Vega… watte? & Gehaktballetjes in tomatensaus

Vegetarisch uit eten en recepten Den Haag en omstreken column door Yvette Kilian van Studio Mindful L

Okay, er is nu dus elke maand een column die Vega!070 heet. Maar het is toch vaak onduidelijk wat er bedoeld wordt als iemand zegt “ik eet vegetarisch”.

En dat is begrijpelijk, als je bekijkt hoeveel vormen van ‘vegetarisch’ er zijn!

Meeste vegetariërs

Zo is er de ovo-lacto-vegetariër die geen vis en vlees eet, maar wel eieren en zuivel. Ik behoor zelf tot deze categorie vegetariërs. Deze basis vormt dan ook het uitgangspunt voor de recepten en testen bij de eetplekjesin deze rubriek.

De meeste vegetariërs in Nederland vallen onder deze categorie. Er wordt een grens getrokken tussen enerzijds voedsel waar een dier voor is gedood en anderzijds producten zoals gelatine, stremsel en leer. Stremsel en gelatine vind je bijvoorbeeld in kaas en snoep.

Veganisten en andere ‘-tariërs’

Een veganist eet en gebruikt helemaal geen producten die van dieren afkomstig zijn. Ook leer en dierlijke gelatine en stremsel worden niet gebruikt. De ovo-vegetariër eet geen vis, vlees, zuivelproducten, maar wel eieren. En de lacto-vegetariër eet enkel de zuivelproducten.

Anno nu zijn er nog meer vormen ontstaan. De pescotariër die geen vlees eet, maar wel vis en schaaldieren. De pollotariër die geen vlees en vis eet, maar wel gevogelte. En de flexitariër, die hoofdzakelijk vegetarisch eet, maar het moeilijk vindt om vlees of vis geheel uit het menu te schrappen.

Ingewikkeld

Duizelt het je al? Nou mij ook! En dit verklaart ook wel waarom het voor eetgelegenheden zo ingewikkeld is om te zorgen voor vegetarische keuzes op de menukaart. Zoveel vegetariërs, zoveel wensen.

Inspiratie

Ik hoop natuurlijk dat mijn columns ook inspiratie kunnen geven aan de creatieve koks van de lokale eetplekjes in de regio 070. Voor nu een recept waarin zogeheten vegetarisch gehakt is gebruikt om zelf gehaktballetjes te maken. De gehaktballetjes zijn lekker met spaghetti of als voorgerechtje met ciabatta.

Napolitaanse gehaktballetjes in tomatensaus (4 personen)

Nodig
  • Vegetarisch uit eten en recepten Den Haag en omstreken column door Yvette Kilian van Studio Mindful #9S2 gehaktballetjes in tomatensaus400 gr vegetarisch Rauw Gehackt
  • 2 eieren
  • 4 sneden ouder brood
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 gram rozijnen
  • 2 eetlepel fijngesneden peterselie
  • olijfolie
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 theelepels verse tijmbladen, fijngesneden
  • 0,5 wortel, fijn geraspt
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • peper en zout
Voorbereiden
  • verkruimel de sneetjes brood
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • snijd de rozijnen, peterselie, knoflook, uit en tijm fijn
  • rasp de wortel
  • verwarm de oven voor op 220 graden

  • Vegetarisch uit eten en recepten Den Haag en omstreken column door Yvette Kilian van Studio Mindful #9S1 gehaktballetjes in tomatensausMeng het Rauw Gehackt met de eieren, het brood, de kaas, de rozijnen, de peterselie en wat peper en zout.
  • Vorm er balletjes van, ongeveer zo groot als een bitterbal.
  • Als het mengsel te droog is, kun je een heel klein beetje olijfolie toevoegen.
  • Bak de gehaktballetjes 20 minuten in de oven, of tot ze een krokante buitenkant hebben.

  • Verwarm 4 eetlepels olie.
  • Fruit de ui en knoflook.
  • Voeg de wortel en tijm toe.
  • Doe de gepelde tomaten met sap, wat peper en zout in de pan erbij.
  • Breng de saus aan de kook, terwijl je regelmatig roert.

  • Haal de pan van het vuur.
  • Pureer de saus met een staafmixer voorzichtig in de pan.
  • Zet de pan op zacht vuur en laat de saus nog 20-30 minuten zacht sudderen.
  • Leg de gehaktballetjes in de saus en verwarm het geheel, zonder het te koken.

Eet smakelijk!

Vind jij deze column ook leuk?  Laat Yvette dat dan weten door met onderstaande buttons deze column te ‘liken’ en te ‘delen’. Een spontane reactie plaatsen mag natuurlijk ook altijd. Graag zelfs. – Alvast bedankt!

yvette-kilian_column_vegetarisch-vega_den-haag_leuk070_2xsYvette Kilian, vegetarische mindfulness trainer – Mindful leven betekent bewuste keuzes maken voor je eigen levensgeluk. Yvette koos bewust voor vegetarisch eten en het ondernemerschap. Vanuit Studio Mindful geeft zij mindfulness trainingen aan iedereen die mindful in het leven wil leren staan. – Website: studiomindful.net

Leuk!070

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter