Hoe een gevoelig kreeftje van huisjes wisselt

Michou ontdekt! Column op Leuk!070 online magazine Den Haag Dance cultuur Ayahuasca L
Denneweg

Iets van 27 jaar geleden woonde ik op de Denneweg. Bijna helemaal in het begin, tegenover Dandy, toen van de familie Goedvolk.

We woonden in een gek soort van achterhuisje dat alleen te bereiken was via een zoldertrap pal onder het dak.

Voorin het pand op de eerste twee etages woonden onze vrinden; broeders en zuster/tribeleden/muzikanten, producers/dj’s en op de derde was onze gezamenlijke muziekstudio.

Rockstars

Het was in de periode van 24/7 muziek en ik was olympisch kampioen lange afstanddans. Goud. Jaar na jaar.

House; van LaDS (Den Haag), Roxy (Amsterdam), De Waak (Koog aan de Zaan), Nighttown (Rotterdam)… via Ibiza tot aan Boccaccio in België… en thuis. Vooral veel thuisfeestjes. Houseparty’s dus. Oh oh, wat waren dat wilde tijden. Godallemachtig en we leefden nog lang en als rock stars.

Zou ik het over doen? … “Ben bang van wel”, denk ik soms. Maar wel met de wijsheid. Jaja, CLICHÉ !!! “Dus nee, misschien toch ook wel niet eigenlijk”, denk ik vaker. Maar eerlijk is eerlijk: het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben. Nietwaar?

Eigen weg

Op een gegeven moment was het dan ook wel even goed klaar. Het was nodig dat ieder zijn eigen weg ging en ik hoopte vurig op een nieuwe plek… een huis voor mijzelf. Kennelijk heb ik dat zo hard gewenst dat het universum het meest onvoorstelbare deed.

Wat een geluk!

Op een dag stond ik voor een balie van een openbare instelling omdat ik iets moest regelen. Ik zweer het… dit is echt gebeurd!

Zegt die baliemedewerker plotseling – uit het niets – tegen mij: “Ben jij toevallig op zoek naar een huis?”

Ik knipper een paar keer met mijn ogen. Hoor ik dit nou goed? “Jazeker!”, zeg ik. “Dat ben ik inderdaad.”

Waarop de man vervolgt dat hij een vriend helpt met het zoeken naar een huurder voor een huis midden in het centrum.

Enfin, ik ging kijken en was ik op slag verliefd. Het bleek een lot uit de loterij. Bizar gewoon, wat een GELUK!

Molenstraat 24

Michou ontdekt! Column in LEUK!070 online magazine Den Haag Ayahuasca 8S1Dat is een hoekpand met drie etages. Qua oppervlak niet zo heel groot, maar voor mij… perfect! Alles zit boven elkaar als een toren in de meest charmantste buurt van Den Haag: het Hofkwartier.

In die tijd kostte het huis 450 gulden per maand. Want er waren maar twee kachels en alles enkel glas. Geen badkamer, maar wel een douchetube in de hoek van de eetkamer. Maar hé, tegenover het poortje naar de Paleistuinen waar Sas heeft leren lopen. Hoek Oude Mol/Molenstraat. Het enige huis in de straat met van die prachtige doorlopende erkers, aan de voorzijde uitkijkend tot aan de Prinsestraat en links de Oude Molstraat door. Toevallig staat ie momenteel te huur en dus een mooie gelegenheid om binnen eens een kijkje te nemen.

Dertien bijzondere jaren

Dit huis was een kadootje uit het universum… speciaal voor mij. Dertien hele bijzondere jaren heb ik er gewoond. Dit huis heeft een eigen spirit en er heerst een speciale vibe.

Ook daar een hoop legendarische feestjes gehad, liefde en leed gedeeld.

Sasha’s onderwatergeboorteplek

Michou ontdekt! Column in LEUK!070 online magazine Den Haag Ayahuasca 8S3Mijn zoon is er geboren; onder water in een groot ovaal bad.

Nooit zou ik er weggaan en er blijven tot ik oud en krakkemikkig zou zijn. Ik zou een stoelliftje langs de drie trappen aanbrengen en tot het einde der tijden in één van mijn erkertjes zitten breien met de poes op schoot, turend door de straat naar het leven wat zich er afspeelt. Tenzij… er een ooit huis met een tuin zich zou aandienen.

The way it is

Door de jaren heen heb ik ervoor gezorgd dat het huis een badkamer kreeg. Brandde ik de leuningen van de trap en voordeur af naar hout en verfde ik het meerdere malen in alle kleuren van de regenboog.

Maar het huis verdiende meer. Eigenlijk verdiende het nog een echte goeie verbouwing, dubbele beglazing, centrale verwarming, een goede keuken en parketvloeren. Het huis verdiende een mega makeover.  Statig en helemaal tot in de puntjes verzorgd. Daar had ik de centen en de expertise niet voor. That’s the way it was.

Richting een huis met tuin

Uiteindelijk kon ik er niet omheen. Verhuizen, omdat het nodig was voor Sasha, mijn zoon en dus ook voor mij.  Opgroeien hier in het rustige Voorburg in ons benedenhuis mét tuin gaf ons aarde. Vlak bij oma en zijn Montessorischool. Sasha kon lekker zelf veilig naar school fietsen. Vriendjes in de buurt. Al met al een veel beter milieu.

Loslaten voor een betere toekomst

Met pijn in mijn hart gooide ik een steen met een touw de toekomst in en trok mezelf met heel veel pijn en moeite ernaar toe. Ik wist: ik moest de Molenstraat loslaten om te groeien, verandering en transformatie aan te brengen omdat het dan beter zou worden. En zo geschiedde.

Afscheidsritueel

Toen ik het huis achter liet, heb ik elk hoekje en plekje tijdens het schoonmaken aangeraakt en geaaid. Zachtjes pratend tegen het huis en vertelde ik haar dat het nodig was, dat ook zij beter verdiende, ik het haar niet kon bieden en dat alles er beter op werd.

Loslaten in 3d, maar verbonden tot in de eeuwigheid

Als een moeder die haar kind los laat, liet ik ons huis los zodat we verder konden groeien. Kreeftjes zijn daar niet zo makkelijk in, want vergis je niet: dit huis is nog altijd verbonden met mijn ziel. Vandaag de dag droom ik zeker nog een paar keer per maand van haar. In mijn psyche is zij verweven met een persoonlijke dimensie waarin nog steeds dingen gebeuren.

Huis van mijn dromen

Soms woon ik er weer even, soms heb ik het winkeltje onder het huis, soms mag ik op het huis passen van de nieuwe bewoners en soms moet ik er nog wat dozen halen. Als familie, heel eigen, speelt ze een rol. Het huis in mijn dromen is de vertrouwde achtergrond als een intelligent warm liefdevol wezen die met haar specifieke wijsheid mij tot inzicht brengt over waar ik sta in het leven en waar ik op letten moet.

Het resultaat

Anderhalf jaar na de verhuizing naar Voorburg, stond ik voor mijn oude naar hout afgebrande robuuste voordeur. Het zwarte smeedijzeren hek lachte me warm toe. Ik belde aan bij Noortje, de nieuwe bewoonster. Ze gaf me een rondleiding en wat bleek? Het huis heeft precies gekregen wat ik voor haar wilde.

Visgraatparket op de vloeren. Een supergoeie moderne keuken met nog de originele kast en schouw, zodat de charme niet verloren is. In de erker beneden had ik een dikke plank geplaatst als podium om er met kussens te zitten, zij hebben het nog meer geperfectioneerd en het allemaal netjes en mooi afgewerkt. En nog veel meer. Het huis is me dankbaar en zo is het goed.

Voorburg

Wij wonen nu zeker elf jaar hier in Voorburg in ons huis met tuin. Een rigoureuze verandering was het maar het was nodig. Alles gelijkvloers, alleen dat al geeft een hoop rust. Centrale verwarming en ja… die tuin!

Michou ontdekt! Column in LEUK!070 online magazine Den Haag Ayahuasca 8S2Momo onze kater van 13 – ooit een stoere dakkat – is de koning te rijk en Sas heeft nu de grootste kamer van het huis. Het heeft ons goed gedaan. Gegeven wat wat we nodig hadden.

Lief universum…

En nu. Nu voel ik weer verandering op komst… zegt mijn glazen bol. Ik verlang ondertussen naar dichter bij zee, zusters, yoga, kerk, werk en weer meer dynamiek om me heen. Niet als voorheen, maar iets ertussen. Eens kijken wanneer zich iets aandient en hoe het zich manifesteert. Het is weer bijna tijd…

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Michou dat dan weten door haar column te ‘liken’ en te ‘delen’ met de onderstaande buttons. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

Lampenmaker Levenskunstenares Den Haag - Michou ReulandMichou Reuland, expressionista – Michou is o.a. kenner en ervaringsdeskundige op het gebied van entheogenen. Werkt 1 dag per week bij Herbal Spirit. Haar vrije geest manifesteert zich ook in dans (Blue Belt Nia Teacher & Club), zang én het maken van lichtobjecten en -sculpturen. – Contact: facebook.com/MichouisM-…/

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter