Aandacht voor aandacht

Yoga Den Haag column blog Janneke Krijgsman LEUK!070 L

Daar reed ik dan. Op de fiets met de boom in het kinderzitje. Het was mijn eigen idee geweest. En mijn enige voorwaarde voor een kerstboom. Met kluit. Ik kan het niet meer aanzien, al die afgehakte stammetjes. Noem me een watje (ben ik op dat gebied ook echt).

Daar stonden we dan met ons goeie gedrag

De kinderen vonden het in elk geval geweldig. Mama met een kerstboom voorop de fiets, die halverwege natuurlijk omviel. Maas trots met zijn gele strandschep. De aarde in het bossige gedeelte van de duinen leek na 1 centimeter meer op geel zand.

Mark keek me twijfelachtig aan. Maar we stonden er nu al en de plek was perfect. Ief zou morgen weer gaan kijken of ‘onze boom’ blij is op zijn nieuwe plek.

Dag december

Yoga den-haag column blog LEUK!070 Janneke Krijgsman #9 S1 meditationEn toen was het weer voorbij, de decembermaand. De ballen terug in de doos, de dennennaalden opgeveegd. Opgeruimd, dat wel. Maar ik denk eraan terug, met een beetje weemoed. Want ik behoor tot de categorie mensen die enorm geniet van de gezellige etentjes, de lichtjes, de regenachtige duintochtjes en daaropvolgende kerstfilms.

Inzicht

En toen we die kerstboom aan het planten waren besefte ik; het was de aandacht die mij zo goed deed. De aandacht voor het eten, de aandacht voor het versieren van die boom, aandacht voor het voorlezen van de Sinterklaasgedichten (altijd lachen en huilen in onze familie). En vooral, de aandacht voor elkaar. Het kleine en simpele ‘huizige’ leven, wat een feest!

De grootste schaarste

Aandacht. Het is een schaarste geworden in onze overprikkelde maatschappij. Net als stilte trouwens. Bijna niet meer te vinden. Als je niet uitkijkt tetter je van het een naar het andere moment en ben je de hele dag afgeleid. En dat terwijl een leven met aandacht zo veel meer voldoening geeft.

Niet heilig

Ik ken het hoor. Heb ook een gezin, een druk sociaal leven en een telefoon. En ik verval soms ook in slechte gewoontes. Maar ik merk ook dat ik er zoveel blijer van word als ik dingen met aandacht doe, in plaats van ‘hap snap’. Hoe? Ik deel graag 3 tips die mij helpen:

3 ‘daily life’ tips voor meer aandacht

Yoga den-haag column blog LEUK!070 Janneke Krijgsman #9 S2 meditation1.  Digital detox

Zet push-berichten uit en Whatsapp op stil. Als mensen je echt nodig hebben, bellen ze je wel. Kijken bij elk appje dat binnenkomt, is niet te doen, helemaal niet als je in WA-groepen zit.

Oja, en niet opladen naast je bed, dan word je ermee wakker en ga je ermee slapen… verleidelijk, maar een bron van onrust.

2.  Stop met multitasken

Multitasken betekent dat je hersenen continu switchen van de ene naar de andere activiteit. En dat kost tijd en energie. Niet efficiënt dus. Soms kan het niet anders (ik heb ook kinderen), maar give it a try: geef de dingen die je doet juist je volle aandacht. Groente snijden, douchen, een gesprek voeren. Is echt fijner!

3.  Verveel je

Herken de momenten dat je afleiding zoekt omdat je je verveelt. Pak in plaats daarvan niet je telefoon, maar het moment! Besef dat inspiratie en creativiteit ontstaan uit stilte (niet van Instagram of Pinterest).

Wil je een stapje verder?

Yoga den-haag column blog LEUK!070 Janneke Krijgsman #9 S3 meditationMet yoga en meditatie leer je aandacht hebben. Voor je lichaam, voor je geest. Je leert dat je gedachten hebt, maar dat je ze niet bént. Je leert luisteren naar lijf. Bewust zijn bij dat wat je doet. Regelmatige beoefening van yoga en/of meditatie draagt onomstotelijk bij aan een aandachtiger leven.

Afijn, ik word er echt gelukkig van. Aandacht hebben. En eigenlijk weet ik zeker dat dat voor iedereen geldt. Ook voor jou dus. 🙂

Wil je meer leren?

Deze meditatie-workshops worden dit weekend gegeven in 070 en staan in het teken hiervan:

Ik wens je een aandachtig 2017!
Janneke

Vind jij deze column ook leuk? Laat Janneke dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Janneke Krijgsman yoga column blog Den Haag LEUK!070Janneke Krijgsman, marketeer en yogadocente – Janneke is yoga-docente en geniet van relaxte zondagochtenden met haar gezin, intieme etentjes met vrienden, dansen met vriendinnen en haar spirituele ontdekkingsreis die haar steeds op nieuwe plekken brengt.

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter