Tycho Vermeulen van De Stadswijngaard

De Stadswijngaard Den Haag Tycho Vermeulen portret in online magazine LEUK!070 L

Tycho (41) werd geboren in Montfoort (bij Woerden). Hij groeide daar ook op samen met zijn twee broers bij zijn ouders.

Op zijn 17e verhuisde Tycho naar Wageningen om biologie te studeren. Hij woonde daar 7 jaar, studeerde er 6 van en vond er werk. Toen hij een baan in Zoetermeer kreeg vond Tycho in Bezuidenhout een flatje.

Ondertussen woont Tycho met zijn vrouw Gaby en hun twee dochtertjes en twee zonen in Voorburg; tegen Rijswijk en Den Haag aan. “Ik aard hier erg goed. Het is aan de ene kant erg dorps, als je het vergelijkt met Amsterdam met Rotterdam. En aan de andere kant heb je de voordelen van de stad.”

Wie is Tycho?

Hoe zou je jezelf omschrijven?  “Zo druk als een klein baasje. Daarnaast ben ik erg extravert, dus best een open boek.”

Waar mag niemand aankomen?  “Heel dicht bij huis is dat mijn gezin. Gelukkig hoef ik niet te vrezen dat iemand daar aankomt. De grootste uitdaging ben ik zelf: steeds zoeken naar de juiste balans van man, vader en werk/hobbies.”

Wat doe je het liefste in je vrije tijd?  “Wijn maken is toch wel nummer 1. Daarnaast zat ik als gitarist in een jazz-combo. Heerlijk elke vrijdag spelen met een stel jazz-fanaten en af en toe optreden. Met de realisatie van de wijngaard zit dat er even niet in. Met een druk gezinsleven moet je nu eenmaal keuzes maken.”

Wat doe je als je niet kunt slapen?  “In het midden van onze woonkamer staan en even mijn gedachten leeg maken.”

Wat heb je onlangs voor het eerst gedaan of ontdekt? “Deze zomer voor het eerst op een jetski gezeten. Ontzettend, wat was dat gaaf.”

Laatste keer flink gelachen en waarom?  “Mijn zoontje van twee die zich manifesteert als clown van het gezin.”

Leukste huisdier, en waarom?  “Poezen. Lekker eigenwijs”

Beste band?  “Spinvis. Heerlijke doordenkers en inspirerende associaties.”

Beste boek?  “Het lied van de Dodo. Prachtig relaas over evolutie, de schoonheid van de natuur en de bedreigingen van soorten.”

Beste acteur?  “Johnny Depp. Natuurlijk geen originele keus, maar ik kan gewoon heerlijk genieten van de types die hij speelt.”

Wat staat er op je verlanglijstje (voor het leven)?  “Positief eindigen. Na hoog vliegen lijkt het vaak lastig om goed te landen. Ik wil een zegen blijven zijn voor anderen.”

Keuze voor biologie

De Stadswijngaard Den Haag Tycho Vermeulen portret in online magazine LEUK!070 S5“Als tiener wist ik niet precies wat ik wilde doen. Het moest iets met het leven te doen hebben. Bij studiekeuze twijfelde ik tussen milieuhygiëne en biologie.

Omdat de eerste toch wat te chemisch was, koos ik dus voor biologie. Ik vind het fantastisch om te creëren met planten, vind het mooi om met planten bezig zijn en om te telen.”

Mijn werk

“Sinds 2007 werk ik als processleider van innovaties in de tuinbouw bij een onderdeel van de Wageningen Universtiteit in Bleiswijk. Ik vind het ook mooi om met mensen bezig te zijn en kijk wie past bij welke innovatie: wat pakt een persoon van nature op om zich in te verdiepen en hoe leidt zijn/haar inspiratie tot nieuwe mogelijkheden.

Ik leid en doe mee met projecten als het Vanille-project, de teelt op water ‘hydrophonics’ en ‘stadslandbouw’. Ik help tuinbouwondernemers bij het verwezenlijken van hun plannen. Je ziet hier dat een verbetering altijd een plantkundige vraag met zich meebrengt. Zelfs iets technisch als een energiegrid vergt goede kennis van de plant. Wanneer je de woningen naast de kas van warmte gaat voorzien wil je niet het gewas tekort te doen.”

Het begin van de Stadswijngaard

De Stadswijngaard Den Haag Tycho Vermeulen portret in online magazine LEUK!070 S6“Ik ben een procesman. Gestrande innovaties lostrekken met een andere procesaanpak. Omdat dat dus heel conceptueel is, ben ik de afgelopen jaren bezig geweest om concreter te worden. Daarom ben ik ook De Stadswijngaard begonnen: om te laten zien dat een abstract begrip ‘verbinden’ vertaald kan worden in een ‘leuk’ concept waar ook gewoon geld verdiend wordt.”

Eigen druiven telen

“Sinds mijn studententijd maak ik al wijn. Vervolgens wilde ik mijn eigen druiven kunnen telen. Maar met mijn achtergrond lukt het niet om een financiering van de standaardinstituties te krijgen, dus moet je iets unieks doen en een bedrijf van de grond af opbouwen. Sinds 2008 teel ik druiven op substraat. Dat unieke teeltsysteem was de basis voor de wijngaard.”

Niet alleen voor mijzelf

De Stadswijngaard Den Haag Tycho Vermeulen portret in online magazine LEUK!070 S1“Een wijngaard los van de grond – op substraat – was mijn eerste idee. De gemeente wees me een locatie toe waar ik dat zou mogen doen. Toen ik het stukje grond zag dacht ik: ‘dit moet ik niet alleen voor mijzelf willen houden, hier moeten mensen aan mee kunnen doen’.

Om mensen dan toch een herkenbare wijngaard te geven, is het toch een grondgebonden teelt geworden. Achterin de wijngaard ligt mijn experiment met substraatteelt.”

Van Abstract naar concreet

“Met De Stadswijngaard laat ik zien dat abstractie ideeën ook concreet te vertalen zijn naar een businessmodel. Er ligt gewoon een kostprijsberekening en een verdienmodel aan ten grondslag. Ik laat bijvoorbeeld zien dat je met ‘leuk’ geld kan maken.

Vanuit al die kennis die ik inmiddels vergaard had, ben ik dit concept begonnen. Vanuit ontwerpeisen dat het toegankelijk voor mensen moest zijn. Ook moest het waarde toevoegen aan het gebied en dat mensen mee moeten kunnen doen – dat het participatief is – is heel belangrijk. Daarnaast vond ik het zelf belangrijk dat het financieel zelfstandig zou worden.”

Naar de gemeente

De Stadswijngaard Den Haag Tycho Vermeulen portret in online magazine LEUK!070 S3“Met het idee en de vraag voor een stuk braakliggend terrein om de wijngaard te bouwen, ben ik naar gemeente gegaan. Ze reageerden positief, maar zeiden: ‘Laat maar zien dat je een businessplan hebt.’.

Omdat ik geen subsidie wilde, waren ze niet zo moeilijk. Ze boden mij een aantal stukjes grond waaruit ik kon kiezen aan. Die in Laak sprak mij het meeste aan. Deze wijk kan wat leuks gebruiken. Stadslandbouw moet kunnen bijdragen aan gebiedsontwikkeling. Daarnaast is het voor mij op fietsafstand.”

Samenwerken

“Een initiatief als dit zet je niet alleen op. Ik vond Marcel van Dam als partner-in-crime. Marcel is uitstekend in staat om een gevoel en een boodschap weer te geven in een beeldmerk en in de aankleding. Marcel bleef steeds hameren op ‘leuk’. Alles wat we doen moet vooral ‘leuk’ zijn. Ik heb ontzettend veel van hem geleerd. Hij is een hele vrije vogel, wat mij dwingt om los te laten.”

Coöperatie

De Stadswijngaard Den Haag Tycho Vermeulen portret in online magazine LEUK!070 S2Wat was je beste keuze?  “Het oprichten van de cooperatie. Ik merkte dat het me wat veel werd, en daarbij zag ik dat stadslandbouwinitiatieven veel vaker spelen met eigenaarschap. De wijngaard is nu een coöperatie met 10 aandeelhouders. Ik ben nu dus ‘slechts’ voorzitter en aandeelhouder van de wijngaard. Dit geeft direct 9 enthousiastelingen die veel van de activiteiten rond de wijngaard helpen oppakken.”

De buurman

“Voor wijn moet je ook een plaat hebben om de wijn te maken. Dat was nog een dingetje. Een plek waar het mocht stinken en waar de temperatuur geregeld kan worden. Gelukkig is mijn buurman net zo’n wijngek als ik. Bij hem in de garage tussen de fietsen konden we de eerste twee jaren de wijn maken. Voor de toekomende jaren zullen we in een andere (grotere) locatie moeten vinden.”

Het resultaat

stadswijngaard Den Haag Karen Kammeraat blog column Leuk!070“De eerste teelt verliep prima. De wijn heeft heel veel leuke reacties gekregen. De rode wijn was – eerlijk gezegd – erg jong, en dat moet je wel even lekker vinden. De witte wijn was al snel goed op dronk.

Het tweede jaar had een heel koud voorjaar, een natte zomer, maar een fantastisch najaar. Die wijn is daarmee stukken beter.”

Reacties

“Dat is toch wel het leukste. Ook van niet-deelnemers en zelfs van niet-wijndrinkers krijgen we hartstikke leuke reacties. De wijngaard ziet er goed uit. Mensen worden enthousiast.

Mensen herkennen er iets in van thuis, vroeger, of mensen vinden het leuk dat Laak de locatie is waar zo’n uniek concept bestaat. Iemand zei het heel mooi: ‘Je hebt iets heel kwetsbaars gemaakt, in een gebied waar alles altijd kapotgemaakt wordt.’. En dat wordt gewaardeerd door de bewoners.”

Verbinding in Den Haag

De Stadswijngaard Den Haag Tycho Vermeulen portret in online magazine LEUK!070 S4Wat zijn jouw ambities?  “De wijngaard is gerealiseerd. De volgende stappen zijn het vinden van meer verbinding in Den Haag. Mensen die elkaar ontmoeten op de wijngaard en samen iets leuks beleven.”

Vragen en antwoorden

Waar ben je onwijs trots op?  “De wijn. Het is me gelukt om in Den Haag spraakmakende wijn te maken. Vanaf het begin tot het einde heb ik moeten doorpakken. Maar de grootste hulde gaat daarbij naar mijn vrouw die thuis veel voor haar kiezen kreeg met een druk gezinsleven.”

Wat raakt je?  “Toch wel de groeiende onverdraagzaamheid die er is in de samenleving. We leven met veel meer mensen op een klein stuk land dan de eeuwen voor ons. Dat vergt een flinke aanpassing in onze flexibiliteit ten opzichte van anderen. Elkaar uitsluiten en grenzen dichtgooien is daarbij geen oplossing. Misschien geeft het even een schijn-gevoel van rechtvaardigheid, maar je beperkt vooral je eigen vrijheid. Het is vooral van belang een sterke culturele identiteit te cultiveren (kweken) door gezamenlijke iconen en geschiedenis in ere te houden.”

Wat maakt jou intens gelukkig?  “Mag ik hier gewoon Wijn zeggen? Daar word ik toch eigenlijk altijd wel intens gelukkig van.”

Wat is je grootste leerschool?  “De afgelopen jaren ben ik te ver doorgeschoten met de wijngaard. Niet zozeer de realisatie zelf, maar het beheerste mijn gedachten. Na een (aantal) pijnlijke aanvaring met mijn vrouw heb ik geleerd weer open te staan voor al het andere in het leven. Gelukkig is mijn vrouw bij me gebleven, maar dat heb ik niet aan mezelf te danken.”

Waarvoor of voor wie wil je het podium?  “Mijn vrouw Gaby. Ze is intelligent, prachtig, grappig en heeft me voor veel fouten behoed.”

Waarvoor mogen mensen je contacten?  “Uiteraard voor een rondleiding op de wijngaard met een goed glas wijn. Het is voor ons lastig om continu op de wijngaard te zijn, rondleidingen zijn dus vooral in groepsverband.”

Tycho’s hotspots in 070

Straat Prins Hendrikstraat; hier heb ik vijf jaar met heel veel plezier gewoond en zijn twee van mijn kinderen ter wereld gekomen. De druivenrank aan het einde van de straat bij Stola Lola (een Boskoops Glorie) heb ik daar geplant.
Winkel Marius Jouw Wijnvriend aan de Piet Heinstraat. (Den Haag); openhartige ondernemer die prachtige wijnen schenkt.

Andere zaak  Victor Hoefnagels’ studio aan de Prins Hendrikstraat (Den Haag); voor als je mooi wilt leren schilderen of als je in bent voor een goed gesprek met een glas wijn.
Café  De Paas (bierkade). Eerste cafe in Den Haag waar je Haagse Grappa kan krijgen.
Nog iets?  Koffie doen bij Florencia aan de Torenstraat (Den Haag).

Meer info over Tycho

Ga naar de [website] en/of [Facebookpagina].

Of boek eens gezellig met wat vrienden een rondleiding in De Stadwijngaard.

Vind jij dit portret ook leuk?  Laat ons dat dan weten door het portret te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graaf zelfs. Die gericht aan de persoon in het portret geven wij altijd door aan die persoon. – Alvast bedankt!

Wil jij zelf het podium of gun je het iemand anders?   Wij zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen en hun verhalen. Stuur een mail met motivatie naar redactie@leuk070.nl

Nancy Moorman initiatiefneemster LEUK!070 - columniste - Wij zijn LEUK!070 portrettenNancy is de drijvende kracht achter en initiatiefnemeester van LEUK!070 en verzorgt de tweewekelijkse ‘Wij zijn LEUK!070’-portretten. Haar roots liggen in Scheveningen, Voorburg en Den Haag én in vormgeving, tekst en merkenbouwen. Maar haar interesses zijn natuurlijk veel breder. Geluk is voor haar onder andere leuke dingen ‘met elkaar’ delen.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter