarisch menu mogelijk? Hoe flexibel zijn de keuzes op de kaart?

Vega!070-recepten

Daarnaast ga ik vegetarische recepten delen met jullie. Eenvoudige en ingewikkeldere recepten. Met en zonder vleesvervangers. Uit binnen- en buitenland. Geschikt voor vegetariërs, flexitariërs en vleeseters.

Vertel mij welke waar

Welke lokale eettentjes zal ik gaan uitproberen als vegetariër? Waar wil jij dat ik op let? Laat het weten, want ik doe dit onderzoek in de regio 070 voor jou! Onderaan de pagina kun je jouw reactie vragen en tips achterlaten.

Vega-groet, Yvette

Cambodjaanse groentesoep (2 personen)

Vandaag begin ik met een gerecht dat ik at in Cambodja. De Cambodjaanse keuken is vers en eenvoudig. Er wordt veel groente gegeten. Op het platteland eet men vaak een soort groentesoep. Snel te maken, licht verteerbaar en gezond!

Nodig
 • gekookte pandanrijst
 • 1 liter groentebouillon
 • duimgroot stuk verse gember
 • 1 verse sereh (citroengras)
 • 150 gram Wortel
 • 0,5 (halve) Paksoi
 • 200 gram Bloemkool
 • handje taugé
 • handje ongezouten cashewnoten
 • 2 eieren
Voorbereiden
 • Kneus de sereh.
 • Snij de gember in groffe stukken.
 • Snij de wortel, bloemkool en paksoi.
 • Kook alle groente met de gember en sereh in de bouillon.
 • Kook de rijst.
Afronden
 • Verwijder de gember en sereh voor het serveren (deze kruiden hebben hun smaak afgestaan aan de soep).
 • Voeg de beide eieren zonder schaal rustig toe aan de soep of ieder in een klein zeefje. Dan blijven ze redelijk compact en porcheren ze als een mooi bolletje. Ongeveer 3 minuten voor een zachte dooier, een minuut langer voor een hardere dooier.
 • Hak de cashwenoten.
Serveren
 • Doe de rijst in een klein kommetje. Zet een soepbord tegen de onderkant van de kom. Zet de kom ondersteboven op het bord en haal de kom voorzichtig weg. Je hebt nu een mooie rijstvorm in het midden van het bord.
 • Schep de soep met de groente om de rijstvorm heen.
 • Strooi de cashewnoten over de rijst.

Eet smakelijk!
Vind jij deze column ook leuk?  Laat Yvette dat dan weten door met onderstaande buttons deze column te ‘liken’ en te ‘delen’. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

yvette-kilian_column_vegetarisch-vega_den-haag_leuk070_2xsYvette Kilian, vegetarische mindfulness trainer – Mindful leven betekent bewuste keuzes maken voor je eigen levensgeluk. Yvette koos bewust voor vegetarisch eten en het ondernemerschap. Vanuit Studio Mindful geeft zij mindfulness trainingen aan iedereen die mindful in het leven wil leren staan. – Website: studiomindful.net

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter