Het klinkt heel lekker, en dat is het ook

Kunstenares Marilou Klapwijk geeft haar enthousiaste visie op kunst en galeries in Den Haag en omstreken L3

Het was ergens in september. We zaten op de Grote Markt, aan een groene picknicktafel die zich vlot vulde met lege glazen, terwijl wij onze hoofden braken. We raakten verwikkeld in iets wat een eindeloze brainstormsessie leek.

Welkom bij een AHF Meeting. AHF (Of, A Happy Family) heb ik al eens vaker laten vallen. Het kunstenaarsinitiatief waar ik, samen met onder andere deze zes andere hoofdbrekende Members, onderdeel van ben.

Deadline

Het is ook vrij lastig om met z’n zevenen het nieuwe thema en de titel te bedenken voor de nieuwe gezamenlijke expo. Maar als je volhoudt kan het wel. Zo bleek.

We gaven onszelf de deadline die avond nog. Het moest er zijn voordat iedereen het echt zat begon te worden en neigingen kreeg tot vluchten. Deadline.

En de afwezigheid ervan

En toen, in de zoektocht naar iets wat ons werk zou kunnen verbinden, raakte deadline onderwerp van gesprek. Hoe je het ook went of keert in een creatieve praktijk – of wellicht in elk werk dat je zou kunnen verzinnen – is die uiterste datum – waarop iets ‘af’ moet zijn – een altijd terugkomend fenomeen. Zelfs als er geen deadline is. Want dan speelt de afwezigheid ervan weer een rol.

Waakvlam

En zodoende hadden we een thema en een titel. Sommige kunstenaars gaan dan direct aan de slag en weten nog ver voor de nieuwe deadline wat ze willen gaan exposeren. Andere laten dit sudderen op een waakvlam ergens achterin hun gedachte. Die gaan pas koken op een dag voor de deadline. Daarentegen kon onze curator Charlotte de Goey direct aan de slag.

Toezeggingen en teleurstellingen

Het zoeken van een geschikte locatie, de indeling uitdokteren, het presentatiemateriaal ontwerpen en wat leveren alle kunstenaars eigenlijk aan?

De locatie bleek in ieder geval even lastig te vinden als we al dachten. Na vier afspraken en twee toezeggingen waren er net zoveel teleurstellingen. Maar gelukkig, toen het er echt een beetje om begon te spannen, kwam Anna Vastgoed met een mooie locatie.

Anna

Voor wie er niet mee bekend is; Anna Vastgoed & Cultuur is een organisatie die (tijdelijk) leegstaande panden vult met creatieve initiatieven, instellingen en bedrijven. Om een voorbeeld te noemen; West Den Haag, een kunstinstelling gehuisvest aan ’t Groenewegje (tegenover de Dunne Bierkade in Den Haag) kon dit jaar ook gebruikmaken van de mogelijkheid om op het Lange Voorhout tentoonstellingen te organiseren.

Dat brengt dat het veelal conceptuele en minimale werk van hun kunstenaars geëxposeerd is in een klassiek en statig pand aan deze chique laan. Dat klinkt heel lekker. En dat is het ook.

Verpaupering

Maar zo is er bijvoorbeeld ook een ‘lege’ loods in de Binckhorst gevuld met een foodtruck- en evenementenbureau. Anna verzorgt in opdracht ook oplossingen voor de langere termijn om verpaupering tegen te gaan en op sommige unieke locaties kun je een vergaderruimte aanvragen of zelfs ideeën insturen wat er eventueel met de locatie zou kunnen gebeuren. (Denk aan een oud tolhuisje).

Zacht uitgedrukt

1483441901722Even snel gezegd, eigenlijk is dit natuurlijk de ideale oplossing voor leegstand. Juist voor het experiment en de mogelijkheid voor het beginnend initiatief.

Zacht uitgedrukt waren wij (met AHF) dus behoorlijk enthousiast toen ons een locatie tegenover het Mauritshuis werd aangeboden. Vorige week mochten we komen kijken naar onze nieuwe tijdelijke ruimte. Je probeert je voor te stellen hoe je werk eruit zal zien in de gestoffeerde, maar ongemeubileerde, kamer.

Niet boren niet verven

En terwijl ik sta te fantaseren en af en toe een lichtknopje probeer, maakt Wendy (van Anna) aantekeningen, onderzoekt Marjolein (organisator culturele evenementen) de entree en loopt Charlotte (curator) passen tellend door de ruimte. Ze knikt af en toe instemmend of houdt haar hoofd schuin bij een obstakelmomentje.

In de muren mag je niet boren en je mag ze natuurlijk ook niet verven. De presentatie van het werk is dus geheel aangepast aan de ruimte. Gelukkig is dit waar Charlotte goed in is, maar ik zeg er even bij: “simpel is het niet”.

Deadline Again

Het resultaat is te zien eind januari. We openen dan de expositie, die het werk van negen kunstenaars laat zien met vrijwel allemaal een andere discipline.

Datum: donderdag 26 januari 2017
Locatie: Vijverberg (Den Haag).
Meer informatie: https://www.ahappyfamily.nl/projects#/deadline/

Via bovenstaande link voorzien we je in de loop van januari van meer informatie terwijl we lekker doorwerken naar de deadline toe.

Vond jij deze column ook leuk? Laat Marilou dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. – Alvast bedankt!

Marilou Klapwijk kunstenares Den HaagMarilou Klapwijk, kunstenaresse – ‘Inspiratie is als een stoeptegel. Je struikelt er soms over.’ Als kunstenaar leeft Marilou hardop. Ze relativeert alledaagse mislukkingen en onhandigheden met wat zwarte humor. Resulterend voor het publiek in beeldend werk en presentaties maar, ook in tekst. – Website: http://marilouklapwijk.nl

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter